Σε πορεία επανεκκίνησης επιχειρούν να βρεθούν οι εταιρίες κρουαζιεροπλοίων που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και την Καραϊβική, ενώ η πράκτορας της MSC Cruises στην Κέρκυρα δήλωσε σήμερα ότι η εταιρία προσανατολίζεται να επανεκκινήσει τις κρουαζιέρες της, αν αυτό καταστεί δυνατόν, στα μέσα Ιουλίου!
Οι ακυρώσεις που έχουν ήδη γίνει αφορούν κρατήσεις μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ενώ ήδη οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες ειδοποιούν τα γραφεία που τους πρακτορεύουν στα ελληνικά λιμάνια ότι θα αρχίσουν να επανεκκινούν τα πλοία τους –καλώς εχόντων των πραγμάτων- πιθανότατα στα μέσα του Ιουλίου.
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, η MSC Cruises, έχει ήδη ειδοποιήσει το γραφείο με το οποίο συνεργάζεται στην Κέρκυρα ότι ο σχεδιασμός της θέλει την επανεκκίνηση πλόων στις 12 – 13 Ιουλίου, αν και για τις οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσουν τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικά επίπεδα για τις χώρες στις οποίες θα υπάρξει προσέγγιση σε λιμάνια τους.
Αύγουστο και βλέπουμε
Άλλες εταιρίες όπως η Royal Caribbean και η Carnival Cruises, με δηλώσεις των εκπροσώπων τους προσδοκούν να ξεκινήσουν δραστηριότητα τόσο στην Καραϊβική όσο και στη Μεσόγειο την 1η Αυγούστου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Caribbean Richard Fain δήλωσε ότι η εταιρία του θα επιχειρήσει να ξεκινήσει και πάλι πλόες το νωρίτερο την 1η Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σίγουρο αφού θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα η ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών, ενώ η Carnival προσανατολίζεται επίσης να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου αν αυτό καταστεί δυνατόν, αλλά στην Αμερική πρώτα και αργότερα σε άλλες περιοχές.
Τέλος για το 2020
Υπάρχουν ωστόσο και οι εταιρίες, όπως η Music Cruises (που έχει διαδρομές και στη χώρα μας) οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν το πρόγραμμα των κρουαζιέρων τους για ολόκληρο το 2020 λόγω του Covid-19.
Γ. Δούη: Το θέμα είναι τα πρωτόκολλα
Η εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου που πρακτορεύει την MSC Cruises, Γεωργία Δούη, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ-3 και την πρωινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί είναι κατ΄ αρχήν τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν: «Είμαστε σε μεταβατική περίοδο. Αλλάζει ο τουρισμός. Φανταστείτε ότι ένα κρουαζιερόπλοιο είναι στην πραγματικότητα ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο στη θάλασσα. Οπότε, στην ουσία όλα τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν είναι αυτά που αφορούν και τα ξενοδοχεία».
Που προσανατολίζονται
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι εταιρίες προσανατολίζονται στο να εφαρμόσουν δικά τους πρωτόκολλα που μπορεί να είναι ακόμα και πιο αυστηρά από αυτά που θα επιβληθούν από την Κομισιόν ή κυβερνήσεις και τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν:
- Μέγιστη χωρητικότητα 50% της κανονικής
- Ακριβής ώρες επιβίβασης στο πλοίο, διαφορετικές για κάθε επιβάτη με αυστηρή τήρησή τους, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές.
- Πρόσληψη περισσότερου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά πλοίο, σε σχέση με τον ένα γιατρό και τους δύο νοσηλευτές που ήταν το σύνηθες μέχρι τώρα.
- Ένας αριθμός καμπινών απομονωμένων από άλλες καμπίνες θα διατίθεται αποκλειστικά για τις ανάγκες καραντίνας εφ΄ όσον παρουσιαστεί κρούσμα και δεν θα δίδεται σε επιβάτες
- Θα εφαρμόζονται κανόνες κοινωνικής απόστασης στα σαλόνια, τα εστιατόρια αλλά και τις πισίνες του πλοίου με επιτήρηση από το προσωπικό. Μόνο σε μέλη οικογενειών θα επιτρέπεται να κάθονται μαζί.
- Θα διατηρούνται αποστάσεις στις θέσεις των θεάτρων των πλοίων.