Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν.
Πρώτο μέλημά της μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώσε πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο. Φτάνουν όμως τα μέτρα αυτά να μην έχουμε την ” “μετανάστευση” των ελληνικών εταιρειών ; Eρώτημα που θα απαντήσουμε αναλυτικά παρακάτω.
Μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων ήταν πάντα το ζητούμενο για τους έλληνες επιχειρηματίες .
Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που θα ¨τρέξουν ¨την φετινή χρονιά αλλά και το 2022 είναι :
1ον. Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σε καιρούς ισχυρής τροικάνης επιτήρησης φυσικά.
2ον. Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.
3ον . Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
4ον . Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
5ον.Επεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.
Χρειάζονται μέτρα , μέτρα όμως που θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής, χωρίς αποκλεισμούς ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.
Χρειάζονται πιο έντονες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κατά τα πρότυπα της γείτονος Βουλγαρίας , μονιμοποιώντας την όποια αλλαγή και όχι να προβαίνει η κάθε κυβέρνηση σε συνεχής αλλαγές διασπείροντας κλίμα έλλειψης σταθερότητας και αξιοπιστίας στους επενδυτές .
Μέτρα που βρίσκουν οι επιχειρήσεις που μεταναστεύουν στην γειτονική Βουλγαρία ή στην Κύπρο μέτρα που θα φέρουν πίσω επιχειρήσεις που έφυγαν λόγω κυρίως “σκλήρης” φορολόγησης κ.α .
Θέλοντας να σταθώ σε μερικά από αυτά ,εστιάζω κυρίως στο κόστος σύστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων στις δύο χώρες, διαπιστώνεται ότι το φορολογικό και γενικότερο κανονιστικό πλαίσιο στην Βουλγαρία διευκολύνει σημαντικά την επιχειρηματικότητα στην γείτονα χώρα.
Τα τελευταία έτη η σταθερότητα στην φορολογία, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, αλλά και το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και διαβίωσης, έχουν γίνει πόλοι έλξης ξένων επιχειρήσεων, από την Ελλάδα αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι σχεδόν τριπλάσιος στην χώρα μας , με ένα 10% στην Βουλγαρία , ενώ υψηλότερο είναι και το κόστος τραπεζικού δανεισμού τα τελευταία έτη στην χώρα μας .
Επίσης υψηλότερο είναι και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αν και τα τελευταία έτη παρατηρείται ανοδική τάση στις χρεώσεις και στην Βουλγαρία.
Παρά το γεγονός ότι στον μέσο μισθό των εργαζόμενων στις δύο χώρες υπάρχει σημαντική απόκλιση, μεγάλη είναι και η απόκλιση στην απόκτηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως ψωμί, εισιτήρια, έξοδα κοινής ωφέλειας, ενοίκια.
Ο βαθμός ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην Βουλγαρία βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς στην δεύτερη παρατηρείται σημαντική υστέρηση στην ευκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, την αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς .
Η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι εργάζεται με υπευθυνότητα φαίνεται όμως ότι δεν φτάνει για να αποφύγουμε την “μετανάστευση” και την απώλεια φόρων , φόρων που θα κέρδιζε το ελληνικό κράτος όταν θα ήταν ανταγωνιστικό ως προς τους γείτονες .
Χρειάζεται περαιτέρω σχεδιασμός αλλά και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία και ικανή συνθήκη ή καλύτερα συνθήκες για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και για την είσοδό της, μετά την υγειονομική κρίση, σε τροχιά ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης .