Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κακαγιάννης πραγματοποίησε αφιέρωμα στο νησί των Φαιάκων, σε πρόσφατο φύλλο της εβδομαδιαίας ομογενειακής εφημερίδας.
Σε αυτό αναφέρει τα εξής:
Bενετσιάνικα φρούρια, βρετανικά αρχοντικά, παλάτια και γαλλικoί πεζόδρομοι… Περπατώντας στην παλιά πόλη της Κέρκυρας θα νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο μουσείο.
Η Κέρκυρα έχει ζήσει υπό την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών, των Γάλλων και των Βρετανών. Αποτέλεσμα; Μια μοναδική ιστορία που μένει ακόμα ζωντανή μέσα από όλες τις εκκλησίες, τα παλάτια, τις πλατείες και την αρχιτεκτονική των κτιρίων που βρίσκονται ανάμεσα στα δύο ενετικά φρούρια της παλιάς πόλης.
Η πόλη είναι γεμάτη με μια πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά που μπορεί κάποιος να τη νιώσει μέχρι σήμερα. Όχι μόνο στα καφενεία, τις ταβέρνες, τα μοντέρνα μπιστρό και στα καντούνια της. Αλλά κυρίως αναβλύζει μέσα από την τέχνη και τη μουσική, για την οποία η Κέρκυρα είναι ξακουστή αλλά και μέσα από τους ντόπιους που ζουν την καθημερινότητά τους.
Όλη η παλιά πόλη αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και διαθέτει μια απίστευτη αυθεντικότητα και έναν ρομαντισμό που θα σε γοητεύσει από την πρώτη στιγμή.
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Μπορείς να επιλέξεις από τα παρακάτω και να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το χρόνο σου. Αλλά μια ολοκληρωμένη περιήγηση που καλύπτει τα κυριότερα σημεία της πόλης περιλαμβάνει:
Ιόνιος Βουλή
Ξεκινάμε με την Ιόνιο Βουλή, στην οδό Μουστοξύδη (το μεγαλύτερο από τα καντούνια της παλιάς πόλης), όπου τον 19ο αιώνα οι εκπρόσωποι της περιοχής ψήφισαν την ενοποίηση των Ιονίων Νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πριν από αυτό, η Κέρκυρα ήταν προτεκτοράτο της Βρετανίας για σχεδόν 50 χρόνια.
Δημαρχείο
Στρίβοντας αριστερά στην οδό Guildford (πήρε την ονομασία της από τον Βρετανό φιλέλληνα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επαναλειτούργησε την Ιόνιο Ακαδημία) θα φτάσεις στην πλατεία του Δημαρχείου, το οποίο παλαιότερα ήταν λέσχη για ευγενείς και το Θέατρο του Σαν Τζιάκομο. Θα συναντήσεις επίσης τον καθολικό καθεδρικό ναό του San Giacomo που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η πλατεία και οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι καφετέριες και εστιατόρια με έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά εμπορικά καταστήματα.
Casa Parlante
Ανηφορίζοντας προς την οδό Νικηφόρου Θεοτόκη θα βρεις το Casa Parlante, ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο που αναπαριστά τη ζωή ενός ευγενή κατά τη «χρυσή» εποχή της Κέρκυρας.
Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Άγιος Σπυρίδωνας. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, διαθέτει εντυπωσιακό καμπαναριό και στεγάζει τα λείψανα και το σκήνωμα του πολιούχου του νησιού, του Σπυρίδωνα, ο οποίος λέγεται ότι έχει εξαλείψει την πανώλη από το νησί. Τα λείψανά του περιφέρονται στη λιτανεία που γίνεται στο νησί κάθε Κυριακή των Βαΐων. Από εκεί ακολούθησε την έξοδο που θα σε μεταφέρει στο καντούνι του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου θα βρεις αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα.
Το Λιστόν και η Σπιανάδα
Ο δρόμος που βρίσκεσαι φτάνει στο Λιστόν, μέρος της Σπιανάδας, στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης. Στολισμένο με μια κιονοστοιχία του 19ου αιώνα, φτιαγμένη σύμφωνα με αυτή της τη Rue de Rivoli του Παρισιού, το Λιστόν είναι ένα σημείο «πασαρέλας» ιδανικό για να παρατηρείς τους περαστικούς απολαμβάνοντας τον καφέ σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να περπατήσεις μέσα από την Σπιανάδα, με το γρασίδι, το σιντριβάνι, τις καφετέριές της και την μεγάλη έκτασή της (όπου διοργανώνονται συναυλίες ή ακόμη και αγώνες κρίκετ).
Το Παλαιό Φρούριο
Είναι χτισμένο σε λόφο στο ανατολικό άκρο της πόλης. Η κατασκευή του ξεκίνησε από τους Βυζαντινούς και τελείωσε από τους Ενετούς, όταν μετατράπηκε σε νησί. Περπάτησε μέσα από το κανάλι και τις πύλες και φτάσε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Από εκεί μπορείς να ανέβεις στο σταυρό που βρίσκεται στην κορυφή του φρουρίου και να απολαύσεις μια μοναδική, πανοραμική θέα. Στο Φρούριο θα βρεις μια δημόσια βιβλιοθήκη, μια βυζαντινή συλλογή, ένα καφενείο, καθώς και ένα μικρό λιμανάκι.
Κήποι Μποσκέτο και Κήπος του Λαού
Δίπλα στο Παλαιό Φρούριο βρίσκονται οι κήποι Μποσκέτο, ιδανικοί αν έχεις διάθεση για μια όμορφη βόλτα με θέα. Αν θέλεις να συνεχίσεις να βλέπεις πράσινο, κατευθύνσου προς τον Κήπο του Λαού, που αποτελεί κομμάτι του Παλατιού του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου.
Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου
Στο σημείο αυτό βρισκόταν αρχικά η έδρα του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μιχαήλ, ενώ έχει υπάρξει και αρχοντικό του βρετανού κυβερνήτη και θερινό θέρετρο για την ελληνική βασιλική οικογένεια. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Το παλάτι βρίσκεται πάνω από το Φαληράκι που διαθέτει μια μικρή παραλία, ιδανική για πρωινές βουτιές. Επίσης αποτελεί εξαιρετικό μέρος για να απολαύσεις ένα καλοκαιρινό, βραδινό κοκτέιλ με θέα στο εντυπωσιακό φρούριο.
Campiello
Συνέχισε προς το Campiello, την παλιότερη και πιο ατμοσφαιρική γειτονιά με τα στενά καντούνια, τα σκαλιστά πηγάδια, τις γραφικές πλατείες και τα ψηλά κτίρια με τα γεμάτα βουκαμβίλιες μπαλκόνια της. Εκεί θα δεις το Βενετσιάνικο Πηγάδι απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας Κρεμαστής και τον Μητροπολιτικό ναό.
Μουσείο Διονυσίου Σολωμού
Πηγαίνοντας βόρεια, θα συναντήσεις ένα μουσείο αφιερωμένο στον εθνικό μας ποιητή, τον Διονύσιο Σολωμό. Το σπίτι στο οποίο έζησε, έγραψε τα ποιήματά του και πέθανε, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Πλέον, όμως, έχει αποκατασταθεί και έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Νέο Φρούριο
Με λίγο περπάτημα φτάνεις μέχρι το Νέο Φρούριο (το Ενετικό Fortezza Nuova του 16ου αιώνα), το οποίο κάποτε συνδεόταν με το Παλαιό Φρούριο με ένα τοίχος. Είναι χτισμένο πάνω στο λόφο του Αγίου Μάρκου πάνω από το παλιό λιμάνι. Η περιοχή γύρω από το Νέο Φρούριο αποτελεί ένα υπέροχο μέρος για φαγητό.
Εβραϊκή συνοικία
Επιστρέφοντας στον παραλιακό δρόμο, κατηφόρισε προς τις οδούς Ξενοφώντος και Βελισσαρίου, που εκτείνονται μέχρι τη δυτική πλευρά της Παλιάς Πόλης, μέχρι να συναντήσεις τη Συναγωγή. Η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας, η οποία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, διώχθηκε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αλλά έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την καθημερινή ζωή του νησιού. Στην περιοχή θα βρεις και μερικές εξαιρετικές ταβέρνες.
Ο περίπατος τελειώνει στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο τέλος της οδού Βελισσαρίου. Από εκεί στρίβεις αριστερά στην οδό Ευγενίου Βουλγάρεως και περπατάς προς την γραφική πλατεία Ανουντσιάτα όπου θα την αναγνωρίσεις από το εντυπωσιακό καμπαναριό της που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Από αυτό το σημείο η Ιόνιος Βουλή και η Σπιανάδα απέχουν μόλις λίγα λεπτά.