Ζήτω η Ελληνική Επανάσταση, ζήτω το ’21 φίλες και φίλοι!
Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους προγόνους μας που αψήφησαν και την Ιερή Συμμαχία κι όλους τους αρνητικούς συσχετισμούς και με τον ηρωισμό τους εκατόρθωσαν εκείνο που εφαινόταν ακατόρθωτο αποτινάσσοντας τον οθωμανικό φεουδαρχικό ζυγό.
Εκείνο που ήταν ώριμο να γίνει και προοδευτικό, έγινε. Έστω και αν η ανερχόμενη ελληνική αστική τάξη της εποχής ηγήθηκε με ξεκάθαρους όχι μόνον εθνικοαπελευθερωτικούς μα και ταξικούς ιδιοτελείς στόχους. Η Επανάσταση είχε σαφώς προοδευτικό κοινωνικό χαρακτήρα.
Όσο και αν κάποτε καθυστερεί, η πρόοδος ήταν τότε και είναι σήμερα αναπόφευκτη!
Χαιρόμαστε που ήλθαν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 τόσο υψηλοί καλεσμένοι απ’ τη Βρετανία, απ’ τη Ρωσία, απ’ τη Γαλλία. Πολύ καλά, νομίζουμε, έκανε η ελληνική κυβέρνηση που τους εκάλεσε και τους δίνει τον λόγο στα ποτισμένα με αίμα Ελλήνων -και ανάμεσά τους και Επτανήσιων- αγωνιστών ιερά χώματα της Ακρόπολης. Δεν ξεχνάμε ότι ως Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής οι χώρες αυτές σε μια κρίσιμη περίοδο της Επανάστασης παρενέβησαν και συνέβαλαν σημαντικά στη νίκη της, με όπλα τους κιόλας, με πλοία, με στρατό. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και μόνο με την αλήθεια μπορούμε να προχωράμε.
Ο επιχειρούμενος όμως καθαγιασμός γενικώς του βίου και της πολιτείας των Δυνάμεων αυτών την αιματοβαμμένη πολυετή περίοδο της Επανάστασης μέχρι τη νίκη της και την κήρυξη και την επικράτηση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας αποτελεί, επιτρέψτε μας να πούμε, προσβολή στη μνήμη των μυριάδων αγωνιστών και στον ποταμό αίματος του ελληνικού -και βεβαίως του επτανησιακού- λαού.
Όφειλαν και οφείλουν και συγγνώμη στον ελληνικό λαό, κατά τη γνώμη μας, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γαλλία!
Όχι λιγότερο μάλιστα από τις δύο τελευταίες η πρώτη, η Βρετανία, τον βίο και την πολιτεία της οποίας απέναντι στην Επανάσταση όταν εξεκίνησε και ειδικότερα τη φρίκη των πεπραγμένων της στα αγγλοκρατούμενα τότε Επτάνησα εναντίον του έπους του 1821 ο πρίγκιπας Κάρολος δεν μπορεί να αγνοεί και για τον πρόσθετο ρόλο ότι ο πατέρας του Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, στην Κέρκυρα έχει γεννηθεί και την ελληνική Ιστορία, όπως είχε πει, έχει μελετήσει.
Η επίσημη Βρετανία βαρύνεται ανεξίτηλα με εγκλήματα αίματος Επτανήσιων αγωνιστών – υποστηρικτών του 1821 στα Επτάνησα, πέρα από τη γενικότερη εναντίωσή της και τον χλευασμό της στην Ελληνική Επανάσταση στην πρώτη φάση της. Τα ιστορικά επτανησιακά έγγραφα που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας από αυτές εδώ τις στήλες δικαιολογημένα προκάλεσαν οργή. Η ωμότητα της παρατεταμένης αντίδρασης της Βρετανίας στα Επτάνησα εναντίον των αγωνιστών προγόνων μας και η βάρβαρη υπεράσπιση της «ακεραιότητας» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη δράση Επτανήσιων επαναστατών δεν είναι δυνατόν ούτε να ξεχαστούν ούτε να παραγραφούν.
Όφειλε λοιπόν πιστεύουμε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, αφού εκπροσωπούσε επισήμως τη Βρετανία, να εκφράσει δημόσια μια συγγνώμη. Λύπη για όσα η κυρίαρχη βρετανική τάξη της εποχής διέπραξε επί χρόνια εις βάρος της Ελληνικής Επανάστασης για ιδιοτελείς λόγους απολύτως συνδεδεμένους με τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της.
Μήπως, όμως, δεν όφειλαν και δεν οφείλουν το ίδιο για παρόμοιους και διαφορετικούς λόγους οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Γαλλίας;
Μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο τσάρος της Ρωσίας με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης εστράφηκε με οργή εναντίον της, απαιτώντας μάλιστα να το κάνει και ο ίδιος ο Ιωάννης Καποδίστριας ως εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της, αποκηρύσσοντας και ονομαστικά τον Αλέξανδρο Υψηλάντη; Δεν ήταν η Ρωσία που συνηγόρησε μάλιστα εναντίον της Ελληνικής Επανάστασης να στραφεί ολόκληρη η απεχθής Ιερή Συμμαχία, στη δημιουργία της οποίας είχε εξάλλου πρωτοστατήσει;
Μήπως δεν εστράφηκε παρομοίως για τα δικά της συμφέροντα και η κυρίαρχη τάξη της Γαλλίας εναντίον της Ελληνικής Επανάστασης ως μέλος της περιβόητης εκείνης Ιερής Συμμαχίας που μάλιστα το 1822 εκαταδίκασε και ως «αυθάδη» την ελληνική εξέγερση;
Ο Διονύσιος Σολωμός με τους αθάνατους στίχους της περιέγραψε, ας θυμηθούμε, ως εξής αυτό που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν οι επαναστάτες πρόγονοί μας:
Αραπιάς άτι Γάλλου νους
βόλι Τουρκιάς τόπ’ Άγγλου…
Πέλαγο μέγα πολεμά,
βαρεί, βαρεί το καλυβάκι…
Να τα διαγράψουμε όλ’ αυτά απ’ την ιστορική συλλογική μνήμη μας επειδή από ένα χρονικό σημείο και πέρα τόσο η Βρετανία όσο και η Ρωσία και η Γαλλία, δηλαδή οι κυρίαρχες τάξεις των χωρών αυτών την εποχή της Επανάστασης, κάτω από την πίεση του ασταμάτητου ελληνικού Σηκωμού και του κύματος του αποκαλούμενου Φιλελληνισμού που αντιμετώπισαν στις χώρες τους, εστράφηκαν λίγο ή περισσότερο θετικά υπέρ στόχων της ελληνικής Επανάστασης όταν οι συνθήκες επέβαλαν τη διαφοροποίηση της πολιτικής τους για τη διασφάλιση των επαπειλούμενων γεωπολιτικών οικονομικών συμφερόντων τους; Να ξεχάσουμε κι ότι επρότειναν κι επροσπάθησαν να επιβάλλουν τη μετατροπή της απελευθερωμένης με τα όπλα των προγόνων μας Ελλάδας σε φόρου υποτελή στην Οθωμανική Πύλη ημιανεξάρτητη ηγεμονία της, όπως και τη συντονισμένη προσπάθειά τους για την επιβολή ξένης Μοναρχίας ως κοινού τοποτηρητή των συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεών τους και της ελληνικής αστικής τάξης ερήμην και του Ιωάννη Καποδίστρια; Να ξεχάσουμε και τα τοκογλυφικά δάνεια κι όλες τις απεχθείς και ζημιογόνες για το συμφέρον του ελληνικού λαού συμφωνίες των κυρίαρχων τάξεων των χωρών αυτών με την ελληνική κυρίαρχη τάξη αμέσως μετά την Επανάσταση; Να ξεχάσουμε και το είδος των κομμάτων που με τη συνενοχή τους επιβλήθηκαν στον ελληνικό χώρο από τις αντιτιθέμενες για την ηγεμονία μερίδες της ελληνικής αστικής τάξης με τα αντιτιθέμενα επί μέρους οικονομικά συμφέροντα; Να διαγράψουμε από τη μνήμη μας και τους φυλακισμένους από τους Βρετανούς στις φυλακές μας Επτανήσιους υποστηρικτές του ’21; Να ξεχάσουμε και τους χλευασμούς Βρετανών ανώτατων αξιωματούχων για τους δήθεν «ανάξιους να ξεσκλαβωθούν», για να μην πούμε τα ακόμη χειρότερα που είχαν ειπωθεί, Έλληνες αγωνιστές; Να ξεχάσουμε και τις βρετανικές κρεμάλες στη Ζάκυνθο
Να ξεχάσουμε και το γεγονός ότι το Φορέιν Όφις κρατά ακόμη επτασφράγιστον το φάκελο για τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια;
Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα!
Οφείλουν συγγνώμη!
Αν οι υψηλοί καλεσμένοι της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας αισθάνονται διάδοχοι των αστικών τάξεων εκείνης της εποχής των χωρών τους και δικαιολογούν όλα όσα διέπραξαν είναι δικαίωμά τους. Έχουμε κι εμείς, όμως, δικά μας δικαιώματα ως απλός λαός! Απαράγραπτα!
Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, αν και όφειλαν να είναι πιο ειλικρινείς. Όπως μπορεί να λέει ό,τι θέλει και ο επικεφαλής των ΗΠΑ, προσπαθώντας και αυτός με τη σειρά του να συσκοτίσει την ιστορική πραγματικότητα και των ρόλο των κυρίαρχων τάξεων της εποχής στην οικοδόμηση άδικων καθεστώτων και στην οικοδόμηση τελικά και διεθνών συνθηκών αμερικανοΝΑΤΟϊκού και ευρωΝΑΤΟϊκού χαρακτήρα που αυτές όρθωσαν στο διάβα του χρόνου, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυρίαρχης τάξης, για τη διασφάλιση ενός άδικου, βαθιά ταξικού ολιγαρχικού κοινωνικοπολιτικού καθεστώτος υπό την ηγεμονία των αστικών τάξεων. Αυτές υμνεί άλλωστε στην πραγματικότητα και ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τα λόγια του και τις παραλείψεις του!
Δικαίωμά τους!
Δικαίωμά τους να διαφημίζουν κιόλας τα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά κράτη τους και τις κούφιες ιδέες τους και τα νέα δεσμά που υπόσχονται και τις διεθνείς συνθήκες τους και την επικίνδυνη υπεροχή ισχύος και την υποκρισία των τάξεων που εκπροσωπούν!
Εμείς ξέρουμε ότι η αλήθεια τους είναι μισή, είναι ψέμα. Εκείνο που τότε καθώς ξεκινούσε ο Σηκωμός, εφάνταζε μη ρεαλιστικό και ουτοπικό, όπως αποκαλείται και σήμερα το όραμα μιας δίκαιης Ελλάδας που δήθεν πρέπει να μένει υποταγμένη στους ισχυρούς «επενδυτές» με τις αμύθητες περιουσίες και στους ισχυρούς στρατούς και στις λυκοσυμμαχίες τους εν ονόματι του ρεαλισμού, αποδείχθηκε ρεαλιστικότατο!
Απολαμβάνουμε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας να υμνολογούν την Επανάσταση του ’21, επιτρέψτε μας να προσθέσουμε, όλους εκείνους τους πολιτικούς που κηρύσσουν την υποταγή στους Ισχυρούς της εποχής μας είτε γιατί τάχα έτσι θα ωφεληθούμε είτε επειδή δήθεν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αναρωτιόμαστε μάλιστα, συγχωρέστε μας για τη βέβηλη σκέψη, αν το ’21 θα ‘ταν με τους επαναστάτες ή θα ετάσσονταν εναντίον τους και θα τους εκατηγορούσαν για «άκαιρες» και «καταστροφικές» κινήσεις υποτίθεται βλαπτικές για τον λαό. Στον νου μας, συγχωρέστε μας άλλη μία φορά, έρχονται τα τυπωμένα τότε στα Επτάνησα κηρύγματα του Ρήγα για το δικαίωμα του λαού της μελλοντικής Ελληνικής Δημοκρατίας να επαναστατεί και με τα όπλα όταν αδικείται κατάφωρα και απολαμβάνουμε τόσους και τόσους κορυφαίους πολιτικούς μας να μιλούν για την Επανάσταση. Έστω κι αν την ξορκίζουν με δημαγωγικές φαντασιώσεις για κάποια ανύπαρκτη «ενωμένη κοινωνία» στο ταξικότατο και τοξικότατο καθεστώς τους και κάποια «επανάσταση εθνικής ανάταξης» του μεγάλου κεφαλαίου!
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια, συγχρόνως, τον συχνά παγερό και ξύλινο λόγο που μπορούν να εκφέρουν, χωρίς να γονατίζουν στον ηρωισμό Εκείνων, χωρίς να λυγίζουν κάπως για μια στιγμή, μα δεν απορούμε.
Η Ελληνική Επανάσταση του ’21, ανεξάρτητα από τον όποιο ταξικό χαρακτήρα της, απέδειξε φίλες και φίλοι ότι κανένας αρνητικός συσχετισμός οικονομικής και πολιτικής ισχύος ούτε διεθνώς δεν είναι ικανός να ματαιώσει την πορεία των λαών προς την πρόοδο. Οι απελευθερωτικές ιδέες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, όπως έμελλε να συμβεί αργότερα με μεταγενέστερες, άπλωναν τότε βαθιές ρίζες. Ούτε στον καιρό μας η συμμαχία της ελληνικής αστικής τάξης με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών ΝΑΤΟϊκών και μη ΝΑΤΟϊκών και η διαφήμιση των αρνητικών διεθνών συσχετισμών και η προβολή μιας ψευδεπίγραφης «εθνικής ενότητας» στην ταξικά διαιρεμένη κοινωνία μας ημπορούν να καταπνίξουν τη θέληση για πρόοδο και απελευθέρωση από τα παρωχημένα πια παντοειδή καπιταλιστικά καταπιεστικά δεσμά. Μόνο να καθυστερήσουν μια νέα λαϊκή Νίκη μπορούν!
Η «Ψεύτρα Ελευθεριά» μόνο μισές αλήθειες ή ολόκληρα ψέματα μας λέει και για το ’21 και για το αύριο. Από το 1850 οι Επτανήσιοι Ριζοσπάστες είχαν διακηρύξει ότι δεν υπάρχει εθνική ελευθερία δίχως κοινωνική ελευθερία!
Δεν ‘πα να λένε ό,τι θέλουν ο Τζο Μπάιντεν και οι λοιποί λόρδοι και μυλόρδοι του χρήματος!
Ετούτα τα αθάνατα λόγια, καθώς θυμόμαστε κάτι ακόμη, είχαν πει στον καιρό τους για τους διεθνείς συσχετισμούς οι Επτανήσιοι Ριζοσπάστες πρόγονοί μας σ’ εκείνον τον κερκυραϊκό-επτανησιακό «Ριζοσπάστη» τους το 1850:
«Ημείς ούτε ανεγνωρίσαμεν ούτε αναγνωρίζομεν ποτέ τας συνομολογουμένας συνθήκας μεταξύ των δυνατών της γης, διά των οποίων οι ατυχείς λαοί πωλούνται, αγοράζονται, ανταλλάσσονται και διανέμονται ως τόσα κτήνη· Αι επάρατοι αύται συνθήκαι δεν είναι ειμή το αποτέλεσμα της βίας ή της ανάγκης· άμα δε αύτη εκλείψη ή εκείνη δυνηθή να καταβληθή -το οποίον έγκειται εις αυτήν των την φύσιν και ή εγρήγορα ή αργά είναι αδύνατον να μη ακολουθήση- οι λαοί αναλαμβάνουσιν αυτοδικαίως την ελευθερίαν και ανεξαρτησίαν των».