Με την έκρηξη της πανδημίας, πριν ένα χρόνο, άρχισαν και οι συζητήσεις για το τι προκάλεσε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Ειπώθηκαν πολλά για τα πραγματικά αίτια των νέων μεταδοτικών ασθενειών, όπως και ο Covid-19.Και σ’ αυτή την περίπτωση δε θα μπορούσε να λείψει ο «δαίμονας» της συνωμοσιολογίας, με διάφορες αφηγηματικές εκδοχές…
Τελικά η επιστημονική αναζήτηση, μετά από τη μελέτη των αποτελεσμάτων της καταστροφής διαφόρων οικοσυστημάτων, συμπέρανε πως υπάρχει ουσιαστική σχέση με την ανάπτυξη νέων μολυσματικών νόσων. Σχέση υπάρχει, όμως, και με τον ρόλο που διαδραματίζει το μοντέλο της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας-κτηνοτροφίας ως προς την εκδήλωση νέων ζωονόσων και ασθενειών αλλά και η ένταξη στη διατροφική αλυσίδα εξωτικών ειδών.
Μολυσματικές ασθένειες είναι πιο πιθανόν να αναπτυχθούν σε περιοχές αποδάσωσης και ανάπτυξης φυτειών μονοκαλλιέργειας. Εκεί οι επιδημίες αυξάνονται με την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, καταλήγει δημοσίευση ερευνητών στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Veterinary Science.
Μια τέτοια τεράστια περιοχή είναι και το αποψιλωμένο τμήμα του Αμαζόνιου, που η μονοκαλλιέργεια με δάση κακαόδεντρων και σόγιας όχι μόνο δε θα τον ανανεώσουν, αλλά αντίθετα θα φιλοξενήσουν μολυσματικές ασθένειες που έλκονται από την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας.
Από τέτοιους μεγάλους και μικρούς «Αμαζόνιους» είναι διάσπαρτος ο πλανήτης μας, που η βιοποικιλότητα τους ξεριζώνεται κυριολεκτικά, όπως και στον δικό μας «Ερημίτη»… Καταστροφικές επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, που ανατρέπουν τις απαραίτητες ισορροπίες του εξυπηρετώντας τουριστικά, βιομηχανικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα και οδηγώντας σε αφανισμό αναρίθμητους οικολογικούς πνεύμονες του πλανήτη…
Για όλα τα δεινά μας, όπως και γι’ αυτή την άγρια πανδημία που βιώνει σήμερα ο πλανήτης μας, υπάρχουν οι αιτίες, που όμως κρύβονται κατάλληλα κάτω από το νεοφιλελεύθερο χαλί της υποκρισίας! Η άγρια εκμετάλλευση κάθε μορφής πανίδας και χλωρίδας χωρίς καμιά μέριμνα προστασίας τους, αποκορυφώνεται στην προσπάθεια όλο και μεγαλύτερου κέρδους, με το μανδύα της ανάπτυξης…
Ειδικά οι ανεπτυγμένες χώρες πρωτοστατούν σ’ αυτό το μακάβριο χορό της πλανητικής καταστροφής. Μια απ’ αυτές τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες είναι και η Ιαπωνία, η οποία είναι μέλος της Ομάδας των 7 και της Ομάδας των 20 και μια από τις πιο καινοτόμες οικονομίες σε όλο το κόσμο!
Σ’ αυτήν ανήκει η Φουκουσίμα, το «Ευτυχισμένο Νησί» σ’ ελληνική μετάφραση και προχθές συμπληρώθηκε μια δεκαετία από την 11η Μαρτίου του 2011, από το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα που συντελέστηκε εκεί . Αυτό μετά από σεισμό και τσουνάμι που κατέκλυσε την περιοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων, προκαλώντας εκτεταμένη διαρροή ραδιενεργών αερίων και υγρών στην ξηρά και στη θάλασσα.
Σήμερα, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να απελευθερώσει στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργού νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα… Τεράστιες ποσότητες προερχόμενες από εγχύσεις νερών απαραίτητες τότε, για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη.
Η κυβερνητική επιτροπή, που ασχολήθηκε με την υπόθεση αυτή, κατέληξε πως η απελευθέρωση στη θάλασσα είναι η πιο «ρεαλιστική» μέθοδος, ενώ η διαδικασία της εξάτμισης είναι λιγότερο επιθυμητή επιλογή.
Με υπολογισμό τη δαπάνη, το πέταμα του καρκινογόνου ραδιενεργού νερού στη θάλασσα τούς έρχεται απείρως φθηνότερο από οποιαδήποτε άλλη λιγότερο πλανητοκτόνα διαδικασία. Για τους ιδιοκτήτες των πυρηνικών αντιδραστήρων και των κυβερνητικών μετόχων στο έγκλημα το οικονομικό κόστος μετράει…
Αδιαφορούν αν νωπά ή κατεψυγμένα, βεβαίως και κονσερβαρισμένα αλιεύματα του Αρχιπελάγους αυτής της χώρας αλλά και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, που ταξιδεύουν πακεταρισμένα, σε πλήθος χώρες, μετατρέπονται σε καρκινογόνα εδέσματα στα πιάτα ανίδεων θυμάτων…
Ένας κύκλος θανάτου που δηλητηριάζει και καταστρέφει τα πάντα… Και είναι βέβαιο ότι συνεχίζοντας με την ίδια τακτική εκείνοι που δολοφονούν το πλανήτη με αποκλειστικό στόχο τ’ όλο και περισσότερο κέρδος, δε θα γλυτώσουν ούτε αυτοί…