Τρία ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας. Σχετικά με τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ, τους απόφοιτους του τμήματος Μουσικών Σπουδών και το ΙΕΚ Τουρισμού.
Για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει την φυσική συνέπεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, που κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, που είναι ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του.
Ενός φορέα, που εδώ και 4 δεκαετίες έδινε πίσω τη ζωή σε “ανθρώπους-σκιές” εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση, έφερνε ξανά την ελπίδα στις οικογένειές τους. Με την ανακοίνωση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για το ΚΕΘΕΑ επιβεβαιώνεται η κυβερνητική αποφασιστικότητα για την αποτελεσματικότερη προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να εξαφανιστεί και το τελευταίο ψήγμα “παραφωνίας” που εκφράζει ακόμα το μοντέλο της Θεραπευτικής Κοινότητας στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ και γενικότερα στο τοπίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Πρόκειται για χτύπημα στον ίδιο το χαρακτήρα του φορέα που βάση του αποτελεί η Θεραπευτική κοινότητα ως μοντέλο θεραπείας και πλέον εντάσσεται στους στόχους του ΚΕΘΕΑ η “μείωση της βλάβης”. Πολιτική που εφαρμόζεται ως βασική πολιτική της ΕΕ στο κομμάτι των εξαρτήσεων με τραγικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στους νέους.
Η “περισσότερη δημοκρατία” που κορόιδευαν ότι θα έφερναν στο ΚΕΘΕΑ φαίνεται και από τον αποκλεισμό της συμμετοχής των ελαστικά εργαζόμενων στη διαβούλευση, αλλά και στις μελλοντικές ΓΣ. Ενώ ο υπέρ συγκεντρωτισμός εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, που θα υλοποιεί τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και η κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, των εργαζόμενων, των χρηστών και των μελών της οικογένειάς τους, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ, έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα του προτεινόμενου νομοσχεδίου.
Σήμερα, στις ασφυκτικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και εν μέσω νέας καπιταλιστικής κρίσης, η ανεργία, τα ανεξάντλητα ωράρια και βέβαια το αβέβαιο μέλλον, αποδεδειγμένα αυξάνουν την επαφή νέων ανθρώπων με ναρκωτικές ουσίες ως “ένας εύκολος δρόμος”. Οι ανάγκες των νέων δεν μπορούν να χωρέσουν στη λογική του κόστους-οφέλους, στη λογική της μείωσης της βλάβης που προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Η ίδια λογική που διέπει τα υποστελεχομένα δημόσια συστήματα υγείας, τη διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έρχεται τώρα να συνδεθεί και με το φαινόμενο των ναρκωτικών.
Τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και συνολικά η απεξάρτηση είναι από καιρό στο στόχαστρο της ΕΕ και των κυβερνήσεων με τη λογική της μείωσης της βλάβης. Η προώθηση της θεραπευτικής κάνναβης, των χώρων ελεγχόμενης χρήσης και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια εκφράζουν ακριβώς αυτό το στόχο.
Διεκδικούμε τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ αλλά και την ενίσχυσή του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην επιτραπεί η ουσιαστική διάλυση του ΚΕΘΕΑ.
Για τους αποφοίτους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
Αναμένοντας την έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 1ΓΕ/2019, με βάση τους οποίους θα γίνουν οι προαναγγελθέντες διορισμοί αλλά και οι προσλήψεις των αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά, οι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου έρχονται αντιμέτωποι με την άδικη και ανισότιμη αντιμετώπισή τους, σε σχέση με τους αποφοίτους των άλλων αντίστοιχων τμημάτων της χώρας.
Με ευθύνη του υπουργείου παιδείας δεν έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να εκδοθεί έγκαιρα η διαπιστωτική πράξη, η οποία τους χορηγεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών (integrated master). Αποτέλεσμα της καθυστέρησης είναι, ουσιαστικά, η υποτίμηση των πτυχίων των αποφοίτων του Ιονίου καθώς και η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ήδη από την τρέχουσα σχολική χρονιά, λόγω της μη προσμέτρησης του integrated master και των 20 μορίων που αυτό δίνει, στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, εκπαιδευτικοί έμειναν στην ανεργία και άλλοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό της ζωής τους.
Παρά τη δέσμευση της Υπουργού Παιδείας στις 31.1.2020 στη Βουλή, πως έχει κάνει εισήγηση στο ΑΣΕΠ να δεχτεί τα δικαιολογητικά που εκκρεμούσαν με ευθύνη της πολιτείας και τη δέσμευση του κ. Διγαλάκη στις 29.06.2020 ότι «αν χρειαστεί θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό προκειμένου να πάρουν τα μόρια οι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου», δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής τίποτα απολύτως! Δεν έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από πλευράς Υπουργείου ενώ παραμένει το γεγονός πως βάσει προκήρυξης δεν γίνονται δεκτά τα εκπρόθεσμα δικαιολογητικά τους.
Η συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, δεν είναι τυχαία ούτε προκύπτει από αμέλεια. Απορρέει από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεύρυνση της κατηγοριοποίησης των πανεπιστημίων, για περαιτέρω κουτσούρεμα των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων, αποσυνδέοντας ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα και ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, θα είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς στο όνομα του μεταξύ τους ανταγωνισμού.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου να δεσμευτεί πως θα λύσει άμεσα το πρόβλημα και να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προσμετρηθούν αναδρομικά στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ τα πτυχία των μουσικών του Ιονίου ως integrated master, κατοχυρώνοντας την ισότιμη κατάταξή τους με τους απόφοιτους μουσικούς των άλλων Πανεπιστήμιων και κατά συνέπεια το ισότιμο δικαίωμά τους στην δουλειά.
Για το ΙΕΚ Τουρισμού
Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα ενός ακόμα προμελετημένου εγκλήματος, που εξελίσσεται σε βάρος των σπουδαστών και του προσωπικού του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας. Το εκπαιδευτήριο μένει χωρίς διοικητικό προσωπικό και κινδυνεύει να ανασταλεί η λειτουργία του.
Σε ολόκληρη τη σχολή υπάρχει ένας και μοναδικός εργαζόμενος μόνιμος, ο Διευθυντής, οι καθηγητές των σπουδαστών είναι ωρομίσθιοι και οι λιγοστοί υπάλληλοι, ορισμένου χρόνου. Η χρόνια αδιοριστία στον τομέα της Εκπαίδευσης, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά και η γενικότερη προσπάθεια, απαξίωσης των δημόσιων δομών εκπαίδευσης, τόσο από αυτήν την κυβέρνηση, όσο και από τις προηγούμενες, είναι που έφεραν το ΙΕΚ Τουρισμού στην κατάσταση αυτή.
Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν ευθύνη, που δεν έλυσαν το πρόβλημα, προσλαμβάνοντας προσωπικό, με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, με βάση τις ανάγκες της σχολής.
Αυτοί που στηρίζουν τις κυβερνήσεις, οι οποίες έφεραν το ΙΕΚ στην κατάσταση που βρίσκεται, δε θα λύσουν το πρόβλημα. Μόνο οι αγώνες των εργαζομένων και σπουδαστών, μπορούν να βάλουν τις βάσεις για την ικανοποίηση των αναγκών μας.
Υποκριτική στήριξη βλέπουμε και από ξενοδόχους του νησιού μας για την αναστολή λειτουργίας του ΙΕΚ Τουρισμού, από αυτούς δηλαδή που αύριο στην πρακτική θα πουν ότι δεν έχεις δικαιώματα γιατί είσαι μαθητευόμενος, θα πουν να κάνεις κουράγιο, να μην έχεις απαιτήσεις, να είσαι φρόνιμος γιατί όταν μάθεις την τέχνη θα εξασφαλίσεις τη ζωή σου.
Άμεσα να παρθούν από τους αρμόδιους όλα τα μέτρα ώστε η σχολή να μην κλείσει και να μην μείνουν στον αέρα οι σπουδαστές. Να εξασφαλιστεί εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να μην διακοπεί η φοίτηση των σπουδαστών, να εξασφαλιστεί η πρακτική άσκηση για όλους με βάση την ειδικότητα με εποπτεία από το Υπουργείο και τη σχολή για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών. Οι ώρες της πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Επίσης πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης της σχολής καθώς και ασφαλών κτηριακών εγκαταστάσεων για τη δωρεάν στέγαση των σπουδαστών. Να εξασφαλίζονται δωρεάν όλα όσα είναι απαραίτητα για τη μόρφωσή τους (εξοπλισμός, αναλώσιμα).
Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων και σπουδαστών του ΙΕΚ Τουρισμού ενάντια στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο. Μόνο με τους αγώνες θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.