Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κου Γιάννη Πλακιωτάκη , το υπουργείο προωθεί την αρπαγή των λιμένων , η σχετική δήλωση έχει ως εξής:
«Προωθούμε αλλαγές στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων και Κοινοτήτων υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».
Κι όμως, δεν πρόκειται για φήμη, είναι επί λέξει η δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής ,κου Γ. Πλακιωτάκη,στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, όπως καταγράφεται
στο από 23.1.2020 στο επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
Η κυβερνητική εξαγγελία ισοδυναμεί, με άλλα λόγια, με κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, αφού το Υπουργείο θα ασκεί τις αρμοδιότητές τους.
Να σημειωθεί ότι εδώ και εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει σχετικά δημοσιεύματα περί αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης των λιμανιών, τώρα όμως η σαφής δήλωση του Υπουργού ξεκαθάρισε το τοπίο.
Θεσμικά, η εξέλιξη κινείται στην αντίστροφη φορά της Αποκέντρωσης, καθώς προαναγγέλλει αφαίρεση μίας εκ των σημαντικότερων αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκεί η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση σε πάρα πολλές περιοχές της Χώρας.
Πρακτικά, εγείρει σωρεία ερωτημάτων για την επόμενη ημέρα μετά την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Ιδίως για την τύχη των πόρων και εν γένει εσόδων και περιουσιακών στοιχείων τους, αλλά και για το μέλλον του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες σε αυτά με όποια σχέση, των συμβάσεων, διαγωνισμών, έργων εν εξελίξει κ.ο.κ.
Πολιτικά, έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται διαρκώς εδώ και μήνες από τα χείλη άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως του Γ. Γεραπετρίτη, του Π.Θεοδωρικάκου και του Θ. Λιβάνιου. Η δυσαρμονία προκαλεί προβληματισμό για το εάν όντως υπάρχει κεντρικό σχέδιο υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης ή ο κάθε υπουργός υπουργός αυτοσχεδιάζει;
Επισημαίνεται ότι από την ημέρα της Ανακοίνωσης την 23η Ιανουαρίου μέχρι και τη στιγμή σύνταξης του παρόντος, δεν έχει υπάρξει συλλογική απάντηση από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην επίσημη δήλωση ότι οι λιμένες που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Δήμων θα ενταχθούν στο Υπουργείο.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης σε νησιά και παραθαλάσσιους Δήμους ανά την Ελλάδα , ιδίως σε Κρήτη και Δήμους του Αιγαίο, έχουν ήδη ανεβάσει ψηλά το θέμα και όπως φαίνεται ενοχλείται η κυβέρνηση προβάλλοντας την είδηση για σχέδιο κατάργησης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων τι κάνει όμως ο δήμος Κέρκυρας που έχει ορφανά στην έως τώρα διαχείριση της ;
Oι Παξοί που έχασε την ευκαιρία να κάνει τα λιμάνια της δημοτικά χάνοντας και τα « ορφανά» του Λογγού και της Λάκκας που πέρασαν στο Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας και έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους –εκτός του Γαίου -τώρα φαίνεται να χάνει και την τελευταία ευκαιρία εάν οι παραπάνω δηλώσεις γίνουν πράξεις όμως θα πρέπει να ενώσει την φωνή της με αυτήν τον άλλων δήμων και να απαιτήσει , διαχείριση !
Αναρωτιέται κανείς μπορεί η « αυλή» των μικρών οικισμών να τυχαίνει κεντρικής διαχείρισης ή να αναλαμβάνουν την διαχείριση αυτή εταιρείες και να μην έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες (!)που είναι το διαφημισμένο μοντέλο -από όλες της κυβερνήσεις υποστηριζόμενο- της λεγόμενης αποκέντρωσης ;
Τι θα σημαίνει αυτό για τις μικρές οικονομίες των νησιών και των μικρών δήμων που δεν θα έχουν λόγο για το βασικό τους χώρο αλλά ούτε και εισπράξεις από τις παραχώρησης για τραπεζοκαθίσματα κλπ, που είναι η βασική οικονομική ανάσα των δήμων , με τα πενιχρά πλέον έσοδα και τις μειώσεις των χρηματοδοτήσεων που έχουν υποστεί.
Πρέπει να οργανωθεί η αντίσταση των δήμων σε αυτή την κίνηση ακόμη και να συμμετέχουν και οι δήμοι που έχουν χάσει τον ζωτικό τους χώρο τα μικρά τους λιμάνια και να ζητήσουν να επιστρέψουν σε αυτούς οι μικρό λιμένες που έχουν εισχωρήσει σε Οργανισμούς λιμένος και είναι διάσπαρτοι στη χώρα , δεν είναι δυνατόν να μην έχει λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση στην διαχείριση του «πνεύμονα» του νησιού της !
Η κεντρική εξουσία να αναπροσαρμόσει το σκεπτικό της να δώσει την δυνατότητα στους δήμους της χώρα , με ένα κεντρικό σχέδιο μεν όσον αφορά τις μελέτες -σε κάτι που υστερούν οι μικροί δήμοι – αλλά με τοπική διαχείριση, να ενισχυθεί επιτέλους το μοντέλο της αποκέντρωσης και να δώθει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη « εκμεταλλευόμενη» την συνεργασία των τοπικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών.