Αρχές Φεβρουαρίου -εν μέσω πανδημίας και lockdown- πληροφορηθήκαμε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό τους και ΄΄τα παρέδωσε ολοκαίνουργια και λαμπερά στους Έλληνες και στους ταξιδιώτες απ΄ όλο τον κόσμο΄΄! Στη σχετική, δε, ανακοίνωση τονίζεται ιδιαίτερα ότι τούτο έγινε τρείς μήνες νωρίτερα από τη συμβατική της υποχρέωση, (που ήταν ο Απρίλιος του 2021), και ότι το κόστος των παρεμβάσεων ανήλθε στα 440 εκατ. ευρώ.
Για πολλούς λόγους, έπρεπε πριν τα παραδώσει στους ανώνυμους ταξιδιώτες να τα επιδείξει στους ευεργέτες της… Σε όλους εκείνους που πρωτοστάτησαν, σχεδίασαν και ολοκλήρωσαν την παραχώρηση του αιώνα! Δηλαδή, στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στους εντολοδόχους υπουργούς τους στο υπουργείο Μεταφορών, αλλά και σε άλλα συναρμόδια υπουργεία, που με την πολιτική τους οξυδέρκεια, την εξυπνάδα, την αποφασιστικότητα και τον αναπτυξιακό τους οίστρο, κατόρθωσαν το πρωτοφανές: να απαλλάξουν… τη χώρα από τα 14 πιο κερδοφόρα κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια, και μάλιστα, να τα παραχωρήσουν ομαδικά, γράφοντας εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους όλους τους διεθνείς κανόνες περί ανταγωνισμού, μονοπωλίων και ελεύθερης αγοράς, όχι σε μία οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά σε μία κρατική γερμανική, παραμυθιάζοντας το λαό, πότε ότι «δεν μπορεί το δημόσιο να είναι επιχειρηματίας» και πότε ότι «τα αεροδρόμια χρειάζονται εκσυγχρονισμό, αλλά -ωχ, τι κρίμα!- το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει τους αναγκαίους, προς τούτο, πόρους»!
Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πιο προσεκτικά τη σχετική ανακοίνωση.
Τι μας είπαν;
1ον. ότι η διαχειρίστρια κρατική γερμανική εταιρεία, ολοκλήρωσε όλα τα έργα ανακαίνισης των 14 αεροδρομίων τρείς μήνες νωρίτερα από τη συμβατική της υποχρέωση.
2ον. ότι το πρωτοποριακό επενδυτικό της πρόγραμμα ανήλθε στα 440 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. επενδύθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο διαχείρισής της, αυτό της Θεσσαλονίκης.
3ον. ότι σχεδόν όλα τα αεροδρόμια επεκτάθηκαν, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα σημεία check in και οι πύλες εισόδου και αναχώρησης, καθώς και οι θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών. Επίσης, ότι έγιναν και άλλες σημαντικές βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις τους.
4ον. ότι τα άμεσα έσοδα της χώρας σε βάθος 40ετίας θα ανέλθουν στο ποσό των 10 δις ευρώ.
Τι δεν μας είπαν;
1ον. δεν μας είπαν, ότι η Σύμβαση Παραχώρησης, με την από14/12/2015 κύρωσή της, «απαιτούσε» από την παραχωρησιούχο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016 την εφ΄ άπαξ καταβολή του 1,234 δις ευρώ και από την 1η Νοεμβρίου την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων με άμεση εφαρμογή του προγράμματος εκσυγχρονισμού τους.
Ερώτημα: Εφαρμόστηκαν οι απαιτήσεις της Σύμβασης; Οχι, βέβαια. Διότι η εταιρεία τον Οκτώβριο του 2016 δεν διέθετε ούτε το 1.234 δις για την «εφ΄ άπαξ καταβολή», και ούτε τα απαιτούμενα ποσά για την άμεση έναρξη των έργων ανακαίνισης των αεροδρομίων, όπως ήταν υποχρεωμένη!
Τι έκανε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεργαζόμενη με την εταιρεία; Αντί -ως όφειλε- να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία, αφού αδυνατούσε να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, την πήρε αγκαζέ και γύριζαν ανά τας Ευρώπας, ώστε να εξασφαλίσει την εφ άπαξ καταβολή μέσω δανεισμού της με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου! Φρόντισε, μάλιστα, ηθικώ δικαιώματι, να της χορηγηθεί ένα μεγάλο δάνειο, διακοσίων ογδόντα εκατ. ευρώ και βάλε, από μία ελληνική τράπεζα ανακεφαλαιοποιημένη με χρήματα των Ελλήνων -αγρίως- φορολογουμένων!
Πέραν, τούτων, φρόντισε… ώστε η εταιρεία να αναλάβει τα αεροδρόμια με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τον Απρίλιο του 2017, πέντε μήνες μετά την συμβατική της υποχρέωση! Έτσι, πέτυχε, χωρίς καμία πίεση και συνέπειες, να ξεκινήσει τα έργα εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων, εισπράττοντας παράλληλα τα δεκάδες εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευσή των, χωρίς -επί της ουσίας- να βάλει «από την τσέπη της» ούτε ένα ευρώ! Μ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, εις υγείαν των κορόιδων…
Και αυτό κάποιοι μας το λέγανε επένδυση και ανάπτυξη!
Το πόσο δε σημαντικές ήταν οι εισπράξεις της φάνηκε από το ότι το χειμώνα του 2017, η μητρική εταιρεία στη Γερμανία θριαμβολογούσε για την εισροή εκατ. ευρώ στα ταμεία της, από τη θυγατρική της στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντάς της μεγάλη ρευστότητα!
2ον δεν μας είπαν, πόσες είναι οι εισπράξεις της εταιρείας, από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021.
Ένας πρόχειρος υπολογισμός των εσόδων της μόνο από το ΤΕΑΑ, (δηλ. το παλιό Σπατόσημο), στην 4ετία 2017-2020, με σταθερό τέλος στα 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, μας δίνει το ποσό των 436 εκατ. ευρώ!
Αν σε αυτά προστεθούν μία σειρά εσόδων από άλλα τέλη, (π,χ. τέλος προσγείωσης, τέλος παραμονής, φωτισμού κλπ,), αλλά και από ενοίκια καταστημάτων και από εκμετάλλευση πάρκιν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα συνολικά έσοδα της εταιρείας εκτοξεύονται πολύ πέραν των 436 εκατ. ευρώ.
3ον δεν μας είπαν πόσα χρήματα εισέπραξε η εταιρεία από διεκδικήσεις της και από επιχορηγήσεις του ελληνικού δημοσίου. Π.χ. τον Αύγουστο του 2017 διεκδικούσε 70 εκατ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι αντιστοιχούν σε καταστροφές… που υπήρχαν στα 14 αεροδρόμια! Τότε, επιτροπή του υπ. Μεταφορών μετά από επιτόπια έρευνα κοστολόγησε τις «καταστροφές» στις 40.000 ευρώ!! Δηλαδή, 69.960.000 ευρώ λιγότερα…
4ον δεν μας είπαν, ποιο ήταν το κόστος των μεγάλων παρεμβάσεων της ΥΠΑ στα αεροδρόμια των Χανίων και της Θεσσαλονίκης, που ευρίσκοντο σε εξέλιξη κατά την περίοδο της παραχώρησής τους.
5ον δεν μας είπαν, πόσοι υπάλληλοι της ΥΠΑ, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, μηχανικοί αυτοκινήτων κ.α., απασχολούνταν στις δομές που περιήλθαν στη διαχείριση της εταιρείας, και πόσους αντίστοιχους προσέλαβε. (παραβλέπεται το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι υπάλληλοι παρέμειναν στην ΥΠΑ υπό καθεστώς ημιαπασχόλησης).
6ον δεν μας είπαν ποια θα ήταν τα έσοδα της χώρας στην 40ετία, αν είχε η ίδια την πλήρη εκμετάλλευση των 14 αεροδρομίων, όχι με την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, αλλά του ελληνικού δημοσίου, όπως αυτή ισχύει σήμερα στα υπό κρατική διαχείριση αεροδρόμια, π.χ. στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μου να αμφισβητήσω τις μεγάλες, και απολύτως αναγκαίες, (από πολλών ετών), παρεμβάσεις της εταιρείας στα αεροδρόμια και τη σημασία τους. Τα αεροδρόμια, πράγματι, εκσυγχρονίστηκαν, άλλαξαν όψη, βελτιώθηκε θεαματικά η λειτουργικότητά τους και τα 440 εκατ. των έργων, είναι ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της χώρας και τις επικρατούσες οικονομικές και άλλες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, ασχέτως αν τα χρήματα αυτά δεν ήλθαν από τη Γερμανία, ως επενδυτικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, αλλά ήταν μία βολική -για την εταιρεία- επανεπένδυση εξασφαλισμένων εσόδων από την εκμετάλλευσή τους.
Ωστόσο, πέραν των 440 εκατ., το σπουδαιότερο είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ολοκλήρωση των έργων και το ¨παράδειγμα¨ που δίνει η διαχειρίστρια κρατική γερμανική εταιρεία στο κυβερνητικό και πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο και εκθέτει ανεπανόρθωτα. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι παρέδωσε μαθήματα στο ελληνικό δημόσιο και γενικότερα στο ελληνικό κράτος. Μαθήματα οργάνωσης, στόχων, προσήλωσης, αποτελεσματικότητας, ταχύτητας ολοκλήρωσης έργων, εκμηδενισμό της γάγγραινας της γραφειοκρατίας. Αλλά και μαθήματα στοχευμένης αξιοποίησης στρατηγικών τομέων ανάπτυξης, οικονομίας και κοινωνίας, όπως είναι οι αερομεταφορές, γενικότερα, και τα αεροδρόμια ειδικότερα.
Το ελληνικό δημόσιο είχε στα χέρια του τα 14 αεροδρόμια, που όχι μόνο δεν το επιβάρυναν, αλλά αποτελούσαν οικονομικό τροφοδότη του, με εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως. Εξυπηρετούσαν άψογα την εσωτερική κίνηση και τον τομέα του τουρισμού, και λόγω της ιδιομορφίας της χώρας συνδέονταν άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κοινωνικής πολιτικής και εθνικής περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Και όμως, οι φωστήρες… του κομματικού κατεστημένου, οι δήθεν μεταρρυθμιστές, που πωλούσαν και πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στον ελληνικό λαό, αντί να κάνουν τα αυτονόητα, τα «ξεφορτώθηκαν»… με γελοία επιχειρήματα. Και αν για κάποιους, από αυτούς, η δικαιολογία είναι ότι το ξεπούλημα των αεροδρομίων αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, τότε το ερώτημα είναι με ποια λογική τη δέχτηκαν. Διότι το ξεπούλημα δεν υπακούει σε καμία λογική. Υπακούει μόνο σε παράλογες και δυναστικές απαιτήσεις και σε υπόδουλες και διεστραμμένες υποχωρήσεις…
Εν κατακλείδι, και επειδή το αποτέλεσμα μετράει, ναι μεν δεν πρόκειται για μία πραγματική επένδυση, όμως τα αεροδρόμια εκσυγχρονίστηκαν, έγιναν περισσότερο λειτουργικά και ελκυστικά και ΄΄καλά κάνει΄΄ η εταιρεία και προσπορίζεται τα τεράστια κέρδη που «γεννάνε οι κότες με τα χρυσά αβγά», αφού ΄΄δεν έκαναν καλά΄΄ οι πολιτικάντηδες που της παρέδωσαν και τα κοτέτσια και τις κότες!