Αν ένας ξενοδόχος δεν ανοίξει έστω και μία ημέρα για να μπορέσει να θέσει σε αναστολή τους υπαλλήλους του, τότε σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το σύνολο των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα ήταν υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει.
Αν αυξηθούν οι πληρότητες, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακαλούν τους εργαζόμενους που έχουν θέσει σε αναστολή: αν έχουν 20% πληρότητα μπορούν να ανακαλέσουν το 1/3 των εργαζομένων, με πληρότητα 50% τα 2/3 των εργαζομένων και με 80% πληρότητα το 100% των εργαζομένων τους.
Τι υποχρεώσεις έχουν τα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Κ. Τσουκαλά σε κείμενο που διένειμε στα ΜΜΕ, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020:
• τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019
• του ίδιους εργαζομένους που απασχόλησαν το 2019
• Μετά την επαναπρόσληψη μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή
• Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ το μήνα
• Αν το ξενοδοχείο αγγίζει πληρότητα 20% υποχρεωτικά επαναφέρει στην εργασία από την αναστολή το 1/3 των εργαζομένων
• Αν το ξενοδοχείο αγγίζει πληρότητα 50% υποχρεωτικά επαναφέρει στην εργασία από την αναστολή το 2/3 των εργαζομένων
• Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
• Οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάσσουν του εργαζομένους που βγαίνουν από την αναστολή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με μειωμένο ωράριο έως και 50%
• Οι εργαζόμενοι που τίθενται στο πρόγραμμα συνεργασία θα λαμβάνουν από το κράτος το 60% των αποδοχών που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν εργάστηκαν
Γκρίζες και μαύρες ζώνες
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επιχειρήσεων Τουρισμού σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η ΚΥΑ για τις επαναπροσλήψεις χρειάζεται διευκρινίσεις και αλλαγές καθώς αφήνει ακάλυπτους μεγάλο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Η ΠΟΕΕΤ καλεί την κυβέρνηση να διευκρινίσει με σαφήνεια ότι δεν θα χάσουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για την επόμενη χρονιά οι εργαζόμενοι για όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν ανοίξουν και οι οποίοι μόνοι τους θα δηλώσουν στην πλατφόρμα της “Εργάνη” τα στοιχεία τους για να πάρουν τα 534€ έως 30/09/2020.
Τονίζεται ότι εξακολουθούν να παραμένουν εκτός ρύθμισης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας (ενοικιαζόμενοι) καθώς και αυτοί με συβάσεις μιας ημέρας (εξτρά).
Αυτοί που δουλεύουν εποχικά σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία είναι στον αέρα καθώς δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, επομένως είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η επαναπρόσληψη τους και η αναστολή σύμβασης μέχρι 30/07/2020 καθώς δεν αναγνωρίζεται η εποχικότητα στην εργασία τους.
Τέλος, τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και την εστίαση είναι σε πιο δύσκολη θέση αφού κατά το Υπουργείο δεν είναι εποχικά εργαζόμενοι παρόλο που δουλεύουν σε εποχικές επιχειρήσεις και η ΚΥΑ δεν υποχρεώνει τους εργοδότες σε επαναπρόσληψη παρά μόνο όσοι δεν βρουν δουλειά θα είναι δικαιούχοι ενός επιδόματος διάρκειας τριών μηνών (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο) στο ύψος του επιδόματος ανεργίας (399€) χωρίς να εξηγεί αν οι συνάδελφοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας τον χειμώνα του 2020.