Κάθε χρόνο αναφέρονται 6.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα, ενώ 1 στις 8 γυναίκες παρουσιάζει τη νόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».
Είναι μία ασθένεια που η αντιμετώπισή της εξαρτάται από τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Ο καρκίνος αυτός αν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι θεραπεύσιμος 97%, γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για τακτικές προληπτικές εξετάσεις. Το 85% των ασθενών δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, ενώ ο κίνδυνος είναι σχεδόν διπλάσιος για γυναίκες που κάποια α’ βαθμού συγγενής τους είχε καρκίνο του μαστού.
Σε πρώιμο στάδιο η νόσος είναι ασυμπτωματική κι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος απαραίτητος. Η αυτοεξέταση αν και χρήσιμη, δεν αρκεί. Επίσκεψη στον γιατρό για ψηλάφηση πρέπει γίνεται μία φορά τον χρόνο.
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος για έγκαιρη διάγνωση, που πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά μετά τα 35 χρόνια, ενώ μετά τα 40 επιβάλλεται ετήσιος έλεγχος. Οι γυναίκες, με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο από τα 20 τους χρόνια.
Συμβολικές φωταγωγήσεις, όπως του ιστορικού δημαρχείου Σαν Τζιάκομο στις 4/2/2021 (Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου) προσπαθούν να συγκαλύψουν την χρόνια ανυπαρξία πρόληψης για τον καρκίνο γενικά -και τον καρκίνο του μαστού επίσης- την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, την ίδια ώρα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ατομική μας ευθύνη η πρόληψη. Επομένως ισχυρίζονται, το μόνο που χρειάζεται είναι η ενημέρωση κι η ευαισθητοποίηση των γυναικών.
Η προληπτική ιατρική δεν είναι προσωπική υπόθεση της κάθε γυναίκας όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Είναι ευθύνη της πολιτείας, να επενδύσει στο τομέα της Υγείας. Ενώ έχουν σημειωθεί επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στο τομέα της υγείας, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, δεν εγκρίνονται οι εξετάσεις ώστε να αποζημιώνονται οι ασφαλισμένες. Συνέπεια της κατάστασης αυτής, είναι οι γυναίκες να πληρώνουν για τον προληπτικό έλεγχο της μαστογραφίας ή να μην τον κάνουν καθόλου. Υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως κόστος κι όχι ως καθολικό δικαίωμα.
Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου που το κράτος πρέπει να παρέχει δωρεάν. Απαιτούμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες –με έμφαση στην πρόληψη– μέσα από ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, σύστημα υγείας.
Για να εξετάζεται τακτικά το σύνολο των γυναικών διεκδικούμε :
-
Να στελεχωθούν με γυναικολόγο όλα τα Κέντρα Υγείας στο νησί.
-
Να εξοπλισθεί και να στελεχωθεί τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας σε κάθε Δήμο της Κέρκυρας, αναβαθμίζοντας τα Κέντρα Υγείας, για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο όλων των γυναικών.
-
Να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία, χωρίς καμιά συμμετοχή στις εξετάσεις.
-
Δωρεάν τακτικός μοριακός έλεγχος στην ομάδα υψηλού κινδύνου