Δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το Σεπτέμβριο του 2021 αν εφαρμοστεί η διάταξη περί ελάχιστης βάση εισαγωγής που προβλέπει το νομοσχέδιο Κεραμέως. Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας διοργανώνει σήμερα διαδικτυακή συζήτηση για τις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος…
Συνολικά 139 τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις να έχουν απώλειες φοιτητών (σε σύνολο 418), 6 τμήματα δε θα έχουν καθόλου εισακτέους, 50 πόλεις θα χάσουν φοιτητές, 17 από τα 24 ΑΕΙ θα υποστούν απώλειες.
Μέσα στα τμήματα που αναμένεται να κλυδωνιστούν έντονα από τις νέες διατάξεις, είναι και ορισμένα του Ιονίου Πανεπιστημίου με στελέχη της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα από τις διατάξεις…
Μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρει ότι, λαμβάνοντας υπόψη πως το 2020, από τους 71.159 υποψήφιους δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ 10.319 (15%), με το προτεινόμενο σχέδιο, το 2021 δε θα εισαχθούν 24.502 (34%) υποψήφιοι – σύμφωνα με το «ευνοϊκό» σενάριο (συντελεστής 0,8) ή 34.070 (52%) – σύμφωνα με το «μέτριο» σενάριο (συντελεστής 1,0).
«Η θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στερείται εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής λογικής, καθώς η βελτίωση των επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις δε σχετίζεται με την εφαρμογή οποιουδήποτε βαθμολογικού «κόφτη», αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Λύκειο. Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια και επιφέρει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες σε μαθητές και ΑΕΙ, στις πόλεις και τις περιφέρειες που αυτά εδρεύουν. Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση στα ιδιωτικά κολέγια δεν προϋποθέτει καμία βάση εισαγωγής παρά μόνο τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων».
Εκδήλωση της ΕΛΜΕ διαδικυακά
Οι αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ και οι επιπτώσεις τους, είναι το αντικείμενο της διαδικτυακής εκδήλωσης που θα γίνει σήμερα Κυριακή στις 19:00, με εισηγητές τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέα Καπετάνιο, τον υπεύθυνο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού Κέρκυρας Σπύρο Τρικαλιώτη και την αντιπρόεδρο της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας Μαριάννα Μανέτα, ενώ παρεμβάσεις αναμένεται να κάνουν μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο λογαριασμό της ΕΛΜΕ στο Facebook και το κανάλι της ΕΛΜΕ στο youtube.
Το αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Σπύρος Θύμης, σε ανάρτησή του στο Facebook, υπογράμμισε απαντώντας σε σχόλια σχετικά με το πόσο σωστό είναι να μην υπάρχει κόφτης εισαγωγής και για το αν χρειάζεται οι νέοι να στραφούν και σε άλλες επαγγελματικές προοπτικές: «Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, αλλά και στην Ευρώπη και στις δυτικές χώρες γενικά , δεν υπάρχει έλλειψη από “εργατικά χέρια” αλλά έλλειψη απορρόφησης αυτών. Δηλαδή Ανεργία.. και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά. Αυτό το παραδέχονται ακόμα και οι κυβερνώντες όταν μιλάνε για “αύξηση της απασχόλησης”, ” ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας” κτλ..
Τα αν είναι πεταμένα τα λεφτά των γονιών για τα “φροντιστήρια και τα μηνιαία έξοδα του φοιτητή” είναι θέμα των γονιών και των φοιτητών να το αποφασίσουν, αυτων που τα πληρώνουν δηλαδή, και όχι του Κράτους και της Κυβέρνησης. Άλλωστε , κάνεις δεν ζητάει υποχρεωτικοτητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά δικαίωμα .. όποιος θέλει δηλαδή να μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε αυτά, και όποιος δεν θέλει να μπορεί να ασχοληθεί με τεχνικά επαγγέλματα αφού πρώτα όμως ολοκληρώσει της Γενικής Παιδεία. Αυτό προϋποθέτει και ποιοτική δωδεκάχρονη εκπαίδευση αλλά και σωστό σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο βαθμός που γράφει ο κάθε φοιτητής δεν είναι απόλυτος αλλά σχετίζεται με την δυσκολία των θεμάτων. Με πολύ εύκολα θέματα κανένας μαθητής δεν θα γράψει κάτω από την βάση.. και με πολύ δύσκολα μπορεί να περάσει κάποιος Ιατρική με 8. Οι θέσεις είναι σταθερές και η βαθμολογία πρόσβασης είναι ανάλογη της δυσκολίας των θεμάτων».