Πέραν από τις οποιεσδήποτε κι οσεσδήποτε ευχές για καλή χρονιά, είναι κοινός τόπος, πως το 2022 μπαίνει με τη βαριά προίκα του 2021, το οποίο είχε κι αυτό κληρονομήσει το βαρύ και πρωτόγνωρο 2020.
Σ’ αυτό το κλίμα, με το βαρύ φορτίο του 2022, πληθαίνουν οι αναλύσεις που συγκλίνουν στην άποψη, πως ο νέος χρόνος θα αναδιαρθρώσει τα μέγιστα το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Όπως ακριβώς, η οικονομική κρίση του 2008 προκάλεσε τεκτονικούς πολιτικούς τριγμούς κι αλλαγές, έτσι και τώρα, κατ΄ επέκταση κι αναλογία, η υγειονομική κρίση και η παρεπόμενη οικονομική, συνεπάγονται και κοινωνική, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε πολιτική. Πανδημία, πολλές κι ευρείες ανατιμήσεις στην αγορά, ελληνοτουρκικά, θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις κατά το άρτι αφηχθέν νέο έτος και κατά πολλούς θα είναι ραγδαίες και με ανοιξιάτικο άρωμα.
Ανέφικτοι κομματικοί στόχοι
ΟΙ μέχρι τούδε δημοσιευθείσες δημοσκοπήσεις, πέραν του οποιουδήποτε πολιτικού επικοινωνιακού σελοφάν – «χαϊδέματος, επί το λαϊκότερον», αναδεικνύουν με περισσή σαφήνεια, πως οι προτασσόμενοι πολιτικοί στόχοι των κύριων πρωταγωνιστών του πολιτικού μας σκηνικού, κρίνονται ανέφικτοι.
Συγκεκριμένα :
- Η Νέα Δημοκρατία, προτάσσει την κυβερνητική αυτοδυναμία, ως πολιτικό στόχο για ισχυρή κυβέρνηση, σε περίοδο με πλείστα και σύνθετα προβλήματα. Ωστόσο, ο νόμος της απλής αναλογικής με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθιστά όνειρο θερινής νυκτός την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ακόμα και η δίδυμη κάλπη, θα απαιτούσε, το ολιγότερο ένα 38 ή 37,5 %, κατά τον εκλογικό νόμο, που ψήφισε το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να καταστεί δυνατή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Εκλογολόγοι, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων και τεχνοκρατικών σχολών, κρίνουν ανέφικτο τον επίμαχο στόχο.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, πολιτεύεται με στόχο να έρθει πρώτο κόμμα για να λάβει, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, και απευθυνόμενος σε όμορους ιδεολογικά χώρους να σχηματίσει ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ωστόσο κι ο στόχος αυτός απέχει μακράν από την κυνική πραγματικότητα των αριθμών, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έρχεται σταθερά δεύτερη πολιτική δύναμη. Επιπλέον, δε, οι πολιτικέ σχέσεις με τους όμορους χώρους, χαρακτηρίζονται, αν όχι εχθρικές, τουλάχιστον ασαφείς κι αδιευκρίνιστοι.
- Το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, μέσα στη συναισθηματική πολιτική φόρτιση που προκάλεσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. της πολιτικής εγρήγορσης για την εκλογή νέου προέδρου και του συνεπαγόμενου ενθουσιασμού της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, οραματίζεται παλαιές εποχές πολιτικής δόξης και μεγαλείου, του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Στοχεύει στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης σε ενδεχόμενες εκλογές και την πρώτη σε επόμενες. Ωστόσο, οι εποχές άλλαξαν, νέα προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ο μέγας εθνεγέρτης ηγέτης δεν υπάρχει και ακόμα και το όνομα ΠΑΣΟΚ, – στο οποίο πολλά επενδύει η ηγεσία – , είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί, καθώς εγείρονται πολλά οικονομικά θέματα.
- Διασπορά ψήφων: Ούτως εχόντων των πραγμάτων, στην παρέα των τριών κύριων κυβερνητικών πρωταγωνιστών του πολιτικού μας σκηνικού, – Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΚΙΝΑΛ , που αντιπροσωπεύουν τον κύριο κοινωνικό κορμό, Δεξιάς, Κέντρου, Αριστεράς – , παρατηρείται μια αθρόα διασπορά ψήφων, τόσο προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όσο και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς και μια εύλογη κινητικότητα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η κινητικότητα, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ευνοεί το ΚΙΝΑΛ, ενώ οι διαρροές προς τα δεξιά της κυβερνώσας παράταξης εννοούν κατά κύριο λόγο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, όπως και οι διαρροές προς αριστερά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευνοούν ΜΕΡΑ 25 και ΚΚΕ.
Ποσοστά δημοσκοπήσεων
Αφαιρώντας, το όποιο επικοινωνιακό σελοφάν παρουσίασης των μετρήσεων ρευμάτων της κοινής γνώμης και μελετώντας λεπτομερώς τα «απόκρυφα ευρήματά» τους, κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα, – Νέα Δημοκρατία , ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – , δεν έχει ποσοστό που να έχει μπροστά τον μαγικό αριθμό 3. Αναλυτές, δε και παρατηρητές των πολιτικών μας πραγμάτων, που διατηρούν επαγγελματικές σχέσεις ή κοινωνικούς δεσμούς με πρεσβείες χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ορκίζονται ότι τα ποσοστά που δίνουν οι μετρήσεις των ξένων πρεσβειών, έχουν μπροστά τον μαγικό αριθμό 2, απέχουν μακράν από το 3, τόσο για την Νέα Δημοκρατία, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Επί τούτου, δε, σημειώνουν μετ’ επιτάσεως, ότι οι δημοσκοπήσεις των πρεσβειών, «δεν έχουν πέσει ποτέ έξω».
Ποιο το πολιτικό σκηνικό του 2022
Ουδείς, θα αμφέβαλε, πως όσα γράφονται σ΄αυτές, τις αράδες, είναι σαφώς και σε γνώση, των ηγεσιών, όλων των κομμάτων του πολιτικού μας σκηνικού. Κι επ’ αυτής της πολιτικής πραγματικότητας, σχεδιάζουν τις στρατηγικές τους κινήσεις και την όλη πολιτική τους πορεία.
Νέα Δημοκρατία : Το 2021 βρήκε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυριολεκτικά «στα πάνω της». Είχε περάσει ένα κακό 2020 και με το επιχείρημα της «πρωτόγνωρης» υγειονομικής κρίσης, που χειρίστηκε, «άψογα» κατά τους επικοινωνιακούς επιτελείς της, και με τη βοήθεια της περίφημης, «λίστας Πέτσα», πέρασε κάπως πολιτικά ανώδυνα ή έστω με λίγες φθορές. Με δικαιολογία του «ξαφνικού και άγνωστου κακού που μας βρήκε», σκαπούλαρε την πρώτη φάση της πανδημίας. Ακόμα και βαριά λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν συγχωρητέα. Στην ανατολή του 2022, όμως, η κυβερνώσα παράταξη βρίσκεται «στα σκοινιά», δεχόμενη πανταχόθεν πιέσεις κι επιθέσεις.
H Νέα Δημοκρατία, κυριολεκτικά βράζει. Γράφει σχετικά, ο γαλάζιος ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος : «Κάθε μέρα χάνονται όσοι περίπου χάθηκαν στην τραγωδία στο Μάτι. Τότε είχαμε συγκλονιστεί. Τώρα πια έχουμε αφομοιώσει την εκατόμβη στην νέα ψεύτο κανονικότητα. Πολιτική, κοινωνική και κυρίως ηθική αποτυχία». «130 θάνατοι από κορωνοίό σε ένα 24ωρο. Κάθε πολιτική κρίνεται με βάση το αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα προφανές» σημειώνει με νόημα ο Γιώργος Κύρτσος στο Twitter, ενώ για το Δήμαρχο της Αθήνας γράφει, τόσο για την φιέστα της ντροπής αλλά και την γενικότερη κατάσταση της Αθήνας επί δημαρχίας του, «Να επιστρέψω στον Κώστα Μπακογιάννη το «Αιδώς Αργείοι» που μου απηύθυνε; Η εικόνα υποβάθμισης μέρους της Αθήνας. Το κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα. Το έλλειμμα σχεδιασμού και οι ημιτελείς εργολαβίες. Η διαμάχη για τη φιέστα, το δικαιολογούν. Από την άλλη είναι Χριστούγεννα».
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ : Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητάει εκλογές, υποστηρίζοντας, πως η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μία κυνική κυβέρνηση κι έναν ένοχο πρωθυπουργό. Εκλογείς, γιατί Στο διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή και η διαπίστωση ότι το 38,5% των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ. «Φθάσαμε στο σημείο να ζητάμε εκλογές γιατί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εάν πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν υπάρχει μελέτη ή έρευνα για τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ ενώ την είχε στα χέρια του από τον στενό συνεργάτη είτε θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη είτε να παραιτηθεί», λέει, ο Αλέξης Τσίπρας. Προσθέτει δε, πως η Ελλάδα έχει διπλάσιο μέσο όρο σε απώλειες από covid από τις άλλες χώρες της ΕΕ δεν οφείλεται στο «κακό dna μας» αλλά στο ότι η κυβέρνηση προτίμησε να δώσει 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς αντί να κάνει προσλήψεις και να ενισχύσει το ΕΣΥ.
Είναι προφανής και λίαν διακριτός ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα. Στοχεύει στο να δέσει το κόμμα του, να εμφανιστεί ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης σύσσωμης ης αντιπολίτευσης και μέσω αυτής της οδού να εμφανιστεί αμέσως μετά τις γιορτές ως εν δυνάμει πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει με ηγέτες των όμορων χώρων για τη δημιουργία πόλου ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, οποτεδήποτε προκύψουν εκλογές.
Ο προφήτης Γεραπετρίτης
Στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, για παραίτηση Μητσοτάκη και διενέργεια εκλογών, απάντησε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά, από το βήμα της Βουλής : «Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαμε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στον σχηματισμό της (πολιτικής) κυβέρνηση Παπαδήμου».
Φυσικά ξάφνιασε ο συνταγματολόγος υπουργός, «ξεθάβοντας» τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου. Η Κυβέρνηση γνωρίζει από επιστήμονες και από Βρυξέλλες ότι έρχεται Αρμαγεδώνας από πανδημία και οικονομία, σε χώρα εξαιρετικά ευάλωτη λόγω χρεοκοπίας και μνημονιακών πολιτικών. Μέτρα σκληρά δεν μπορούν να παρθούν, χρήματα δεν υπάρχουν και ο φτηνός δανεισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Τούτων, όλων δοθέντων, στην κυβερνώσα παράταξη γνωρίζουν, πως το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μπορεί να αναστραφεί και να μεταλλαχθεί σε αντιΜητσοτακικό ρεύμα.
Προς τούτο, μια συγκυβέρνηση, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – ΚΙΝΑΛ, – είτε με εκλογές, είτε χωρίς εκλογές με παραίτηση Μητσοτάκη, α λα Γιώργου Παπανδρέου – , θα ήταν προτιμότερη, κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμα.
Οψόμεθα εις Φιλίππους…!!!