Την 19/06/2021 τέθηκε σε ισχύ ο νέος Νόμος 4808/2021 σχετικά με τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Με τον νόμο αυτό, κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας «για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας» και παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο πλαίσιο για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των μορφών βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.
Σύμφωνα με τον νέο Ν. 4808/2021 η όρος «έμφυλη βία και σεξουαλική παρενόχληση» αναφέρεται σε μια σειρά από απαράδεκτες και παράνομες μορφές συμπεριφοράς ή απειλές αυτών, οι οποίες απευθύνονται ή επηρεάζουν δυσανάλογα άτομα συγκεκριμένου φύλου (π.χ. γυναίκες) και οδηγούν, ή μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη των ατόμων που υφίστανται αυτές τις συμπεριφορές. Οι συμπεριφορές αυτές εντός του εργασιακού χώρου, οδηγούν στη δημιουργία ενός εκφοβιστικού, εχθρικού και προσβλητικού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια περιβάλλοντος και έχουν έντονα αρνητικές συνέπειες στα άτομα που τις υφίστανται. Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο είναι κυρίως και πρωτίστως οι γυναίκες και γι’ αυτό τον λόγο ο νέος νόμος καλύπτει πλέον όλες τις εργαζόμενες γυναίκες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση εργασίας αυτές απασχολούνται (π.χ. σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση έργου, μαθητευόμενες, εθελόντριες).
Περαιτέρω μέσα στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενες γυναίκες, ως αποδέκτριες συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης, έχουν, χωρίς να απαιτείται και να το αποδείξουν βάσει του ισχύοντος νόμου, τη δυνατότητα:
α) να αναφέρουν στον εργοδότη το περιστατικό (όταν η παρενόχληση προέρχεται από συνάδελφο) για να λάβει μέτρα προστασίας εντός της επιχείρησης και ταυτόχρονα να αποχωρίσουν για εύλογο χρόνο χωρίς στέρηση του μισθού τους,
β) να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για άσκηση μήνυσης και για λήψη αποζημίωσης για την
προσβολή της προσωπικότητάς τους, για τη μη τήρηση εκ μέρους του εργοδότη της πολιτικής ίσης μεταχείρισης μεταξύ των εργαζομένων αλλά και για την ακύρωση της τυχόν απόλυσής τους επειδή δεν ενέδωσαν στην παρενόχληση ή επειδή κατήγγειλαν την παρενόχληση (απαγόρευση αντιποίνων),
γ) να καταγγείλουν το περιστατικό στο Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στο νέο αυτοτελές τμήμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που αφορά την παρακολούθηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στην επιχείρηση, και
δ) να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) για άμεση κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη.
Στο νησί μας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών, λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020 υπό την οργανωτική και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη, και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, Ρομά, μετανάστριες, κ.λπ.).
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:
Δ/νση: Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100 Κέρκυρα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλ: 26610 47396
E-mail: [email protected]