Η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού κάνει τις δικές της προτάσεις για τη στήριξη των εποχικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:
προς
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα Άδωνη Γεωργιάδη
Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη
Η Επόμενη Μέρα
ελπίζουμε ότι σύντομα έρχεται !!!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η πολιτεία καλείτε να αποφασίσει, εάν Αυτήν την επόμενη μέρα,
θα επιστρέψουμε όλοι μας στην κανονικότητα ή για κάποιοι θα πέσουν σε Φτωχοποίηση.
Εάν έγκαιρα η Πολιτεία δεν φροντίσει να νομοθετήσει είναι βέβαιο ότι θα παραλύσει όλη η Δικαστική εξουσία. Εξώσεις, Διαταγές Πληρωμής, καταγγελίες Συμβάσεων, όλα θα αφορούν μικρομεσαίους επιχειρηματίες και πιο συγκεκριμένα εποχικές επιχειρήσεις τουριστικών περιοχών.
Η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών είναι αποκλειστικά έξι μήνες που αφορούν στην καλοκαιρινή περίοδο: 1η Μάη – 30 Οκτωβρίου. Σε συνάρτηση, λοιπόν, με τη σημερινή κατάσταση να σημειωθεί ότι έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει με μηδενικό εισόδημα τις επιχειρήσεις μας για τη χειμερινή περίοδο από Νοέμβριο του 2019 έως τον Απρίλη 2020, επιβαρυνόμαστε περαιτέρω από την κρίση του τουρισμού για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο και συνάμα θα κληθούμε με ζημιογόνα λειτουργία να χρηματοδοτήσουμε εκ νέου τις επιχειρήσεις μας τον ερχόμενο χειμώνα έως
31 Μαΐου 2021.
Η Φτωχοποίηση θα έρθει τόσο γρήγορα όσο ήρθε και αυτή η Παγκόσμια Κρίση και καλούμε τον Νομοθέτη να ενεργήσει άμεσα για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η οικονομία.
Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Επιμελητηρίου Κέρκυρας οφείλουμε να συμπληρώσουμε τα ακόλουθα σημεία.
5 αυτονόητα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν Σήμερα, τόσο από την Πολιτεία όσο και μεταξύ μας Πολιτισμένα,
θεωρώντας αυτονόητο πρώτα από όλα την στήριξη των οικογενειών μας με ένα επίδομα διαβίωσης
1. πάγια λογαριασμών ‘κοινωνικών αγαθών’ Ενέργειας, Νερού και Επικοινωνίας.
Ενώ οι πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις μας είναι κλειστές τα πάγια λογαριασμών τρέχουν ανελέητα χωρίς να αναφέρεται κανείς για αυτά.
Ζητούμε επιδότηση των λογαριασμών αυτών προκειμένου να εξοφληθούν και να μην χρεωθούν στα παιδιά μας αύριο.
2. Επαγγελματικές μισθώσεις
Ενώ οι πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις μας είναι κλειστές με μηδενικά έσοδα, καλούμαστε να πληρώσουμε το 60% του ενοικίου.
Ζητούμε απευθείας επιδότηση από το Κράτος προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπου στεγάζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις.
Καλούμε τους Ιδιοκτήτες Ακινήτων να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι δεν θα καταφέρουμε να τους καλύψουμε αργά ή γρήγορα. Θα πρέπει από την πλευρά τους να πιέσουν την Πολιτεία για την κάλυψη των χαμένων εισοδημάτων τους και να αντιληφθούμε όλοι μαζί ότι το πρόβλημα είναι κοινό.
3. Τραπεζικό Σύστημα
Ρύθμιση αποπληρωμής προμηθευτών μας που με την σειρά τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ζητούμε άτοκη δανειοδότηση προκειμένου να εξοφληθούν τιμολόγια συνεργατών μας προμηθευτών, μέσο του Τραπεζικού Συστήματος.
Άμεση Τραπεζική στήριξη, με χαλαρά κριτήρια αξιολόγησης, προκειμένου να συμβάλει κοινωνικά για πρώτη φορά το τραπεζικό σύστημα.
Πάγωμα όλων των δανειακών δόσεων έως 31 Μαΐου 2021 άτοκα.
Να μη γίνει καταγραφή στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των απλήρωτων επιταγών που θα προκύψουν, όπως επίσης και απαγόρευση των κατασχέσεων που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη των μέτρων και εξής
4. Ελάφρυνση φορολογικού συστήματος.
Ζητούμε γενναία μείωση της Φορολογίας και του ΦΠΑ προκειμένου να καταφέρουμε να φανούμε συνεπείς.
5. Μέτρα επαναπρόσληψης προσωπικού.
Επειδή δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς τους εργαζομένους μας.
Ζητούμε την επιδότηση μέρους του μισθούς τους και κάλυψη των Ασφαλιστικών εισφορών τους.
Για την προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους τους που είναι πλήρως εξαρτώμενες από τον κύριο τροφοδότη της οικονομίας μας, τον τουρισμό, και αποτελούν το βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών είναι αναγκαιότητα να παρθούν αποφάσεις για όλα τα ανωτέρω ώστε να αποφευχθούν οι βίαιες κοινωνικές ανακατατάξεις προκαλούμενες από την παγκόσμια κρίση.
kωνσταντίνος Διαβάτης