Εικόνες που αντιστοιχούν στην συνηθισμένη, ανέμελη ζωή προ της πανδημίας του κορωναϊού συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στην Σουηδία και να σοκάρουν την διεθνή κοινότητα.
Κοσμοσυρροή, συναθροίσεις, ανοιχτά σχολεία, γυμναστήρια, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, μηδενική σχεδόν χρήση μάσκας και γαντιών. Οι Σουηδοί δείχνουν να ζουν σε άλλο κόσμο…
Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την σωστή ή μη στρατηγική απέναντι στην πανδημία του κορωναϊού. Η Σουηδία, η οποία παρότι βλέπει τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται, παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα χωρίς επιβολή lockdown.
Χθες η χώρα κατέγραψε 172 νέους θανάτους από τον κορωναϊό και 682 νέα κρούσματα σε μια από τις χειρότερες μέρες από την έναρξη της κρίσης, καθώς οι 172 νεκροί είναι η δεύτερη χειρότερη καταγραφή στη Σουηδία από την έναρξη της κρίσης. Οι περισσότεροι θάνατοι είχαν καταγραφεί μόλις μια μέρα πιο πριν, την Τρίτη: 185 Τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 16.004.
Τα πάρκα και τα καφέ τους έχουν την τιμητική τους στην Στοκχόλμη. EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT
Συνολικά η Σουηδία έχει καταγράψει 1937 νεκρούς, δηλαδή σημαντικά περισσότερους από τις γειτονικές Δανία (384), Νορβηγία (169) ή Φινλανδία (149).
Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων και συμβουλεύει τους Σουηδούς να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Ωστόσο, ούτε μια μέρα δεν καταγράφηκαν στη χώρα εικόνες σαν κι αυτές που είναι πια συνηθισμένες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ δε περισσότερο, τα Σαββατοκύριακα, παρατηρείται κοσμοσυρροή σε δρόμους, πλατείες, καφετέριες και κάθε είδους δημόσιους χώρους.
Όπως είναι φυσικό, η στρατηγική αυτή έχει υπέρμαχους – κυρίως την κυβέρνηση και τους επιστημονικούς της συμβούλους – αλλά και πολέμιους. Στους τελευταίους περιλαμβάνεται και πλήθος Σουηδών επιστημόνων οι οποίοι σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές προς την κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής και εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Οι αντίπαλοι της κρατικής στρατηγικής
Προ ημερών, 22 πανεπιστημιακοί ΄καθηγητές εξέφρασαν δημοσίως την τεράστια ανησυχία τους για τον μεγάλο αριθμό θανάτων που σήμερα αντιστοιχούν σε 155, 16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Statista.
Σε άρθρο που συνυπέγραψαν και το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Dagens Nyheter, οι καθηγητές ζητούν από τις αρχές να εργαστούν σκληρότερα για να περιοριστεί η διάδοση έχρι να βρεθούν φάρμακα και εμβόλια.
Ενας από τους 22 επιστήμονες, ο Αντερς Βάχλνε, καθηγητής κλινικής ιολογίας, ο οποίος θεωρεί “απίστευτο” το γεγονός ότι οι αρχές της χώρας δεν λένε την αλήθεια στον πληθυσμό για το πόσο μολυσματικό είναι ο ιός.
“Πρόκειται για πανδημία, η οποία πιστεύω ότι διαδίδεται κυρίως μέσω των ασυμπτωματικών ατόμων” λέει χαρακτηριστικά. “Ακόμη κι αν δεν φταρνίζεσαι ή δεν βήχεις, συνεχίζεις να ανασαίνεις. Όλα τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της εισπνοής αερολυμάτων, τα οποία παραμένουν μολυσματικά στον αέρα για περισσότερες από 16 ώρες”.
Γι’ αυτό το λόγο, μέτρα όπως οι μάσκες και τα γάντια πρέπει να είναι υποχρεωτικά για το προσωπικό στα γηροκομεία, σημειώνει. Είναι μέτρα που δεν ισχύουν στη Σουηδία.
Ακριβώς επειδή οι Σουηδοί δεν ενθαρρύνονται σε αυτοπεριορισμό, οι πιθανότητες να μεταδίδουν ακούσια τον κορωναϊό σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας είναι πολύ υψηλές, λέει ο Αντερς και οι συνάδελφοί του. Φοβούνται ότι η στρατηγική της Σουηδίας θα οδηγήσει σε θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί καθώς και σε χρόνιες πνευμονολογικές βλάβες.
Τέλος, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι υπάρχει καλό ποσοστό ίασης στις εντατικές οφείλεται πιθανότατα στο ότι στις ΜΕΘ εισάγονται μόνον εκείνοι οι οποίοι έχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης.
Στην ουρά χωρίς αποστάσεις ασφαλείας για την αγορά παγωτού… στην Στοκχόλμη. EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση επιμένει να επενδύει όπως λέει στην “ατομική ευθύνη”, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα σε μη υποχρεωτική βάση είναι μια πιο ισχυρή και διαρκής στρατηγική επειδή ο πληθυσμός θα τα αποδεχθεί για μεγαλύτερο διάστημα.
Είναι προφανές ότι η Σουηδία δεν θέλει να “κλείσει” την οικονομία με ένα lockdown και να υποστεί συνέπειες σαν κι αυτές που δοκιμάζουν δραματικά τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Επίσης, η κυβέρνηση επενδύει στην “ανοσία της αγέλης” κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί σε καμιά χώρα και, κυρίως, στην Βρετανία η οποία ανοιχτά επένδυσε σ’ αυτήν.
‘Αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους, όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε” δηλώνει ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν, ενώ στο σύνολό τους οι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι ο λαός της Σουηδίας έχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης προς τις κυβερνητικές υπηρεσίες, που σημαίνει ότι τα συμβουλευτικά μέτρα ακολουθούνται ευρέως…
Η ανοσία της αγέλης… επιβεβαιώνεται στη Στοκχόλμη;
Περίπου το 1/3 του πληθυσμού του 1 εκατομμυρίου κατοίκων της Στοκχόλμης θα έχει νοσήσει από τον νέο κορωναϊό έως τις αρχές Μαΐου και η ασθένεια ενδεχομένως έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της στην πρωτεύουσα της χώρας, ανακοινώθηκε μόλις χθες από την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας.
Η Στοκχόλμη καταμετρά περίπου τα μισά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 της Σουηδίας και ένα υψηλό ποσοστό θανάτων στη χώρα.
Η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί δείχνει πως ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην πόλη έφθασε στην κορύφωσή του στις 15 Απριλίου, αν και προς το παρόν δεν είναι προφανής, βάσει των στοιχείων, η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.
«Ήδη πριν από μία εβδομάδα, είχαμε φθάσει στην κορύφωση, σύμφωνα, τουλάχιστον, με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να αναμένουμε λιγότερα κρούσματα κάθε ημέρα», είπε ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος της Αρχής, σε δημοσιογράφους, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.
Το μοντέλο, που χρησιμοποιεί δεδομένα από τυχαία τεστ και κρούσματα που αναφέρουν τα νοσοκομεία, καταδεικνύει πως περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Στοκχόλμης θα έχει προσβληθεί από τον κορωναϊό έως την 1η Μαΐου.
«Όμως, πρέπει να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν προσβληθεί και μπορούν ακόμη να μολυνθούν» επισήμανε ο Βάλενστεν.
Η έρευνα εκτιμά ότι για κάθε κρούσμα που επιβεβαιώνεται από τις αρχές, 999 κρούσματα με ηπιότερα συμπτώματα δεν καταγράφονται, διότι οι ασθενείς δεν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια.
Πάντως, ο Βάλενστεν τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς να πει πότε ο αριθμός των θανάτων στη Στοκχόλμη θα αρχίσει να μειώνεται.
«Ούτε η καμπύλη του αριθμού των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να καταγράφει πτώση, επομένως δεν βρισκόμαστε εκεί».