Κρίσιμα είναι τα επόμενα 2-3 24ωρα σχετικά με το αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί ολόκληρη στις ζώνες «καραντίνας» από τη Βρετανική κυβέρνηση, δηλαδή αν όσοι επιστρέφουν θα πρέπει να μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 13 ημερών όπως συμβαίνει με 7 ελληνικά νησιά.
Μεγάλες αγγλικές εφημερίδες (Daily Mail, Sun, Telegraph κ.α.) σε χθεσινά τους ρεπορτάζ φέρουν πλέον ολόκληρη την Ελλάδα (και την ηπειρωτική) όπως και ολόκληρη την Ιταλία πολύ κοντά στο να μπουν στη λίστα αυτή, τερματίζοντας ουσιαστικά την όποια τουριστική κίνηση αναμενόταν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο…
Συμπαρασύρει Κέρκυρα, Ρόδο και Κω;
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι νησιά όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως παραμένουν μεν για την ώρα εκτός υποχρεωτικής καραντίνας στην επιστροφή, όπως και η ηπειρωτική Ελλάδα, ωστόσο, μια ενδεχόμενη απόφαση για αλλαγή του στάτους στην ηπειρωτική χώρα, θα συμπεριλάβει και τα τρία αυτά δημοφιλή για τους Βρετανούς νησιά…
Η Ελλάδα σημειώνει ρυθμό διασποράς του Cvid-10 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους στο 15,4, η Δανία 28,7 και η Ιταλία 16,5, και το όριο που έχει θέσει η Βρετανία βρίσκεται στο 20 την ώρα που επιδημιολόγοι πιέζουν στο εσωτερικό της χώρας για ακόμα αυστηρότερα όρια καθώς εντός της Βρετανίας, ο ρυθμός διασποράς έχει εκτοξευθεί στο 31,5.
Δεν του… (θεο)χαρίστηκε
Τα πράγματα δε… βοήθησε η συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη προ μερικών ημερών στο BBC, όταν αρνήθηκε να απαντήσει για τον αριθμό των κρουσμάτων στα νησιά. Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του BBC αν στα 7 ελληνικά νησιά που αφαιρέθηκαν από το καθεστώς απαλλαγής από την καραντίνα, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι λιγότερα από 20, αριθμό που έχει θέσει ως όριο η Βρετανία, δίστασε ακούγοντας την ερώτηση και απέφυγε να απαντήσει αναφέροντας ότι «δεν έχω μαζί μου τον ακριβή αριθμό» και πως «θα επανέλθω με αυτό».
Η δημοσιογράφος του BBC επέμεινε στην προσπάθειά της να κατανοήσει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ρωτώντας τον υπουργό Τουρισμού αν τα κρούσματα είναι λιγότερα από 20 ανά 100.000 κατοίκους στα 7 ελληνικά νησιά με τον Χάρη Θεοχάρη να απαντά «σε πολλά απ’ αυτά τα νησιά είναι λιγότερα».
Μετά την απάντησή του, ο υπουργός Τουρισμού κλήθηκε να σχολιάσει το γιατί αφού είναι λιγότερα τα κρούσματα από το όριο που έθεσε η ίδια η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν απ’ αυτά νησιά σε καραντίνα. Ο Χάρης Θεοχάρης αρνήθηκε να πάρει θέση αναφέροντας ότι «δεν θα σχολιάσω τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης».
Αρνητική κριτική στην κριτική Θεοχάρη
Η στιχομυθία αυτή, σχολιάστηκε αρνητικά σε αγγλικά sites ενώ δε βοήθησε ούτε η επίθεση του Έλληνα Υπουργού στη Βρετανική Κυβέρνηση, όταν έκανε λόγο για «ατυχή απόφαση» για την επιβολή καραντίνας: «Νιώθουμε ότι πρόκειται για μια πολύ ατυχή απόφαση και δε δικαιολογείται από τα στοιχεία. Υπενθυμίζω ότι τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι το όριο που έχει επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και εμείς είμαστε κάπου μεταξύ 13 και 14, με πτωτική τάση. Πρόκειται, λοιπόν, για πραγματικά ατυχή, κατά την άποψή μας, απόφαση».
Την Πέμπτη η απόφαση
Το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών και Ταξιδίων ανακοινώνει τις αλλαγές κάθε Πέμπτη απόγευμα, δίνοντας περιθώριο στους ταξιδιώτες να επιστρέψουν έως τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ενδεχόμενη προσθήκη της Ιταλίας και της ηπειρωτικής Ελλάδας στη λίστα αυτή αναμένεται να προκαλέσει χάος για δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό και να επιδεινώσει τις απώλειες των αεροπορικών εταιριών.