Μεταβατικό στάδιο για τους Βρετανούς τουρίστες το 2020. – Αναβολές και ακυρώσεις διακοπών ελέω Brexit; Αβεβαιότητα στον τουριστικό κόσμο
-Θα απαιτείται βίζα για το φετινό καλοκαίρι;
-Τι προϊόντα θα μπορεί ο τουρίστας να μεταφέρει στην πατρίδα του;
-Τι θα ισχύει για τα διπλώματα οδήγησης;
-Θα πληρώνουν ή όχι στα δημόσια νοσοκομεία του τόπου διακοπών;
Αναβολές και ακυρώσεις διακοπών, από τους Βρετανούς τουρίστες, φέρνει το Brexit, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.
Το 2019 οι επισκέπτες που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Βρετανία συνεισέφεραν στην εθνική οικονομία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ της χώρας. Η βρετανική αγορά αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα πηγή τουριστικού εισοδήματος…
Περίοδος μετάβασης
Με τη Βρετανία να αποχωρεί και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 31/1/2020, οι αβεβαιότητες για μεγάλες αλλά και μικρές απαιτούμενες ρυθμίσεις ακόμα και για τη φετινή σαιζόν, ώστε να μην δημιουργηθούν κλυδωνισμοί στην τουριστική κίνηση, παραμένουν. Ωστόσο, θα υπάρξει μία περίοδος μετάβασης από το παλιό στο νέο καθεστώς που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει απολύτως τι θα προβλέπει αυτό το στάδιο.
Θα απαιτείται βίζα για το φετινό καλοκαίρι; Τι προϊόντα θα μπορεί ένας τουρίστας να μεταφέρει και να επιστρέφει στην πατρίδα του; Τι θα γίνει με τα διπλώματα οδήγησης; Θα μπορούν οι Βρετανοί τουρίστες να χρησιμοποιούν το εθνικό σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία δωρεάν;
Ίδια δικαιώματα
Σύμφωνα με όσα θα ισχύσουν για φέτος για τους τουρίστες, για όλη τη διάρκεια του 2020 η περίοδος προσαρμογής προβλέπει ότι τα ταξιδιωτικά δικαιώματα θα παραμείνουν σχεδόν τα ίδια με την προ Brexit εποχή και οι διακοπές για όλη τη φετινή χρονιά δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό.
Visa Regulation
Από την Ε.Ε. προωθείται ταχύτατα η αναθεώρηση του Κανονισμού για τις θεωρήσεις (Visa Regulation), που δίνει τη δυνατότητα στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται για τουριστικούς σκοπούς τα κράτη-μέλη για 90 ημέρες, μέσα σε διάστημα 180 ημερών, αλλά και η δυνατότητα μίσθωσης οχημάτων (και) στην Ελλάδα από Βρετανούς τουρίστες.
Έρευνα
Έρευνα του Holiday Extras που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα στις βρετανικές εφημερίδες, αναφέρει ότι το ένα πέμπτο των Βρετανών ταξιδιωτών παραδέχεται ότι η αβεβαιότητα του Brexit τους έχει αναγκάσει να αλλάξουν τα ευρωπαϊκά σχέδια διακοπών τους. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο ένα τρίτο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών.
Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Βρετανών ταξιδιωτών μετά το Brexit είναι:
Περιορισμένη προσβασιμότητα ιατρικής ασφάλισης 25%.
Ουρές ελέγχου διαβατηρίου 23%.
Καμία διαθεσιμότητα αμοιβαίας υγειονομικής περίθαλψης 20%.
Συναλλαγματική ισοτιμία για το ευρώ 18%.
Αλλαγές διαβατηρίου 15%.
Αρνητικές αντιλήψεις για τους Βρετανούς ταξιδιώτες από τους Ευρωπαίους 14%.
Τους οδήγησε στην αναβολή…
Η πλατφόρμα κρατήσεων Holiday Extras, πραγματοποίησε την έρευνα σε δείγμα 2000 ατόμων με το 8% να δηλώνει πως η αβεβαιότητα για τους κανόνες στην μετά-Brexit εποχή τους οδήγησε στην αναβολή των διακοπών τους, και το 5% ότι προτίμησε να κάνει διακοπές στη Βρετανία.
Διεργασίες και στο Υπ. Τουρισμού
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το πιο σοβαρό και σημαντικό ζήτημα για την Ενωμένη Ευρώπη την τρέχουσα περίοδο: «Η 31η Ιανουαρίου είναι η αρχή παρά το τέλος της διαδικασίας αποχώρησης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Οι απαιτούμενες διεργασίες είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και ευαίσθητες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη έχει εκφράσει την ανησυχία του για τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι εγκαθίστανται στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στη Βουλή στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση πιθανών παρενεργειών και την ομαλότερη δυνατή μετάβαση στη νέα κατάσταση.
Πρώτα Ελλάδα και μετά ΕΕ,εάν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα! Οι ανταγωνιστές περιμένουν στη γωνία και ήδη δραστηριοποιουνται να αρπαξουν το μερίδιο των Βρετανών τουριστων που εμείς ακολουθώντας τις οδηγίες της Γερμανοκρατουμενης Ευρώπης βάζουμε σε κίνδυνο μια μεγάλη πηγή εσόδων που προέρχεται από τη Βρετανική αγορά! Θα υπάρξουν άραγε Έλληνες πολιτικοί να αντιδρασουν η για άλλη μια φορά θα φανούν λίγοι αβουλοι και κατωτεροι των περιστασεων!!!!
Από ποτέ τα ευρωσκεπτιστικα κόμματα που αναφέρετε είναι ολα φασίστες και τα βάζετε στο ίδιο καλάθι με την εγκληματική οργάνωση της χρήσης αυτής! Πολύ ριχη η ανάλυση σας,αν όχι και υποβουλιμιαια,γιατί τα επιχειρήματα σας σε πολλά σημεία δεν έχουν τίποτε να ζηλεύουμε από τα επιχειρήματα των κομμάτων εξουσίας που τόσα δεινά συσωρευσαν στη πλάτη του Ελληνικού λαού!!!