Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου προκειμένου να συζητήσει και να πάρει θέση απέναντι στο νομοσχέδιο που έχει θέσει προς διαβούλευση η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και το οποίο ήδη, λόγω της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και των αλλαγών στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, έχει προκαλέσει πανελλαδικά σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η ίδρυση αστυνομικού σώματος που θα υπάγεται οργανικά και διοικητικά στην Ελληνική Αστυνομία αλλά θα δρα μέσα στους χώρους των ΑΕΙ της χώρας, ακόμα και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, έχει φέρει απέναντι στην Κεραμέως τους πανεπιστημιακούς κάθε κομματικής προέλευσης με τη συντριπτική πλειονότητα των πρυτάνεων να απορρίπτει την απόφαση της κυβέρνησης αλλά να δηλώνει πως αν υποχρεωθεί, θα αναγκαστεί να την εφαρμόσει…
Το δεύτερο «αγκάθι» σχετικά με τις αλλαγές που επίκεινται, είναι η αλλαγή στην εισαγωγή στα ΑΕΙ με την επαναφορά αλγόριθμου βάσης εισαγωγής αλλά και τα μηχανογραφικά δεύτερης και τρίτης ευκαιρίας που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια και, μάλιστα, θεσμικά!
Μπαράζ αποφάσεων συγκλήτων κατά του νομοσχεδίου
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, μέχρι στιγμής θετικά φαίνεται πως διατείνεται μόνο η σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή με αστερίσκους, ενώ άλλα μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Πάντειο, το Πειραιώς, το Αριστοτέλειο, της Πάτρας κ.α., διαφωνούν κάθετα προβάλλοντας το μοντέλο που επικρατεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με υπαλλήλους σεκιούριτι των ίδιων των ιδρυμάτων και επέμβαση αστυνομικών μόνο σε έκνομες ενέργειες επί τούτου.
Φλώρος: Χρειάζεται άλλο μοντέλο για τη φύλαξη
Επίσημη θέση αναμένεται να πάρει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εντός της εβδομάδας που ξεκινά, όταν και θα συνεδριάσει η Σύγκλητος. Ωστόσο, ο Πρύτανης του Ιδρύματος Ανδρέας Φλώρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην ΕΡΤ-3, εμφανίστηκε αντίθετος με το σχέδιο τασσόμενος υπέρ της φύλαξης από σεκιούριτι των ίδιων των πανεπιστημίων και επέμβαση της ΕΛΑΣ για κάθε παραβίαση των νόμων και των κανόνων του Ποινικού Δικαίου: «Η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου θα συνεδριάσει για να πάρει μία ξεκάθαρη θέση και συλλογική, απέναντι στις προτάσεις του Νομοσχεδίου που βγήκε σε διαβούλευση. Από εκεί και πέρα, επειδή είχε γίνει και με άλλους συνάδελφους το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τη φύλαξη, αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται φύλαξη, χρειάζεται να μπορούμε να προστατέψουμε την περιουσία του πανεπιστημίου αλλά με ένα μοντέλο διαφορετικό. Να είναι στην αρμοδιότητα του πανεπιστημίου, να έχει καθήκοντα σεκιουριτυ και προφανώς σε περιπτώσεις που υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές να επεμβαίνει η Αστυνομία, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα καθώς αυτό προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο. Η Αστυνομία μπορεί και σήμερα να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα», υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.
«Δεν είναι τα ΑΕΙ εστίες παραβατικής συμπεριφοράς»
Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεσή τους με όσους επιχειρούν να παρουσιάσουν τα ελληνικά ΑΕΙ ως χώρους παραβατικών συμπεριφορών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά τα όποια περιστατικά καταγράφονται κατά καιρούς αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις: «Δεν πρέπει να παρουσιάζουμε τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα ως εστίες παραβατικής συμπεριφοράς. Δεν είναι κάτι τέτοιο τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, είναι φορείς που καλλιεργούν το πνεύμα, εκπαιδεύουν ανθρώπους, πραγματοποιούν έρευνα. Από εκεί και πέρα, αν συμβαίνουν μεμονωμένες περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια αλλά από το κοινό Δίκαιο, και ως εκ τούτου, κάπως έτσι θα πρέπει να λειτουργήσουμε».
Αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς του Ιονίου
Θέση κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λαμβάνουν μέσω κοινωνικών δικτύων όλο και περισσότεροι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Παναγιώτης Κελάνδριας υπογράμμισε: «Δηλαδή με το νέο νόμο για την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων θα ελέγχομαι κάθε φορά που θα μπαίνω και θα βγαίνω από το σπίτι μου (διότι το Πανεπιστήμιο σπίτι μου είναι); Και πέρα από αυτό, πιστεύει κανείς σοβαρά ότι η αστυνόμευση των Πανεπιστημίων θα βάλει φραγμό στις αξιόποινες πράξεις, όπου τέλος πάντων συντελούνται τέτοιες (διότι στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, φερ’ ειπείν, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του δεν έχει σημειωθεί ούτε μια παραβατική δραστηριότητα); Αν είναι έτσι, τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι παρά την έντονη αστυνόμευση, π.χ. σε περιοχές της Αθήνας όπως η Ομόνοια και τα πέριξ ή το Μενίδι, η εγκληματικότητα δίνει και παίρνει;».
Σε δική του ανάρτηση, ο Ιωάννης Λαζαράτος τονίζει: «Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Όχι, ευχαριστώ!».
Φ. Βάκη: Μήπως να ζητούνται και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων;
Η καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημιου και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, κάνει λόγο από την πλευρά της για «πανεπιστήμια» χαφιεδισμού και φρονημάτων: «Σταχυολογώ από το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στη διαβούλευση: Περιπολίες θα μπορούν να κάνουν οι αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας και οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώνουν την ΟΠΠΙ (Άρθρο 13/4.Γ).
Ακόμη και το σπουδαστικό της ασφάλειας επί χούντας, κυκλοφορούσε μεταμφιεσμένο μέσα στα Πανεπιστήμια. Πλήρης κατάλυση κάθε έννοιας ακαδημαϊκής ελευθερίας. Θα κάνω μάθημα δηλαδή για τον Διαφωτισμό και τη δημοκρατία με θέα τα γκλομπς και τις ασπίδες των ειδικών φρουρών.
Συγκροτείται Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας (Άρθρο 11) με εισήγηση του πρυτανικού συμβουλίου και απόφαση της συγκλήτου στις συνεδριάσεις της οποίας θα μπορεί να συμμετέχει (χωρίς δικαίωμα ψήφου) ο επικεφαλής της ΟΠΠΙ. Θα συνεδριάζουν δηλαδή τα ακαδημαϊκά όργανα μαζί με την Αστυνομία. Αυτό κι αν είναι αυτοδιοίκηση και ακαδημαϊκή ελευθερία!
Η Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας που κατά βάση αποτελείται από τον Πρύτανη ή έναν Αντιπρύτανη και πέντε μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου θα επιφορτίζεται μεταξύ άλλων, με την ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ αντιμετώπιση θεμάτων παραβατικής συμπεριφοράς. Μπορεί δηλαδή αν δεν γουστάρω κάποιον συνάδελφό μου ή ένα φοιτητή-ρια μου διότι είναι μέλος κόμματος ή οργάνωσης που ευαγγελίζεται την ανατροπή του καπιταλισμού, έχει μακριά μαλλιά και φοράει μαύρα ή η μπλούζα του γράφει “εμπρηστικά συνθήματα” να τον θεωρώ δυνάμει “παραβάτη.” Χαφιεδισμός λέγεται αυτό. Τι, όχι;
Στο Άρθρο 17 διαβάζουμε τι θεωρείται παράπτωμα. Μεταξύ άλλων: “η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του.” Όπερ μεθερμηνευόμενον, απαγορεύονται απεργίες, συνελεύσεις, καταλήψεις ακόμα και εκδηλώσεις πολιτικού ή κοινωνικού περιεχομένου.
Για να μην αναφερθούμε στην περίφραξη του χώρου ως εάν είναι στρατόπεδο ή φυλακή και τον έλεγχο εισόδου. Το Πανεπιστήμιο από την ίδρυσή του είναι ταυτόσημο με τη διάχυση της γνώσης στην κοινωνία. Πανεπιστήμιο σημαίνει αμφιθέατρα ανοιχτά στην κοινωνία. Μήπως μαζί με την κάρτα εισόδου να ζητούνται και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων;».