Ακόμα και αν δεν υπάρξουν ακυρώσεις δρομολογίων κρουαζιεροπλοίων, η απαγόρευση Κινέζων και Ιταλών (κυρίως) αλλά και η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ που συστήνει στους πολίτες της να μην κάνουν κρουαζιέρα, αναμένεται να οδηγήσει σε καθίζηση τον όγκο επιβατών. Τα πλοία που προσεγγίζουν την Κέρκυρα βασίζονται κατά πολύ στην κινεζική και την αμερικανική αγορά και μείωση των τουριστών από τις χώρες αυτές θα σημάνει μεγάλη μείωση των προσδοκώμενων εσόδων…
Χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τι πρόκειται τελικά να γίνει, αφού όλα εξαρτώνται και από την εξάπλωση και από τη στάση των καταναλωτών, οι τουριστικοί φορείς και οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και την Αδριατική παρακολουθούν «παγωμένοι» και εξαιρετικά ανήσυχοι τις εξελίξεις με τον κορονοϊό. Και μπορεί το MSC Opera να προσέγγισε τελικά την Πέμπτη την Κέρκυρα, μπορεί οι επιβάτες να βγήκαν από το πλοίο και να έκαναν βόλτα στην πόλη, ωστόσο, στα υπόλοιπα λιμάνια που προσέγγισε οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές με το φόβο των τοπικών κοινωνιών για ενδεχόμενη διασπορά του ιού…
Ο θόρυβος και η παραπληροφόρηση
Να θυμίσουμε ότι το κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας και αμέσως ο Επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας συνοδευόμενος από άνδρες του λιμενικού, προσέγγισε την είσοδο του πλοίου όπου και παρέλαβε από τον επικεφαλής ιατρό του τη βεβαίωση ότι δεν έχει εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα γρίπης ή έχει ασθενήσει κάποιος επιβάτης.
Μετά και τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν και δόθηκαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, επετράπη η αποβίβαση των τουριστών.
Φορείς, επαγγελματίες: Ψυχραιμία!
Αν και υπήρχε εύλογη ανησυχία στους επαγγελματίες της Κέρκυρας λόγω του θορύβου που προηγήθηκε, όλοι οι τουρίστες εξυπηρετήθηκαν κανονικά ενώ οι εκπρόσωποι των τοπικών τουριστικών και αυτοδιοικητικών φορέων, επισημαίνοντας ότι προφανώς και προέχει η δημόσια υγεία, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει σύνεση και προσοχή στα όσα λέγονται και να μην υπάρχουν υπερβολές και παραπληροφόρηση. Ας σημειωθεί ότι η Κέρκυρα αναμένεται φέτος να έχει επιδόσεις – ρεκόρ στην κρουαζιέρα, αφού είναι προγραμματισμένο να προσεγγίσουν το νησί έως το Νοέμβριο περισσότεροι από 800.000 τουρίστες.
Παγκόσμια μέτρα και διαμάχη CLIA – ΗΠΑ
Ενισχυμένα μέτρα ελέγχου για την αντιμετώπιση των κορονοϊού στην κρουαζιέρα, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), στο πλαίσιο της δέσμευσης της βιομηχανίας κρουαζιέρας για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των επισκεπτών και του πληρώματος, καθώς και των κατοίκων των λιμενικών πόλεων και προορισμών σε όλο τον κόσμο.
Με βάση την απόφαση, τα μέλη της CLIA υποχρεούνται να υιοθετήσουν τους εξής κανονισμούς:
• Απαγορεύεται η επιβίβαση σε όλα τα άτομα που έχουν ταξιδέψει ή έχουν διέλθει μέσω αεροδρομίων στη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, και κάθε δήμου της Ιταλίας που υπόκειται σε μέτρα απομόνωσης (καραντίνας) από την ιταλική κυβέρνηση, όπως ορίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων, εντός 14 ημερών πριν από την επιβίβαση.
• Απαγορεύεται η επιβίβαση σε όλα τα άτομα που 14 ημέρες πριν την επιβίβαση, έχουν έρθει σε επαφή ή έχουν βοηθήσει στη φροντίδα οποιουδήποτε είναι ύποπτο κρούσμα ή διαγνωσμένο με κορονοϊό ή που επί του παρόντος υπόκεινται σε παρακολούθηση της υγείας τους για πιθανή έκθεση στον ιό.
• Διενέργεια ελέγχου προ επιβίβασης για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης. Πρέπει να παρέχεται ενισχυμένος έλεγχος και αρχική ιατρική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες, σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορονοϊό.
Οδηγία από το Yπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση καλώντας τους Αμερικανούς και «ιδιαίτερα τους ταξιδιώτες με προβλήματα υγείας» να μην ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοιο λόγω του κινδύνου μόλυνσης από κορονοϊό. Επιπλέον, η προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι πολλές χώρες έχουν θεσπίσει αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου που δεν επιτρέπουν την είσοδο στα πλοία και εμποδίζουν τους επιβάτες να αποβιβαστούν, προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωση.
Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) έσπευσε να ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε ενέργεια για περιορισμό της κρουαζιέρας είναι αδικαιολόγητη και σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα κρουαζιερόπολοια, κατέληγε η CLIA, εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα, με βάση τις επικρατούσες οδηγίες από τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, και οι κάθε ενέργεια που περιορίζει τις κρουαζιέρες είναι παράλογη.