Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός και οι επιχειρηματίες βλέπουν τα έξοδα να «τρέχουν» και τα έσοδα τους να είναι πρακτικά ανύπαρκτα ενώ κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την ημερομηνία της επιστροφής στη κανονικότητα.
Για τα νέα δεδομένα που έχουν, πια, δημιουργηθεί και πως τα βιώνουν οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας μίλησε στο CorfuPress.com ο Πρόεδρος της Ιόνιας Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Κώστας Μουζακίτης.
Αρχικά, ο κ. Μουζακίτης δήλωσε στο CorfuPress.com ότι «τα χρηματικά αποθέματα των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί ή έχουν εξανεμιστεί. Τα πράγματα είναι δυσκολότερα από την πρώτη καραντίνα. Το ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολος χειμώνας, αλλά το lockdown τον κάνει ακόμα δυσκολότερο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων είναι άμεσα η έμμεσα συνδεδεμένες με τον τουρισμό και κάποιες δεν άνοιξαν ενώ οι υπόλοιπες υπολειτούργησαν. Επίσης, κάποιοι επιχειρηματίες έχουν ανοιχτεί σε παραγγελίες, καθώς πίστευαν ότι δεν θα γίνει καθολικό lockdown στα νησιά και βρίσκονται τώρα εκτεθειμένοι. Οι επιχειρήσεις έχουν να εισπράξουν χρήματα από πέρσι τέτοια εποχή».
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε όλη την αγορά η πιθανότητα μερικές επιχειρήσεις να κλείσουν υπό το βάρος της κρίσης του κορονοϊού. Η εκτίμηση του κ. Μουζακίτη πως «δυστυχώς αν συνεχίσουμε έτσι, θα υπάρξουν «λουκέτα». Ήδη στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Κέρκυρας, την Ευγενίου Βουλγάρεως και την Νικηφόρου Θεοτόκη, επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει χέρια, αυτό συνέβη μετά την προηγούμενη καραντίνα και πιθανόν να γίνει και τώρα».
Τα μέτρα ενίσχυσης δεν είναι αρκετά!
Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας του ιού. Ο Πρόεδρος του ΙΟΕΕ όμως εκτιμά, πώς τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά. Κάποια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως είπε, αλλά σίγουρα δεν επαρκούν.
Όσο για τους τρόπους, που κατά τον κ. Μουζακίτη, πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης τους, αυτοί είναι οι εξής:
“-Επιδότηση του ενοικίου που απομένει να πληρώσουν (το 60%) είτε απευθείας στους ιδιοκτήτες, είτε στους επιχειρηματίες. Τα καταστήματα με μηδενικό τζίρο δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο, ιδιαίτερα στο νησί μας και στα άλλα νησιά του Ιονίου που τα ενοίκια είναι θεόρατα.
-Μέριμνα για επιδότηση ή πλάνο δόσεων για ΔΕΚΟ.
-Θα πρέπει οι αρμόδιοι να σκεφτούν το θέμα των επιταγών. Οι επιταγές δεν προστατεύονται από τη μία, από την άλλη υπάρχει μια αλυσίδα που όταν η λιανική δεν πληρώνει, πέφτει το βάρος στον επόμενο και ούτω καθεξής. Έχουν χαλάσει σχέσεις χρόνων με συνεργάτες λόγω αδυναμίας πληρωμής. Πρέπει να υπάρξει ένας τύπος δανεισμού στα καταστήματα λιανικής για να μπορέσουν να πληρώσουν και να μην δημιουργηθεί αυτή η αλυσίδα που θα επιφέρει τόσα πολλά επιπλέον προβλήματα.
-Να γίνει μία φόρμα 100 ή 120 δόσεων για τις συσσωρευμένες οφειλές προς την Εφορεία
-Έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων από το κράτος και όχι να περιμένουμε να πεθάνει ο ασθενής, να πάρει το φάρμακο όταν το έχει ανάγκη.
-Ρευστότητα με μη επιστρεπτέα προκαταβολή και να εκταμιευθεί το πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί από την περιφέρεια που δεν είναι επιστρεφόμενο αλλά ακόμα δεν έχει κλείσει και θα αργήσει να γίνει η εκταμίευση.
-Επίσης, τα χρήματα που είναι για το Ιόνιο δεν επαρκούν καθώς είναι 14 εκατομμύρια για πάνω από 20.000 επιχειρήσεις ενώ η ΙΟΕΕ υπολογίζει πως αυτά τα χρήματα αρκούν για 500 – 800 επιχειρήσεις.”