Επενδυτικός γίγαντας με τράπεζες, κανάλια και τη μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας ελαιολάδου στον κόσμο
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η οικονομική κατάρρευση της λίρας οδηγεί τον πάμπλουτο ιδιοκτήτη της Dogus σε αποεπένδυση και αποχώρηση από της μαρίνες σε Ελλάδα, Κροατία και ΗΑΕ
Αλλάζει χέρια η μαρίνα της Κέρκυρας μαζί με αυτές της Λευκάδας, της Ζέας και του Φλοίσβου με το κολοσσιαίο επενδυτικό fund αμερικανικών συμφερόντων CVC Partners να εξαγοράζει τη δραστηριότητα της D-Marin, εταιρία που ανήκει στον τουρκικό όμιλο Dogus.
Μαζί με τις ελληνικές μαρίνες, η CVC αποκτά και μαρίνες στην Κροατία και Αραβικά Εμιράτα.
Η CVC έχει έντονη παρουσία στην χώρα μας, μέχρι τώρα στο χώρο της υγείας: έχει εξαγοράσει ή αποκτήσει σημαντικά πακέτα μετοχών σε μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως στο ΥΓΕΙΑ, το Metropolitan και το Creta Interclinic ενώ διεκδικεί την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ας σημειωθεί ότι στο παιχνίδι είχε μπει και ο όμιλος Κυριακούλη για επαναπόκτηση των μαρίνων, ωστόσο, η προσφορά των Αμερικανών ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Στην D-Marin είχε εισέλθει πρόσφατα, αποκτώντας το 25% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης μέσω επένδυσης 70 εκατ. ευρώ.
Η κρίση του Τούρκου
H κρίση στην Τουρκία οδήγησε σε αναδίπλωση τον Φεριτ Σαχενκ, τον επικεφαλής της Dogus Ηolding και τρίτο πιο πλούσιο Τούρκο πριν απο κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Υπενθυμίζεται ότι είχε αγοράσει το πρώην κτήριο της πρεσβείας του Καναδά στην οδό Ιωάννου Γενναδίου, ενώ μαζί με την ΤΕΜΕΣ είχε κατέλθει για την απόκτηση του Hilton, σχήμα όμως από το οποίο αποχώρησε για τους παραπάνω λόγους. Αντίθετα παραμένει – μέχρι στιγμής – στο σχήμα που απέκτησε τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ποια είναι η CVC Partners
Το επενδυτικό κεφάλαιο CVC που διαχειρίζεται 52 δισ. δολάρια και έχει επενδύσει από την Formula 1 έως την μεγαλύτερη εταιρεία ελαιόλαδου στον κόσμο.
Η αρχή έγινε με την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan ενώ έξι μήνες αργότερα θα ανακοινωνόταν από την CVC Capital Partners και η απόκτηση μέσω εξαγοράς του Ιασώ General. Η απόκτηση του ΥΓΕΙΑ δεν φαίνεται να είναι ο τελευταίος σταθμός καθώς ενδιαφέρον υπάρχει τόσο για το Ερρίκος Ντυνάν όσο και για σημαντικές κλινικές της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο τραπεζικός γίγαντας Citigroup δημιουργεί ένα από τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια στην Αμερική. Το 1981 θα δημιουργήσει τον ευρωπαϊκό της βραχίονα που ακούει στο όνομα CVC Capital Partners. Στην δεκαετία του ’90 θα αποσχισθεί από τον όμιλο της Citigroup και θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι όμως στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τον όμιλο.
Με έντονη παρουσία από τις αρχές τις νέας χιλιετίας έγινε ιδιαίτερα γνωστή το 2005 όταν απέκτησε το 63,4% της Formula One Group, που διαχειρίζεται το γνωστό πρωτάθλημα αυτοκινήτων ταχύτητας. Σήμερα μπορεί να διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό στην παραπάνω εταιρεία αλλά επένδυσε τα χρήματα από την πώληση των μετοχών σε άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Ανάμεσα τους η Deoleo η μεγαλύτερη παραγωγός συσκευασμένου ελαιόλαδου στον κόσμο με τέσσερα εργοστάσια και κορυφαία σήματα όπως το Bertolli και το Carapelli. Δεν έμεινε μόνο στην Ευρώπη, άνοιξε γραφεία στην Νέα Υόρκη και στις μητροπόλεις της Ασίας και μέσω θυγατρικών επενδυτικών εταιρειών αποκτούσε εταιρείες που εκτιμούσε ότι αποτελούσαν επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροχρόνιο επίπεδο.
Στο χαρτοφυλάκιο της ανήκουν εταιρείες όπως η Avast, γνωστή από τα antivirus, η ελβετική ωρολογοποιία Breitling, η ισπανική Cortefiel (σ.σ. στην Ελλάδα είναι γνωστή από τα ρούχα Springfield), η αμερικανική αλυσίδα ειδών για pet Petco, η στοιχηματική Sky Bet, το Channel 9 στην Αυστραλία και η αλυσίδα fast food SRS στην Κορέα.
Σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και να διαχειρίζεται κεφάλαια 300 και πλέον ισχυρών παγκόσμιων επενδυτών, δεσμευμένα κεφάλαια της τάξης των 110 δισ. δολαρίων, ενώ στα 23 γραφεία της σε όλο τον κόσμο εργάζονται 480 υπάλληλοι 43 εθνοτήτων.