Ισχυρό το πλήγμα στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Υποχώρησε κατά 15,2% σε σύγρκιση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Με βάση την πρώτη εκτίμηση που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14,0%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.
Το δεύτερο τρίμηνο φαίνεται ότι θα είναι το χειρότερο όλης της χρονιάς, καθώς ενσωμάτωσε το σύνολο του lockdown της οικονομίας όταν εκατομμύρια επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν την δραστηριότητα τους
Αυτό αποτυπώνουν και οι βασικοί συντελεστές που διαμορφώνουν το ΑΕΠ, συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ, και οι οποίοι είχαν ανάλογη πτωτική πορεία.
Συγκεκριμένα:
Η τελική κατανάλωση μειώθηκε κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.
Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.
Παρόλα αυτά, η ύφεση δεν είναι είναι μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ είχε αρχική πρόβλεψη για ύφεση στο β’ τρίμηνο του χρόνου κατά 15,8% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρήθηκε και η λύφεση του πρώτου τριμήνου από το 0,9% του ΑΕΠ στο 0,5% του ΑΕΠ. Συνεπώς η ύφεση για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου διαμορφώνεται στο 7,9 % του ΑΕΠ και είναι ακριβώς πάνω στην πρόβλεψη κατά 7,9% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους
Πιο καθαρά φαίνεται η επίδραση του lockdown από τρίμηνο σε τρίμηνο με το ΑΕΠ να βυθίζεται από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο κατά 14%, ενώ η λαίλαπα του κορονοϊού που είχε ξεσπάσει στα μέσα Μαρτίου είχε προλάβει να φέρει ύφεση 0,5% του ΑΕΠ ( έναντι 0,9% του ΑΕΠ της αρχικής πρόβλεψης ).
Η υποχώρηση στους βασικούς συντελεστές του ΑΕΠ και σε τριμηνιαία βάση είναι αντίστοιχα μεγάλη.
Συγκεκριμένα:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της Eurostat (flash estimates), που δεν συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία ορισμένων ακόμα κρατών-μελών, ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του 2020 ήταν -15,0% και στην Ε.Ε -14,1%. Συνεπώς η ύφεση στην Ελλάδα είναι κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις αρχικές εκτιμήσεις μας. Λόγω της μεγάλης συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία έχει το 3ο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020, και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε, επί του παρόντος, την εκτίμησή μας για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020.