Στην Αριστερά έχουμε γαλουχηθεί να αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική με κύριο πρόταγμα το εθνικό συμφέρον. Το μικροκομματικό της όφελος το επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία με κάθε ευκαιρία, όπως φυσικά έκανε τις ημέρες σύναψης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πόσο υποκριτικό και ειρωνικό είναι σήμερα, να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στον ομόλογό του, της Βόρειας Μακεδονίας πως θα τηρήσει και θα προασπίσει αυτήν τη συμφωνία. Χωρίς ίχνος ντροπής απέναντι σε όσους πολίτες παραπλάνησε πολιτικά.
Η σχέση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και της Γαλλίας είναι αδιαμφισβήτητα μια σχέση διαχρονική και ειλικρινής. Τη χρειάζεται η χώρα μας, καθώς η Γαλλία είναι μια ευρωπαϊκή υπερδύναμη που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και ως μεσογειακή χώρα έχει ίδια εθνικά συμφέροντα να αντιταχθεί στην προβολή ισχύος και στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά και να ισχυροποιήσει τη θέση της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η σημερινή Συμφωνία έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην οποία συνομολόγησε ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτή συνιστά τον πρόδρομο της σημερινής κατάληξης που μνημονεύεται και με επίσημο τρόπο στη Συμφωνία. Μία Συμφωνία που κινδύνευσε πραγματικά. Το 2019 εγκαταλείφθηκε και απορρίφθηκε από τη ΝΔ, η σχεδόν έτοιμη συμφωνία για τις φρεγάτες, ως ακριβή λύση, ενώ η διετής αυτή αναβολή είχε συνέπεια το επιθετικό κρεσέντο της Τουρκίας, όλο το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ απομακρύνθηκε από το συμφωνημένο πρόγραμμα στο οποίο είχαν καταλήξει οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα θεσμικά τους όργανα, επιλέγοντας νέα προγράμματα προμηθειών που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και βάζουν τον ελληνικό σε υπερμεγέθη χρέη. Επί της ουσίας εγκαινίασε έναν ακραίο ανταγωνισμό εξοπλισμού με την Τουρκία.
Η αναφορά ως προς αυτό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «Μαξίμου Α.Ε.» σε σχέση με τις προμήθειες δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο κύριος Μητσοτάκης, λες και πράγματι είναι η χώρα επιχείρησή του, αγνόησε εντελώς το θεσμικό δρόμο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Συνολικά, ο αμυντικός προϋπολογισμός υπερπηδά στο +41% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, όταν ο προϋπολογισμός της Υγείας μειώνεται κατά -12%. Κάπως έτσι θεωρεί η ΝΔ πως υπηρετεί το εθνικό συμφέρον! Εδώ, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως είναι άλλο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας κι άλλο, η εμπλοκή σε ένα κυνήγι εξοπλισμών και ειδικά με την Τουρκία. Μάλιστα, μετά από μια παρατεταμένη και βαθιά δημοσιονομική κρίση που πέρασε η χώρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατάφερε την έξοδό της από αυτήν, η ΝΔ επιλέγει ακόμα και σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας την εξυπηρέτηση αδιαφανών διεθνών οικονομικών συναλλαγών. Είναι η πιο ανεύθυνη λογική που υπονομεύει την αυτόνομη και χωρίς εξαρτήσεις εθνική μας πολιτική.
Η ΝΔ επιδιώκει να δείξει ψευδεπίγραφα τα εθνικά της αισθήματα με προμήθειες όπως αυτές, των Rafale, αλλά και τις εξαγγελίες για αγορά μοίρας F-35 που διογκώνουν υπέρμετρα το εθνικό κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν την κατασκευή των φρεγατών στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης, ήδη το απέκλεισε. Με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται ακόμη περισσότερο η χειμαζόμενη ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Επιπλέον, όμως δύο είναι τα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας. Το πρώτο είναι η μη αναφορά στην ελληνική ΑΟΖ αλλά και στην υφαλοκρηπίδα στο επίπεδο της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και η υποχρέωση συνδρομής της Γαλλίας σε ενδεχόμενη σοβαρή πρόκληση και απειλή. Στο πεδίο δηλαδή εκείνο που ασκείται αυτή τη στιγμή, η κύρια επιθετικότητα της Τουρκίας, όπου δεν υπάρχει στη Συμφωνία πρόβλεψη αρωγής για την αντιμετώπισή της. Κάτι τέτοιο γίνεται σαφές πως θα είναι βλαπτικό στοιχείο για τα εθνικά μας δίκαια.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ αποικιακή δύναμη. Είμαστε φιλειρηνική και συνεργατική δύναμη και δεν στέλνουμε πουθενά μάχιμες μονάδες, αλλά μονάδες υποστήριξης, γιατρούς, μηχανικούς, επιτελικά στελέχη. Η αποστολή στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά σε μια ενδοαραβική σύγκρουση, σιιτών, σουνιτών με θύματα κυρίως μικρά παιδιά, καταλύει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Υπονομεύει ξεκάθαρα το σταθερά ενεργό αλλά ουδέτερο ρόλο της χώρας μας που καλλιεργείται συστηματικά και υπεύθυνα και που ενίσχυσε ως δόγμα επί των ημερών του, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που σχεδιάζεται σήμερα, είναι εντελώς διαφορετικό από τη συμμετοχή μας σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πράγματι, τα υποστηρίξαμε ως κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Αδιαμφισβήτητα, μία τέτοια εμπλοκή αδυνατίζει τη γεωστρατηγική μας θέση, δημιουργεί εχθρότητα απέναντι στην πατρίδα και αποδυναμώνει το χαρακτήρα μας ως ουδέτερη δύναμη.
Συμπερασματικά, είναι ανάγκη να υπάρξει διόρθωση ή επαναδιατύπωση αυτών των δύο προβληματικών σημείων της Συμφωνίας. Με μία ρητή δήλωση της Γαλλικής Δημοκρατίας ότι θα παράσχει βοήθεια στη χώρα μας και σε περίπτωση αμφισβήτησης της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας της και με μια δεσμευτική δήλωση από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη μη αποστολή δυνάμεων της χώρας μας, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, στο Σαχέλ.
Αυτό επιβάλλει το πατριωτικό μας καθήκον και το συμφέρον της χώρας.