Συνήθως οι πρώτες ενέργειες που ακολουθούν την κήρυξη πολέμου είναι η τρομοκράτηση του εχθρού με ενέργειες όπως ο βομβαρδισμός του, και η καταστροφή των υποδομών πχ. ανατινάξεις γεφυριών και οδών που καθιστούν αδύνατη την διέλευση και την παρατήρηση στα κατεχόμενα εδάφη.
Με την έναρξη των πρόσφατων εργασιών στον Ερημίτη εφαρμόστηκαν άμεσα και οι δυο παραπάνω πρακτικές . Τις – λεκτικές και όχι μόνο – επιθέσεις στους επισκέπτες της περιοχής διαδέχτηκαν οι μηνύσεις εναντίον θεσμικών φορέων και πολιτών. Ο βομβαρδισμός δεν παρέμεινε στο επίπεδο των αντεγκλήσεων και ανακοινώσεων αλλά επεκτάθηκε και στο φυσικό χώρο.
Στη σχετική αεροφωτογραφία απεικονίζεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου της περιοχής «… με περίοδο φωτοληψίας 2007- 2009. » Οι παρακάτω παρατηρήσεις έγιναν με βάση το ΕΣΧΑΔΑ σε συνδυασμό με την σημερινή κατάσταση της περιοχής.
1. Στο Βόρειο τμήμα ( με πορτοκαλί χρώμα) είναι αποτυπωμένο «..υφιστάμενο μονοπάτι» . Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση τμήματος του ( γιατί περνά μέσα από το νέο Ν. Οχυρό) και νέα χάραξη του ( αποτυπώνεται με ροζ χρώμα ) Το μονοπάτι αυτό έχει καταστραφεί εδώ και χρόνια όταν άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του Ν. Οχυρού. Μπαζώθηκε επίσης και η είσοδος του διπλανού μονοπατιού που ξεκινούσε λίγα μέτρα μακριά του ,ήταν σηματοδοτημένο και καθαρισμένο. Η συνέχεια και των δυο διακρίνεται εύκολα στον χάρτη.
2. Στα Ανατολικά διακρίνεται ο «Μικρός Νησιωτικός Υγρότοπος Βρωμολίμνη ΦΕΚ 229 ΑΑΠ|2012 » . Με αυτή την ονομασία περιγράφεται η Βρομόλιμνη στο ΕΣΧΑΔΑ και όχι ως «… λεκάνη νερού με βούρκο!!!» Η ζώνη αιγιαλού ( κόκκινο χρώμα ) καθώς και η ζώνη παραλίας ( κίτρινο χρώμα) ακολουθούν τις όχθες του υγροτόπου στο συγκεκριμένο σημείο και όχι την παραλία. Αυτό σημαίνει πως η « λεωφόρος Βρομόλιμνης » που πέρασε πάνω από τα βότσαλα της παραλίας μάλλον δεν χαράχτηκε σωστά από τους αρμόδιους …
3. Στα Νοτιοανατολικά στο παραλιακό μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία του Αγίου Στεφάνου και καταλήγει στο Αυλάκι ιδιωτική εταιρεία φύλαξης απαγόρευε στους περιπατητές την διέλευση και τους ξαναγύριζε στην αφετηρία της διαδρομής!!!
4. Στο κάτω μέρος του χάρτη ¬( Νότος) εμφανίζεται ο δρόμος που ανακάλυψαν πρόσφατα (!!) οι υπάλληλοι της εταιρείας καθώς και το σπίτι στο τέλος του …
5. Τέλος στα Δυτικά καταστράφηκε τμήμα του λιθόστρωτου μονοπατιού που εμφανίζεται σε Βενετσιάνικους χάρτες της περιοχής (BARONIA ERIZZO ) και περιγράφεται ως « δημόσια στράτα Αγ.Στεφάνου – Κασσιόπης »
Η καταστροφή των μονοπατιών ολοκληρώθηκε με την απομάκρυνση των πινακίδων που είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο τους πριν πολλά χρόνια από τον Δήμο Κασσωπαίων . Με αυτές τις ενέργειες έγιναν επιτέλους πράξη οι εξαγγελίες ( σε όλους τους τόνους και από πολλούς υποστηρικτές του έργου) περί ελεύθερης πρόσβασης σε παραλίες , λίμνες και δάσος …
Οι αρμόδιες υπηρεσίες που κλήθηκαν για να διαπιστώσουν τα παραπάνω ( ΠΙΝ, Αρχαιολογία, ΚΕΔ) πραγματοποίησαν αυτοψία στη περιοχή . Δυο σχεδόν μήνες μετά δεν γνωρίζουμε τα πορίσματα τους…
Για τους παροικούντες τον Ερημίτη καθώς και για όσους αγωνίζονται για τη διατήρηση του οικοσυστήματος οι απόψεις των ειδικών δεν θα έχουν να προσθέσουν κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό από αυτά που ήδη γνωρίζουν καλά. Η χάραξη του δρόμου στη παραλία της λίμνης απέχει δεκάδες μέτρα από τη χάραξη αιγιαλού και παραλίας , το λιθόστρωτο μονοπάτι και η ιστορία του είναι γνωστή σε όλους και το οικόπεδο πουλήθηκε με τους δρόμους που τώρα αμφισβητούνται… Είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί κάποιος υπεύθυνος να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα. Ποιος είναι κατά το νόμο υπεύθυνος για την αποκατάσταση του « υφιστάμενου μονοπατιού » όπως το ΕΣΧΑΔΑ ορίζει; Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμα από την καταστροφή του για να αποκατασταθεί; Ποιος ελέγχει την εφαρμογή του ΕΣΧΑΔΑ ;
Επενδυτές, πολιτικοί, δικηγόροι και υπηρεσίες επικαλούνται το ΕΣΧΑΔΑ κατά το δοκούν. Αναφέρονται στις διευκολύνσεις που προσφέρει ένα Ειδικό Χωροταξικό αλλά ξεχνούν τις υποχρεώσεις που αυτό επιβάλλει. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που με την έναρξη των εργασιών δημιουργήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ επενδυτών και τοπικής κοινωνίας . Οι παραπάνω παρατηρήσεις και η σύγκριση της υφιστάμενης κατάστασης με τον χάρτη του Ειδικού Χωροταξικού επιβεβαιώνουν τη γενικότερη σύγχυση και δικαιώνουν νωρίτερα από όσο θα υπολόγιζαν και οι ίδιοι όσους στάθηκαν από την αρχή της ιστορίας απέναντι σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις.