Αλλάζει το σκηνικό για τα ταξίδια, σύμφωνα με τα στοιχεία της TUI, κορυφαίου ταξιδιωτικού οργανισμού και βαρόμετρο για την Ελλάδα, στον μαζικό τουρισμό.
Η ζήτηση για ταξίδια, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ύστερα και από τις ανακοινώσεις ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού
Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρουσίασε η TUI, ο κορυφαίος γερμανικός τουριστικός οργανισμός, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2019 – 2020.
Σύμφωνα με την TUI, μολονότι η ζήτηση για τις χειμερινές διακοπές είναι 82% κάτω σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς μετατοπίζεται το ενδιαφέρον στην απόφαση της τελευταίας στιγμής, εντούτοις το 50% της διαθεσιμότητας του ομίλου για τον Μάιο του 2021, ήδη έχει καλυφθεί από κρατήσεις.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το στοιχείο ότι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 είναι κατά 3% αυξημένες, σε σχέση με τις κρατήσεις του καλοκαιριού του 2019! Μάλιστα, οι διακοπές φαίνεται ότι θα είναι και πιο ακριβές, καθώς η TUI έχει αυξήσει τις τιμές, κατά μέσο όρο 14%!
Όλα αυτά προφανώς ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα, καθώς μετά την Ισπανία αποτελεί τη δεύτερη χώρα στο χαρτοφυλάκιό της, έχοντας μεταφέρει πάνω από 3 εκατ. τουρίστες το 2019, ενώ όπως ανακοίνωσε, το 2020, εν μέσω πανδημίας, έφερε στη χώρα μας περίπου 1 εκατ. ταξιδιώτες, από τα 2 εκατ. συνολικά, σε όλο τον κόσμο! Μάλιστα η Ελλάδα, ήταν πρώτη επιλογή των πελατών της, φέτος. Θυμίζω ότι δέσμευση του ομίλου, ύστερα και από την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με το Υπουργείο Τουρισμού, ήταν να φέρει τουλάχιστον 1,5 εκατ. φέτος, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε, χωρίς να γνωρίζουμε σε τέτοιες περιπτώσεις τι προβλέπεται.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η TUI έχει 49 ιδιόκτητα και συνεργαζόμενα (στο μεγαλύτερο μέρος μέσω του joint venture με την Atlantica) ξενοδοχεία στην Ελλάδα, φέτος επιχείρησε με ένα κρουαζιερόπλοιο σε ελληνικούς προορισμούς, παρά το ζήτημα με τα θετικά τεστ κορονοϊού που εμφανίστηκαν σε πλήρωμα, ενώ επιχειρεί και με δικά της αεροσκάφη.
Για την TUI τα έσοδα της χρονιάς του κορονοϊού, όπως θα μείνει στην ιστορία και όχι ως χρονιά «twenty – twenty», έπεσαν στα 7,9 δισ. ευρώ, από 18,9 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση χρειάστηκε να πάρει αρωγή 4,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση (και με συμβολή μετόχων), με την ίδια να κάνει περικοπές εξόδων κατά 40 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, η ρευστότητα του ομίλου ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Fritz Joussen, «η TUI είναι έτοιμη για γρήγορη επανεκκίνηση των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων της, μόλις αρθούν οι περιορισμοί και ανοίξουν οι προορισμοί, ενώ η προοπτική των εμβολιασμών από την αρχή του έτος θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για τις καλοκαιρινές διακοπές το 2021».
Πάντως, η TUI επισημαίνει ότι το 2021 θα είναι ένα μεταβατικό έτος για τον τουρισμό, και το 2022 αναμένεται να υπάρξει επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα, με τον τομέα των διακοπών να ανακάμπτει γρηγορότερα από τον τουρισμό, στο σύνολό του.
Ενας ακόμα τομές που επένδυσε η TUI, ήταν ο μετασχηματισμός και η επέκταση της ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς του ομίλου, που ξεκίνησε πριν από την κρίση και ενισχύθηκε περαιτέρω με την πανδημία.
Επίσης, στη ρευστότητα συνέβαλε η πώληση Hapag-Lloyd Cruises στην κοινοπραξία TUI Cruises, από κοινού με το Royal Caribbean Group, ενώ η συμφωνία με την Boeing αντιστάθμισε τις συνέπειες από την απαγόρευση των πτήσεων του 737 MAX.
Ένα ακόμα θετικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό, αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου τουρισμού, που θα περιλαμβάνει και τις ειδικές μορφές ώστε να εμπλουτιστεί συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Στην επικοινωνία που είχαν η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου και η Γερμανίδα υφυπουργός Τουρισμού Claudia Dörr-Voss, στο πλαίσιο του 4ου Γύρου Διυπουργικών Διαβουλεύσεων για το ελληνογερμανικό σχέδιο δράσης σε επίπεδο Υφυπουργών/Γενικών Γραμματέων, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για τον ορεινό και τον ιαματικό τουρισμό αλλά και για το σχέδιο αναβάθμισης των μαρίνων.