ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
Αναγκαία προυπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί από διάφορους θεσμικούς παράγοντες και μάλιστα με περιβαλλοντική ευαισθησία , απόψεις, εκτιμήσεις , αιτιάσεις και υπερβολές σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών χαρτών, οι οποίες όμως δεν καταγράφουν την πραγματικότητα και πολύ περισσότερο δεν απηχούν τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, που βλέπει θετικά αυτή την εξέλιξη.
Επειδή τυγχάνει να έχω μια πληρέστερη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα , είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω επιγραμματικά και τις δικές μου απόψεις-επισημάνσεις.
1. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή ( του Συντάγματος του 1975 και του δασικού νόμου 998/1979 ), αλλά συμβάλλει τα μέγιστα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κάθε περιοχής .
Αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών και είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί.
Η καταγραφή και αποτύπωση των δασών είναι η μοναδική λύση για την προστασία τους.
Έγιναν κάποιες προσπάθειες τη διετία 1998-1999 αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους , απέβησαν άκαρπες.
Γενικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι πολλαπλά ωφέλιμη και χρήσιμη για το περιβάλλον , την αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιοχής και ιδιαίτερα για τους πολίτες.
Η κύρωση των δασικών χαρτών είναι η βασική προυπόθεση για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
2. Γι αυτό, με απόφαση της πολιτείας , το Κτηματολόγιο Α.Ε ανέθεσε , σε όλη την Ελλάδα, σε εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία , την εκπόνηση των δασικών χαρτών.
3. Οι δασικοί χάρτες δεν εξετάζουν ιδιοκτησιακά ζητήματα, αλλά μόνο τον δασικό, ή μη, χαρακτήρα μιας περιοχής.
4. Για την Κέρκυρα έχουν αποτυπωθεί στον δασικό χάρτη 585.000 στρέμματα και είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις λόγω της ιδιομορφίας του περιβάλλοντος ( αγροτικά – δασικά – αγροτικά ) και λόγω του ότι η Κέρκυρα είναι πυκνοκατοικημένη και πυκνοφυτεμένη.
5. Όλα τα λάθη και οι παραλείψεις που θα περιέλθουν σε γνώση της Δασικής Υπηρεσίας θα διορθωθούν ατελώς με δικές της ενέργειες.
Όλες οι υπόλοιπες αντιρρήσεις των πολιτών, θα υποβάλλονται τουλάχιστον επί 105 μέρες (3 μήνες) και θα εξετασθούν από ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Επομένως με την υποβολή και εξέταση των αντιρρήσεων θα αποκατασταθεί η πληρότητα, η ακρίβεια και η σαφήνεια των δασικών χαρτών.
6. Το πράσινο χρώμα στον δασικό χάρτη, δεν χαρακτηρίζει απαραίτητα και την έκταση ως δασική.
Π.χ Αν εμφανίζεται η ένδειξη ΔΑ σημαίνει ότι το 1945 ήταν Δασική και τώρα είναι Αγροτική.
7. Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα σταματήσει αυτό που επί 40 χρόνια συμβαίνει, δηλαδή οι πολίτες να καταθέτουν αίτηση για πράξη χαρακτηρισμού στην Δασική Υπηρεσία , με μεγάλο κόστος στην σύνταξη Τοπογραφικών διαγραμμάτων, με καθυστέρηση πολλών μηνών στη λήψη των απαντήσεων τους και ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων να γίνεται με ατομική απόφαση του κάθε υπαλλήλου.
Αυτό καταργείται οριστικά και από τώρα και στο εξής , ο κάθε πολίτης μπορεί να λαμβάνει από τον Μηχανικό του αυτόματα την βεβαίωση για τον χαρακτήρα της έκτασής του, σύμφωνα πάντα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη.
8. Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται η συνεργασία όλων των πολιτών, των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης , των βουλευτών , των φορέων , των επαγγελματικών σωματείων και των συλλόγων , ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο λάθη, προβλήματα , αδικίες και αστοχίες και να δημιουργηθεί για την Κέρκυρα ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, η χρησιμότητά του οποίου θα φανεί στο άμεσο μέλλον.