Κλείνεις τα μάτια και βλέπεις πλατείες, δρόμους και σοκάκια γεμάτα με αμασκάρευτους ξένοιαστους ανθρώπους! Μικρές χαρές, από καθημερινές απλές συνήθειες! Επιστροφή στην περιλάλητη κανονικότητα που τόσο μας έλλειψε όλους αυτούς τους μουντούς μήνες…
Τέλος στα μακάβρια ανακοινωθέντα, κρουσμάτων, νοσούντων σε ΜΕΘ και εκτός αυτών… Κυρίως θανάτων συνανθρώπων, χωρίς το τελευταίο, αποχαιρετιστήριο βλέμμα των αγαπημένων τους…
Πρωταπριλιάτικα όνειρα, ενώ βιώνουμε το τρίτο σφοδρότερο κύμα του κορονοϊού και μάλιστα σ’ ορισμένες περιπτώσεις μεταλλαγμένου…
Και ενώ με 300 ή 400 κρούσματα κλειδομαντάλωναν τη χώρα, τώρα με σχεδόν 4.000 και με φρακαρισμένες όσες υπάρχουν ΜΕΘ, ετοιμάζονται να την ανοίξουν, πέρα ως πέρα, από στεριά θάλασσα και αέρα, κυρίως λόγω της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας!
Και αν δεν το αποφάσισαν προχθές, μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, με οξύνσεις και αντιθέσεις, το μετέθεσαν προφανώς για κάποια επόμενη εβδομάδα! Για εκκίνηση της οικονομίας, αφού σύμφωνα με το Γεραπετρίτη, καλλίτερα ανοιχτά μαγαζιά από τις συγκεντρώσεις σε πλατείες, οι πλατείες τους μάραναν…
Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής και πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο που βάζει η κυβέρνηση, συμπληρώνει με νόημα ο υπουργός… Μέχρι πρότινος μας έκλειναν σπίτι, για να περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού! Τώρα αντίθετα ανακαλύπτουν το ωφέλιμο της εξόδου μας σε εξωτερικούς χώρους, που αποτρέπει, λένε, συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους…
Ποιος τελικά καθορίζει τη πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας, η επιστημονική γνώση με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων ή οι ανάγκες της αγοράς που στρογγυλεύουν ή ακόμα και ακυρώνουν αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής;
Την απάντηση στο ερώτημα δίνει ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης δηλώνοντας στον ΑΝΤ1 πως: «Διαφωνώ με την απόφαση των λοιμωξιολόγων, ελπίζω να μην έχει συντεχνιακή λογική επειδή εξυπηρετεί τους γιατρούς, ελπίζω να μην είναι συναδελφική παραχώρηση…», αναφερόμενος στην απόφαση της επιτροπής που δεν προχώρησε στο άνοιγμα των Κέντρων Αισθητικής…
Συνεχίζοντας αναφέρει πως έλαβε δεκάδες καταγγελιών σε email από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αυτών των Κέντρων, που του καταγγέλλουν πως το συνεχιζόμενο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους, ευνοεί οικονομικά γιατρούς δερματολόγους.
«Δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από γιατρούς, οι οποίοι υπό το πρόσχημα της ιατρικής πράξεως παρέχουν αισθητικές υπηρεσίες. Και για να το πω πολύ απλά, κλέβουν πελάτες…»
Στη συνέχεια δήλωσε ότι αυτό ως πρόθεση των λοιμωξιολόγων δεν το υιοθετεί, αφού προηγουμένως βεβαίως δημοσιοποίησε τηλεοπτικά την βαρύτατη καταγγελία ιδιοκτητών σε βάρος λοιμωξιολόγων… Αυτά όλα σε ζώνη μεγάλης ακροαματικότητας, για μάθει ο πάσα ένας το φοβερό ενδιαφέρον του, για πληττόμενη τάξη…
Τη σκυτάλη πήρε και ο δημοσιογράφος των Νέων Χρήστος Παπαχρήστος, γράφοντας για τα μέλη της επιτροπής: «Φαίνεται πως επέδρασε σκληρά, και βαριά, το άγχος δημοσιότητας που έχουν ορισμένοι εξ αυτών… …Όλο αυτό λοιπόν έχει δημιουργήσει μια απίθανη κατάσταση, η οποία σχηματικά μπορεί να περιγραφεί με τη λέξη μπάχαλο. Ένα διχασμένο μπάχαλο, αν μου επιτρέπεται ο νεολογισμός». Και γιατί να μην του επιτραπεί, αφού ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός ως μπάχαλο, αφήνει αδιάφορους και σιωπηλούς τους παραλήπτες!
Ο κόσμος που παρακολουθεί απ’ αρχής τα πολεμικά ανακοινωθέντα, αυτού του πρωτόγνωρου υγειονομικού πολέμου, περίμενε πως κάποια στιγμή θα άκουγε σ’ αυτά από αυτούς τους πρωτοκλασάτους της επιστήμης, ν’ αναφέρονται και στην ανάγκη άμεσης κυβερνητικής ενίσχυσης μ’ επιστημονικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ΜΕΘ) του Εθνικού Συστήματος Υγείας…
Αλλά ούτε μια πράξη αλληλεγγύης ή φράση συμπαράστασης, ένα χρόνο τώρα, για τους συναδέλφους τους ήρωες γιατρούς, που δέρνονται, λούζονται με χημικά, απολύονται και σέρνονται στα δικαστήρια, για να μην πεθαίνουν άνθρωποι από τις εγκληματικές ελλείψεις περίθαλψης…
Απλά χρησιμοποιούν κατά κόρον στα ανακοινωθέντα την οπωσδήποτε απαραίτητη «ατομική ευθύνη», που τελικά λειτουργεί ως ενοχοποιητικό εργαλείο σε βάρος ενός Λαού που βιώνει το «ακορντεόν» των λοκντάουν…