Ενώ οι περισσότερες χώρες ανά τον πλανήτη προχωρούν στην άρση των μέτρων του lockdοwn, η ανησυχία για δεύτερο κύμα κορονοϊού μεγαλώνει.
Μετά από σκληρά μέτρα καραντίνας στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη, πλέον πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, προχωρούν στην άρση των μέτρων του lockdown. Ωστόσο, ο κορονοϊός ακόμη δηλώνει παρών και ένα δεύτερο κύμα μοιάζει αναπόφευκτο.
“Ο ιός ίσως γίνει ενδημικός, να μην φύγει ποτέ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εξαφανιστεί” είχε δηλώσει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, τονίζοντας ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle δεν είναι συμφωνημένο πώς προσδιορίζεται ένα δεύτερο κύμα πανδημίας ή επιδημίας σε παγκόσμιο, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ, o Κρίστιαν Λίντμαϊερ, υπογράμμισε ότι ο όρος αναφέρεται σε νέα κρούσματα μετά από μια αρχική μείωση των περιπτώσεων. Ως εκ τούτου, το ίδιο ισχύει για ένα τρίτο κύμα. Ερευνητές από την Γερμανία αναφέρουν ότι 50 ασθενείς ανά 100.000 άτομα είναι ένας υψηλός αριθμός για να τον διαχειριστεί το σύστημα υγείας.
Η ισπανική γρίπη του 1918 είχε τρία βασικά κύματα, με το δεύτερο να οφείλεται σε δυνατή μετάλλαξη του ιού. Μετά το τρίτο κύμα υποχώρησε, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι δεν εξαφανίστηκε εντελώς. Κάποιοι λοιμωξιολόγοι αναφέρουν ότι ένας ιός αποδυναμώνεται μετά από πολλές μεταλλάξεις.
Βλέπουμε ήδη ενδείξεις ενός δεύτερος κύματος κορονοϊού. Χώρες όπως η Νότια Κορέα ή η Κίνα που περιόρισαν τον COVID-19 πλέον εμφανίζουν νέα κρούσματα, ενώ στην Γερμανία ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού ξεπέρασε ξανά τον δείκτη 1.
Επιπλέον ιατρική έρευνα στο περιοδικό “The Lancet” τον Απρίλιο έδειξε ότι μπορούμε να δούμε ένα δεύτερο κύμα νωρίτερα, εφόσον έρχεται το καλοκαίρι και χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα “ανοίξουν” τον τουρισμό.