Ο προβληματισμός μας προ ημερών δημιούργησε πολλές συζητήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και πολίτες αλλά και «σχολιασμούς» σε ΜΜΕ.
Τώρα έρχονται οι πλέον αρμόδιοι, οι γιατροί να επιβεβαιώσουν αυτό που εξαρχής επισημάναμε: Υπάρχουν προβλήματα, πολλά προβλήματα.
Καταρχήν ιατρικοί σύλλογοι σε Πελοπόννησο, Δ. Ελλάδα και Ιόνια νησιά δηλώνουν το αυτονόητο: «Οι αποκλεισμοί, η μυστικοπάθεια και η εσωστρέφεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καθώς η ευθύνη για την ορθή αντιμετώπιση των κρουσμάτων είναι τεράστια». Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, ουσιαστική και συνεχής, ώστε όλοι να κατανοήσουν επαρκώς το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί.
Ο καθησυχασμός μέσω της έλλειψης στοιχείων για το τι συμβαίνει ακριβώς στο νησί δεν προσφέρει καθόλου καλές υπηρεσίες. Πόσοι έχουν εξεταστεί; Πόσα δείγματα έχουν ληφθεί; Πόσοι από αυτούς τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό; Πόσοι νοσηλεύονται, αν νοσηλεύονται; Αυτά θα δημιουργούσαν μια –σχετική- ασφάλεια ότι ελέγχουμε την κατάσταση, όσο μπορούμε τέλος πάντως.
Ή κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου, με την έκδοση καθημερινού δελτίου τύπου για ελέγχους, ύποπτα κρούσματα, νοσηλευόμενους και νοσούντες.
Διαφορετικά, συγγνώμη κιόλας, αλλά οι αριθμοί δεν μας βγαίνουν. Ο ΕΟΔΥ υποστηρίζει ότι έχουμε 15 νεκρούς, 624 κρούσματα και 124 ασθενείς. Τουτέστιν ο 1 στους 4 που πλήττεται από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, χρήζει νοσηλείας. Τεράστιο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Προφανώς και δεν είναι έτσι, προφανώς και δεν μετρούν εκείνους που βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό με ήπια συμπτώματα, προφανώς και υπάρχουν λάθη. Προφανώς. Γιατί για να υπάρχει σαφής εικόνα πρέπει ο ΕΟΔΥ να απαντήσει (άλλη πονεμένη ιστορία κι αυτή με το τηλέφωνο του ΕΟΔΥ).
Δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο κρίσιμο λάθος, είναι η διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια μέσων προφύλαξης (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, προϊόντα απολύμανσης κλπ). Επιπλέον η διαβεβαίωση, πολλάκις, ότι θα υπάρξει κρατική μέριμνα για την πάταξη της αισχροκέρδειας σε αυτά τα πολύτιμα, στην εποχή μας, είδη. Προς επίρρωση όμως της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά, οι ίδιοι οι γιατροί της Κέρκυρας, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός σύλλογος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ειδών υγειονομικής ατομικής προστασίας τους και κατά συνέπεια και των πολιτών. Φανταστείτε λοιπόν την κατάσταση που επικρατεί.
Τώρα λοιπόν που φτάσαμε στο σημείο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, είναι μια καλή ευκαιρία να ανασυγκροτηθούμε. Ας το πάρουμε από την αρχή. Να ενημερωθούμε για όλα, επίσημα και ψύχραιμα. Για να καταλάβουμε ότι δεν είναι ούτε μακριά από εμάς ο ιός, ούτε είμαστε άτρωτοι.
Μένουμε ενημερωμένοι, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, υπακούμε στα μέτρα πρόληψης και, επειδή υπάρχει κι η ατομική ευθύνη, ακούμε αυτά που λένε οι γιατροί μας «είμαστε όλοι εν δυνάμει φορείς του ιού και μέσο διασποράς του». Κι ενεργούμε όπως χρειάζεται για να προφυλάξουμε εαυτούς, και αγαπημένους μας, από τον κορονοϊό.