Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με την οποία ζητά από τα συνδικάτα στις τουριστικές περιοχές να παλέψουν για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση
Εδώ και 2 μήνες όπου επίσημα έχει ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επιχειρήσεων, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι έχουν στην κυριολεξία ξεσαλώσει. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων.
Έχουν πάρει αέρα από την πολιτική της κυβέρνηση και τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την εκτίναξη της διασποράς της πανδημίας, την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ουσιαστική ενημέρωση και το γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού, το νόμο έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα που έλυσε τα χέρια των ομίλων και απογείωσε την εργοδοτική τρομοκρατία.
Ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού- επισιτισμού, τα 12ωρα, τα 7ήμερα, η δουλειά ένας για δέκα σε όλα τα πόστα είναι καθημερινό γενικευμένο φαινόμενο σε όλη χώρα με αποκορύφωμα τα νησιά, όπου οι εργαζόμενοι ξεκινάνε από το σπίτι και δε ξέρουν αν θα επιστρέψουν την ίδια μέρα. Το ίδιο καθεστώς επικρατεί στους εργαζόμενους στις μεταφορές, στο εμπόριο και σε άλλους κλάδους.
Δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι δεν επαναπροσλαμβάνονται στα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα με αποκλειστική ευθύνη των ξενοδόχων και την ανοχή της κυβέρνησης. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που “εναλλάσσονται” στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία και στην αναστολή σύμβασης, με το εισόδημα να μειώνεται συνεχώς την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι όμιλοι ξεκοκαλίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικής στήριξης. Δεκάδες χιλιάδες επίσης που δουλεύουν με καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας ανύπαρκτες και το Υπουργείο Εργασίας να αγνοεί τις καταγγελίες των συνδικάτων.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες προχωρούν εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρηματικών ομίλων με το μάρμαρο να το πληρώνουν πάλι οι εργαζόμενοι, όπως για παράδειγμα γίνεται με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες γνωστών ομίλων στην ΚΩ, τη Κέρκυρα, τη Λήμνο και αλλού, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά και να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.
ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ.
Αυτοί λοιπόν που έχουν την ευθύνη για την νέα έξαρση της πανδημίας συνεχίζουν με θράσος να κουνάνε το δάκτυλο στους εργαζόμενους. Αντί να εφαρμόσουν πρωτόκολλα υγείας που πραγματικά να προστατεύουν τη ζωή μας μέσα στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούν την “υποχρεωτικότητα” στον εμβολιασμό για να εκβιάσουν και να ξεφορτωθούν με αυτή τη δικαιολογία, εκατοντάδες εργαζόμενους που μέχρι σήμερα ήταν στην ουσία άνεργοι και ζούσαν στη καλύτερη των περιπτώσεων με 534ευρώ.
Η έξαρση των κρουσμάτων στην πλειοψηφία της νησιωτικής περιφέρειας και άλλων τουριστικών περιοχών επιβεβαιώνει την ανάγκη του γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός πλήρους στελεχωμένου και εξοπλισμένου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στο πρωτοβάθμιο, ικανού να αντιμετωπίζει τόσο τις «τρέχουσες» όσο και τις έκτακτες ανάγκες, ιδιαίτερα σε δεκάδες νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που καλύπτονται μόνο από αγροτικά ιατρεία.
Με ενίσχυση των μέτρων ουσιαστικής αντιμετώπισης και εξασφάλισης άμεσης πρόσβασης όσων νοσούν στο δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να μην ξαναδούμε το απαράδεκτο φαινόμενο με την παρέα των νεαρών τουριστών να βρίσκεται επί 18 ώρες στο πάρκινγκ ενός νησιού γιατί δεν υπάρχουν καμπίνες καραντίνας στα πλοία ή αντίστοιχοι άλλοι τέτοιοι κατάλληλοι χώροι στα νησιά.
Με ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με γιατρούς εργασίας κατάλληλα εκπαιδευμένους για την ενημέρωση εργαζομένων και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και όχι να έρχονται οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με την εικόνα να τους ζητά ο σεκιούριτι μιας επιχείρησης εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, διαφορετικά να είναι αντιμέτωποι με την απόλυση.
Αν δεν ικανοποιηθούν τέτοια ουσιαστικά αιτήματα, κανένα μέτρο από μόνο του όπως του απαραίτητου γενικού εμβολιασμού, αποσπασμένο από τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, δε μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο κόσμος το έχει «τούμπανο» πλέον ότι σε δεκάδες Ξενοδοχεία και εστιατόρια υπάρχουν κρούσματα σε εργαζόμενους και πελάτες τα οποία κρύβονται από τους ιδιοκτήτες. Ότι δεν τηρούνται ούτε τα πρωτόκολλα λάστιχο του ΕΟΔΥ και οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί αυτή την άθλια πραγματικότητα. Κανένας δε πρέπει να ανεχτεί, κάτω από το φόβο της ανεργίας και της φτώχειας να ζήσειως σύγχρονος σκλάβος.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό για να οργανωθεί η πάλη, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή και νησί ώστε να σταματήσει αυτή η αθλιότητα. Να εξασφαλιστούν το εισόδημα και η ασφάλιση των εργαζομένων, η προστασία της δουλειάς και της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, η πάλη απέναντι στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση στα δικαιώματά μας.
Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για :
• Να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα, με 5ημερο 8ωρο. Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών σε Ξενοδοχεία και επισιτισμό.
• Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων που δεν άνοιξαν οι επιχειρήσεις που δούλευαν. Να ενταχτούν όλοι οι εποχικοί του επισιτισμού και οι ελαστικά απασχολούμενοι και συμβασιούχοι σε 12 μηνης λειτουργίας στο μηχανισμό στήριξης.
• Να αποδοθούν τα ένσημα των εποχικών με μονομερείς αναστολές το 2020.Αντίστοιχα να αποδοθούν τα ένσημα για τους απασχολούμενους εκ περιτροπής στα 12μηνης.
• Επίδομα ανεργίας 600ευρώ για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
• Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Να είναι άκυρες οι απολύσεις που γίνονται με πρόσχημα το μη εμβολιασμό την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία δεν ενημερώνουν ουσιαστικά τους εργαζομένους, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς.
• Πρόγραμμα γενικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό δωρεάν έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
• Να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια με ευθύνη των γιατρών εργασίας και με συνεχή διαγνωστικά τεστ που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και την εργοδοσία.