Δυο χρόνια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, δεν παραμένει καν στάσιμο. Έχει γυρίσει χρόνια πίσω με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει αδιέξοδο στην δρομολόγηση της λύσης του.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ και οι αυτοδιοικητικοί εκλεκτοί της στην Περιφέρεια ΙΝ και στους Δήμους της Κέρκυρας, εξαιτίας πολιτικών και πελατειακών σκοπιμοτήτων, παραμέρισαν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και περιέπλεξαν το ζήτημα.
Καταρχάς η κυβέρνηση με το άρθρο 93 του αντιπεριβαλλοντικού, αντισυνταγματικού κι αντιαυτοδιοικητικού νόμου 4685/2020 κατάργησε, παρά την αντίθεση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων και της πλειοψηφίας των πολιτών της Επτανήσου, τους τοπικούς Συνδέσμους Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ).
Τα αρμόδια υπουργεία μετά την αφαίρεση πλήθους αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και τις διοικήσεις των Δήμων, όπως στην περίπτωση του ΕΡΗΜΙΤΗ, κατασκεύασαν το νομικό έκτρωμα του ΦΟΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΕ. Αυτό έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος στις αποφάσεις για την κατασκευή, για τους εργολάβους και για την λειτουργία των εργοστασίων της διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ των οποίων και του εργοστασίου της Κέρκυρας.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε, εκτός των άλλων, εσωκομματική σύγκρουση στη ΝΔ μεταξύ αφενός μεν της ΠΙΝ Ιονίων Νήσων και των συνεργατών της και αφετέρου πολλών επτανησιακών δημοτικών αρχών, όπως του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και των συνοδοιπόρων του. Ο καβγάς όμως είναι για το πάπλωμα…
Έτσι η διαμορφωθείσα κατάσταση οδήγησε και στην άσκηση των προσφυγών στην Επιτροπή του άρθρου 152, η οποία εξέδωσε τη γνωστή απόφαση για την προβληματική νομική υπόσταση του διαπεριφερειακού ΦΟΔΣΑ ΑΕ των Ιονίων Νήσων. Ήδη επίκειται δικαστικός αγώνας στα διοικητικά δικαστήρια με άγνωστο το χρόνο διευθέτησης της διαφοράς.
Με τα δεδομένα αυτά, αν η κυβέρνηση θέλει να συμβάλλει στην άρση του αδιεξόδου, πρέπει να καταργήσει με άμεση νομοθετική ρύθμιση τον ΦΟΔΣΑ ΑΕ, ώστε να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στους τοπικούς ΣΥΔΙΣΑ και να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου.
Έτσι θα αποφευχθεί όχι μόνο νέα καθυστέρηση στην κατασκευή του με ό, τι αυτό συνεπάγεται, αλλά θα επικεντρωθεί το δημόσιο ενδιαφέρον και η συζήτηση- που τώρα περί άλλων τυρβάζουν- και στα υπόλοιπα μείζονα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τα οποία εξακολουθούν να καρκινοβατούν.
Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε τα εξής:
1) Επείγει να δοθεί λύση αναφορικά με τους 35.000 τόνους απορριμμάτων του 2021 που δεν θα μεταφερθούν εκτός Κέρκυρας.
2) Πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή.
3) Πρέπει να γίνουν άμεσα οι δέουσες ενέργειες για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων ύψους 2.867.382 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 που εξασφάλισε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή για την προώθηση της ανακύκλωσης.
4) Πρέπει να εξευρεθεί λύση για το Τεμπλόνι, δεδομένου ότι οι προσωρινοί χώροι εναπόθεσης που είχε εξασφαλίσει με τεράστιο κόστος η απελθούσα δημοτική αρχή έχουν ήδη υπερκορεστεί λόγω της μεγάλης καθυστέρησης κατασκευής του εργοστασίου και της μη ανεύρεσης εναλλακτικών χώρων εναπόθεσης.
5) Πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν τα κύτταρα στο Τεμπλόνι.
6) Πρέπει να δοθεί λύση για την προσωρινή επεξεργασία των απορριμμάτων μετά την παύση της δεματοποίησης.
7) Πρέπει άμεσα να συσταθούν όλα τα πράσινα σημεία.
8) Πρέπει άμεσα να γίνει η προμήθεια και η τοποθέτηση των κάδων χωριστής διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών.
Οι υπεύθυνοι της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης να σταματήσουν πλέον να προφασίζονται ότι δεν υπάρχουν τόσα πολλά σκουπίδια στους δρόμους, όπως παλαιότερα, γιατί αυτό αποτελεί φτηνή δικαιολογία για ν΄αποσπαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τη δική τους ανεπάρκεια στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Είναι κοινά διαπιστωμένο ότι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων οφείλεται, μέχρι στιγμής, τόσο στην πανδημία του κορονοϊού όσο και στη σημαντική ανακούφιση, που έχει επιφέρει στην αποκομιδή και εναπόθεση των σκουπιδιών η διάσπαση του ενιαίου Δήμου, που λειτούργησε αποκεντρωτικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι συνθήκες όμως προφανώς θ΄ αλλάξουν και ουδείς φροντίζει για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που είναι ήδη σε εξέλιξη, πριν να είναι πολύ αργά.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι καθυστερήσεις και οι αναβολές, οδηγούν τελικά στη ματαίωση.