Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε πως αν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι σίγουρα θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού. Ποιοι είναι οι άλλοι δύο παράγοντες.
Για τις ανησυχητικές ενδείξεις που θα φέρουν σκληρότερα μέτρα, αλλά και για το πως βοηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα στο να μειωθεί η διασπορά του ιού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η επιστημονική κοινότητα αναμένει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, βάσει των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο και κυρίως με τη γενικευμένη χρήση μάσκας, σύμφωνα με το Cretapost.
Όπως τόνισε: «Αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Αν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι σίγουρα θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα
«Εάν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στο ΣΚΑΪ.
Πώς περιορίζεται ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος κορονοϊό αν κλείνουν τα μπαρ στις 12
Σχετικά με το μέτρο του περιορισμού του ωραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ σε 15 περιοχές της χώρας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «περιορίζοντας το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 12 το βράδυ, περιορίζεται και ο χρόνος που υπάρχει έκθεση. Όταν δεν υπάρχει περιορισμός, φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε κατά τις 12 και τελειώνουν και στις 8 το πρωί. Έτσι, θεωρητικά είναι λιγότερες οι ώρες, γίνεται λιγότερος χαμός και είναι πιο εύκολο να τηρηθεί το μέτρο. Εάν δούμε ότι υπάρχει συνεχής κι εκτεταμένη μετάδοση, θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλα μέτρα. Νομίζω ότι αυτό ήταν πιο ήπιο από το να κλείσουν γενικά που γίνεται σε άλλες χώρες».
Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται, υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος.