«Μαύρες» προβλέψεις για τον τουρισμό, κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός, σύμφωνα με τον οποίο το 2020, θα συρρικνωθεί κατά 70%, η μεγαλύτερη συρρίκνωση από τη δεκαετία του 50′.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΠΟΤ (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ενώ οι ταξιδιώτες αποκτούν νέες προτιμήσεις και προτεραιότητες.
Μιλώντας στην Handelsblatt, ο κ. Πολολικασβίλι εξηγεί ότι ο Οργανισμός έχει επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%, ανάλογα με το πότε θα ανοίξει κάθε χώρα τα σύνορά της.
«Υπολογίζω ότι το πιθανότερο είναι μια μείωση της τάξης του 70%», δηλώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι πρόκειται για την σημαντικότερη πτώση από τότε που άρχισε να καταγράφεται η τουριστική κίνηση, στις αρχές των ετών του 1950.
Τονίζει ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι εκτιμήσεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι τον Αύγουστο θα είναι ανοιχτά τα σύνορα των τουριστικών προορισμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα παραμείνουν στη χώρα τους και ο βασικός λόγος θα είναι το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα εξομαλύνουν την λειτουργία τους πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.
Επίσης, οι προτεραιότητες των τουριστών αλλάζουν και φαίνεται ότι θα επιλέξουν πλέον προορισμό με βάση και το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.
Το αυξημένος ενδιαφέρον που είχε παρατηρηθεί ήδη πριν από την κρίση του κορωνοϊού για διακοπές σε αγροτικές περιοχές αναμένεται να ενισχυθεί και αντίστοιχα θα μειωθεί ο τουρισμός στις πόλεις.
«Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, καθώς προσφέρει επιπλέον έσοδα σε περιοχές οι οποίες συχνά πλήττονται από την αστυφιλία
. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια τάση η οποία με τον κορωνοϊό λαμβάνει επιπλέον ώθηση. Τα ταξίδια στα χωριά και στα βουνά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες.
Ο αστικός τουρισμός, αντιθέτως, θα υποστεί αρχικά μείωση», αναφέρει.
Ο UNWTO είχε ασχοληθεί ήδη με το θέμα, αναδεικνύοντας την στροφή προς τις αγροτικές περιοχές
και ως πιθανή λύση για την υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση που διαπιστώνεται σε πολλές χώρες, ειδικά με την ανάπτυξη μιας νέας μεσαίας τάξης, σε χώρες όπως η Κίνα.
Ο Οργανισμός, από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους κλάδους των αερομεταφορών και των επιχειρήσεων φιλοξενίας, έχει αναπτύξει προτάσεις για τις χώρες – τουριστικούς προορισμούς τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα απόψε.
Μεταξύ άλλων προτείνεται, όπως μεταδίδει η Handelsblatt, η χρήση της τεχνολογίας για ανέπαφη διαδικασία Check-in στα ξενοδοχεία, αλλά και η χρήση εφαρμογών για την καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών ενδεχόμενου κρούσματος.
Οι χώρες θα πρέπει μάλιστα να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές, ενώ συνιστάται στα ξενοδοχεία να διαθέτουν επιπλέον δωμάτια για πιθανά κρούσματα.
«Επίσης τα τεστ στα σύνορα ή ένα “ διαβατήριο υγείας” με πληροφορίες για ανοσία του ατόμου θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο οι ταξιδιώτες να φέρουν μαζί τους τον ιό», επισημαίνει ο κ. Πολολικασβίλι.
Αναφερόμενος στην πληροφορία που θέλει κάποιες χώρες να σκέφτονται να μην επιτρέψουν την είσοδο σε άτομα από την Σουηδία, επειδή η χώρα δεν εφάρμοσε μέτρα περιορισμού κατά την πανδημία, ο επικεφαλής του UNWTO εμφανίζεται αρνητικός.
Επιπλέον, υποστηρίζει «το άνοιγμα όλων των χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο των κρατών – μελών της ΕΕ» και αναφέρεται συγκεκριμένα στην Τουρκία, η οποία, όπως υποστηρίζει, μπορεί να μην είναι μέλος της ΕΕ, «αλλά είναι σημαντικός προορισμός διακοπών και δεν είχε σχεδόν καθόλου κρούσματα».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Τουρισμού, ο κ. Πολολικασβίλι τονίζει ότι και κατά το παρελθόν έχει ανακάμψει σχετικά γρήγορα έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Ο κλάδος είναι πολύ ανθεκτικός. Θα κρατήσει ωστόσο κάμποσο μέχρι να ξαναδούμε τα ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων», τονίζει, ενώ αποφεύγει για την ώρα μια πρόβλεψη για το 2021.