Το επίδομα των 800 ευρώ αφορά 1,4 εκατομμύρια εργοδότες και εργαζόμενους σε 440.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη το πότε θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα.
Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ώστε να εξειδικευθούν τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Παρασκευής στην κοινή συνέντευξη τύπου, το επίδομα των 800 ευρώ αφορά πλεόν 1,4 εκατομμύρια εργοδότες και εργαζόμενους που εργάζονται σε 440.000 επιχειρήσεις με μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ. Το επίδομα είναι ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο με άλλες οφειλές.
Το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και πλέον διαχέεται και αποδίδεται στις εξής κατηγορίες:
– Τους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.
Αυτοί θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει την περίοδο από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 450 εκατ. ευρώ ενώ γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.
-Τους ελεύθερους επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες και όλες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για 3 μήνες.
Για τους όλους τους παραπάνω θα ισχύει η αναβολή των υποχρεώσεων προς την εφορία για 4 μήνες και τα ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες
– Όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο επικρατέστερο σενάριο σε αυτή την κατηγορία δικαιούχων εντάσσονται οι εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας αναστέλλεται, καθώς η επιχείρηση υπολειτουργεί, αλλά η θέση εργασίας τους δεν χάνεται και όταν περάσει ο «τυφώνας» θα επανέλθουν κανονικά στη δουλειά τους. Στο μεσοδιάστημα, την απώλεια εισοδήματος θα καλύψει το ειδικό επίδομα.
– Όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 17 Μάρτίου
Το δώρο του Πάσχα
Το δώρο του Πάσχα θα δοθεί κανονικά σε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ωστόσο δίνεται η δυνατότητα να δοθεί μεταχρονολογημένα για να διατηρηθούν οι ελάχιστες συνθήκες ρευστότητας σε κάθε επιχείρηση.
Περίπου 108.000 ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ του ΕΟΔΥ και της πολιτκκής προστασίας θα πάρουν κατ’ εξαίρεση για φέτος δώρο του Πάσχα.
Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι οι τράπεζες κι διαχειριστές δανείων αποφάσισα να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα. Όσοι πάρουν τα 800 ευρώ θα έχουν αναστολή καταβολής δόσεων για τρείς μήνες.
Ο κ. ΣταΪκούρας τόνισε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός χωρίς παρέμβασεις στο μαξιλάρι ασφαλείας.
Απο την πλευρά του, και αναφερόμενος στο δώρο Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι “προσφέρεται η δυνατότητα, να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα μπορούν να το δώσουν το Πάσχα, να το κάνουν, κάτι που συνιστώ”.
Γεωργιάδης: “Αναστολή υποχρεώσεων για δανειολήπτες”
Ο υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι έγινε συνεννόηση με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες και συμφωνήθηκε να υπάρξει με ένα τηλεφώνημα τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή υποχρεώσεων. Οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό δικαιούνται τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεών τους, ενώ μπορούν να ζητήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Για να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών, όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη δόση, δήλωσε ο υπουργός. “Δεν θα υπάρξουν οχλήσεις στους πολίτες”, δήλωσε. Αν συνεχιστούν οι καταγγελίες για οχλήσεις, η κυβέρνηση θα πάρει δραστικότερα μέτρα.
Είπε ακόμη ότι διπλασιάζεται από τα 3 στα 6 δισ. ευρώ το ποσό που θα διατεθεί ως εγγυοδοσίας για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων μόλις αποκατσταθεί η λειτουργία της αγοράς.
Ανακοίνωσε την έναρξη επιβολής κυρώσεων για αισχροκέρδεια, μετά από εκτεταμένους ελέγχους, συμφωνία κυρίων με εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες για να μην «ενοχλούν» τους οφειλέτες (με τον Αδ. Γεωργιάδη να προειδοποιεί ότι παραβίαση της συμφωνίας θα οδηγεί σε λήψη αυστηρών μέτρων), αλλά και παραινέσεις των υπουργών σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους και εφόσον δεν το χρειάζονται πραγματικά, να μην αξιοποιήσουν τα ευεργετικά μέτρα.
Βρούτσης: Έτσι θα γίνει η αναστολή εργασίας – Απαγορεύονται οι απολύσεις
Ο υπουργός εργασίας κ Γ. Βρούτσης τόνισε ότι, ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος, δίνεται δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, με βάση τον ονομαστικό μισθό. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Το μέτρο είναι προσωρινό και έκτακτο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη.
Μετά τη χρήση του μέτρου, ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει, δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης.
Τέλος τόνισε ότι η καταβολή συντάξεων σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης είπε ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών ( ασφαλισμένοι ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ) θα καταβληθούν στις 24 του μήνα οι συντάξεις του δημοσίου στις 27 του μήνα και οι συντάξεις του ΙΚΑ στις 30 ου μήνα . Ο υπουργός εργασίας προέτρεψε τους συνταξιούχους να μην συνωστίζονται στα υποκασταστήματα των τραπεζών για την ενημέρωση του βιβλιαρίου τους.
ΠΗΓΗ: news247.gr