Διακοπές στα νησιά για να… γλιτώσουν από τον κορονοϊό!
Ένας από τους πιο ισχυρούς tour operators παγκοσμίως, η TUI, επιδιώκει να εντάξει πιλοτικά στα προγράμματά του τον νέο αυτό τύπο διακοπών, το «workation» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται προσφέροντας στους εργαζομένους επιχειρήσεων τη δυνατότητα να εργαστούν από ξενοδοχεία σε προορισμούς διακοπών, έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες μετά τη δουλειά, χωρίς να χάνουν ούτε ημέρα από την εργασία τους.
Χιλιάδες στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών επιλέγουν δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς προκειμένου να περάσουν τον χειμώνα, με την πανδημία του κορωνοϊού να δημιουργεί νέα δεδομένα ακόμη και στον τουρισμό και την τάση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και θέλει τους τουρίστες να συνδυάζουν διακοπές και εργασία να εμφανίζεται και στη χώρα μας.
Τέσσερις προορισμοί
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των τουριστών που επέλεξαν φέτος το workation, ταξίδεψαν σε δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα, με αιχμή την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πάρο και τη Μεσσηνία.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ της TUI, Frans Leenaars, αυτά τα προγράμματα, που καλύπτουν μία νέα ανάγκη που επιτείνεται στην εποχή του κορωνοϊού, είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.
Με δεδομένο ότι η τηλεργασία έχει επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό στην αγορά εργασίας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι απασχολούμενοι σε πολυεθνικές με έδρα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιλέγουν φέτος να εργάζονται από κάποιον ελληνικό τουριστικό προορισμό, συνδυάζοντας τη χαλάρωση με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να παρατείνουν τις διακοπές τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Οι tour operator κινούνται επιθετικά, δημιουργώντας πακέτα που συνδυάζουν τη διαδεδομένη πλέον τηλεργασία με διαμονή σε κάποιον προορισμό διακοπών, με στόχο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των ταξιδιωτών.
Τα πρώτα σημάδια
Και μπορεί στην Ελλάδα το workation να μην έχει γίνει ακόμη ευρέως γνωστό ως ανερχόμενη ταξιδιωτική τάση, ωστόσο, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αρκετοί ήταν οι ξένοι τουρίστες που επέλεξαν τα περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και να εργάζονται παράλληλα ή ακόμη και να παρατείνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας με αφορμή την υιοθέτηση της τηλεργασίας από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.
Το νέο αυτό τουριστικό μοντέλο, όπως επισημαίνουν, παράγοντες της τουριστικής αγοράς, μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο στη φαρέτρα των επιχειρηματιών του κλάδου με στόχο την προσέλκυση ταξιδιωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κατεύθυνση της πολυπόθητης επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Ο ρόλος των πτήσεων
Ενισχυτικά στην ανάπτυξη αυτή της τάσης αυτή που παρατηρείται φέτος και στην Ελλάδα λειτουργεί η προσθήκη νέων δρομολογίων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας και διαρκούν μέχρι και τον Νοέμβριο.
Μεγάλη ζήτηση (και) για Κέρκυρα
Μεγάλοι tour operators, με στόχο να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται για ελληνικούς προορισμούς, ενισχύουν το πτητικό τους έργο, με νέες πτήσεις προς Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει και να τονώσει τη συγκεκριμένη ομάδα τουριστών.
«Πολλοί άνθρωποι σήμερα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης έχουν αναγκαστεί να εργάζονται από το σπίτι τους εδώ και αρκετούς μήνες. Και αυτή η τάση δεν φαίνεται να είναι κάτι προσωρινό, απλά στο πλαίσιο της προστασίας από την πανδημία. Η εργασία από το σπίτι έχει μειονεκτήματα, ωστόσο ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανώσουν τον χρόνο τους κατά το δοκούν και να μην συνδέονται αποκλειστικά με μια τοποθεσία», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.
Μάλιστα, αυτή η τάση δύναται, όπως επισημαίνουν, να αναπτυχθεί και εντός των ελληνικών συνόρων, από τη στιγμή που η πανδημία έχει ανατρέψει τα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις και η υγειονομική κρίση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα επαγγελματικά ταξίδια.
Με πληροφορίες από το tourismtoday.gr