Η συνοπτική θέση της παράταξης Γκούση (ΔΗΜΟΣΥΝ) για την κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων του δήμου Νότιας Κέρκυρας, όπως αναπτύχθηκε στη συζήτηση σχετικού θέματος που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο.
Αναλυτικά:
1. ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΤΣΔΑ)
Σε 16 μήνες δεν έχει δομηθεί ούτε καν ο σκελετός του τοπικού σχεδίου, δηλαδή του βασικότερου εργαλείου, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι σχετικές δράσεις.
Ο δήμος δεν ανέπτυξε ουσιαστικά την ανακύκλωση η οποία κυμάνθηκε από 0 έως 3% κι επομένως δεν προχώρησε στη μείωση των προς μεταφορά απορριμμάτων, κάτι που θα απέφερε σημαντικό όφελος και οικονομικό και οικολογικό. Παράλληλα δεν υπήρξε, αλλά ούτε και διαφαίνεται κάποιο σχέδιο για τη διαχείριση των ογκωδών, των στρωμάτων και ελαστικών, των προϊόντων κατεδαφίσεων, των επικίνδυνων υλικών χημικής επεξεργασίας (π.χ. μοριοσανίδες) κ.α.
Επομένως προκύπτει το ερώτημα: Ποιά διαχείριση θα γίνεται στη «μετά Τεμπλόνι» εποχή, δηλαδή μετά από 15 μέρες από 1.1.2021;
• Η ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. από την αρχή της θητείας, επανειλημμένα και επίμονα έχει ζητήσει -και συνεχίζει να ζητάει- τη δημιουργία του ΤΣΔΑ του Δήμου μας.
2. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Δεν έγινε η αναγκαία επισκευή των οχημάτων της υπηρεσίας, αλλά ούτε η προμήθεια ή δανεισμός άλλων και έτσι έμεινε αναξιοποίητο το υπερεπαρκές ανθρώπινο δυναμικό με το οποίο ενισχύθηκε η υπηρεσία με τις προσλήψεις που γίνηκαν από την 3Κ/2018.
Πολλοί υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας (ακόμα και οδηγοί!) μεταφέρθηκαν σε άλλες (ευνοϊκές) υπηρεσίες δημιουργώντας εσωτερική δυσαρέσκεια. Με τη συγκεκριμένη πολιτική και την απαξίωση της υπηρεσίας η δημοτική αρχή παρουσίασε πλέον ως αναπόφευκτη την ανάθεση σε ιδιώτη μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων δημιουργώντας επιπλέον κόστος για το Δήμο.
• Η ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. καταψήφισε τις αναθέσεις επιμένοντας στο δημόσιο συμφέρον που προκύπτει από τη αξιοποίηση όλων των εργαζόμενων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας.
3. ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ (ΣΜΑ)
Από την αρχή της θητείας δεν αμφισβητήθηκε ποτέ τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο κι από τις παρατάξεις ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. και ΛΑ.ΣΥ. η αναγκαιότητα για την κατασκευή ΣΜΑ στο δήμο μας, προκειμένου να γίνεται η μεταφορά απορριμμάτων, αφού ο δήμος ούτε μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων από μόνος του και βέβαια δεν διαθέτει ΧΥΤ, ούτε προβλέπεται να αποκτήσει.
Όμως η δημοτική αρχή μη ακολουθώντας ορθολογική διαδικασία για περισσότερο από ένα χρόνο παρέμεινε σε αδράνεια και ξεκίνησε μετά από 16 μήνες ανορθόδοξα και από το τέλος, όπου σε μια άτυπη σύσκεψη των επικεφαλής παρατάξεων μοίρασε το Ε9 του δήμου, αναφέροντας ως πιθανές επιλογές δύο γήπεδα (Λεύτερα Αργυράδων και τα παλιά σφαγεία κοντά στο Νιοχώρι Λευκίμμης) χωρίς να αποκλείει κάποια άλλη. Στη συνέχεια άνοιξε το θέμα -και τυπικά- στο δημοτικό συμβούλιο (14.12.2020) με την προσωπική!!! πλέον πρόταση του κ. Δημάρχου για τη θέση Λεύτερα.
• Η ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. σε όλα τα όργανα (τυπικά ή όχι) έχει προτείνει:
Α) Να ανατεθεί και η χωροθέτηση και η μελέτη κατασκευής σε σχετικό και έμπειρο μελετητή, ώστε να προκύψει μια πρόταση επιστημονικά τεκμηριωμένη, περιβαλλοντικά ελεγμένη και σύννομη, αλλά και οικονομικά συμφέρουσα.
Β) Να προηγηθεί η ένταξη του ΣΜΑ στο (αναγκαίο) ΤΣΔΑ του δήμου, το οποίο στο σύνολό του πρέπει να ωριμάσει στην κοινωνία, ώστε να εμπεδωθεί από τους δημότες η χρησιμότητα και αναγκαιότητά του.
Γ) Να γίνει διαβουλεύση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων (τοπικά συμβούλια, φορείς και απλοί δημότες), ώστε να γίνει συναινετικά αποδεκτή η τελική πρόταση.
Δηλώνουμε ότι καμία πρόταση χωροθέτησης δεν γίνεται αποδεκτή από τη ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. (είτε πρόκειται για τα Λεύτερα, είτε για το Νιοχώρι, είτε για οποιοδήποτε άλλο σημείο), αν προτείνεται απλά και μόνο στη λογική ‘’ψάχνω σε ότι υπάρχει και περισσεύει στο Ε9 του Δήμου’’, δηλαδή εντελώς απλοϊκά και αδόκιμα.
4. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Και σ’ αυτό το θέμα η δημοτική αρχή δεν έκανε την ενδεικνυόμενη προετοιμασία, ενώ είχε το αβαντάζ της συναίνεσης των παρατάξεων ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. και ΛΑ.ΣΥ, κι έτσι περιήλθε σε κατάσταση πίεσης χρόνου, αύξησης κόστους και υψηλού ρίσκου. Συγκεκριμένα:
Α) Η ανυπαρξία ΤΣΔΑ δεν επέτρεψε τη μείωση των προς μεταφορά απορριμμάτων, οπότε θα έχουμε αύξηση κόστους.
Β) Η έλλειψη ΣΜΑ βάζει σε κίνδυνο τη μεταφορά και βέβαια αυξάνει ακόμη περισσότερο το κόστος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη μεταφορά χωρίς ΣΜΑ.
Γ) Οι ασφυκτικές προθεσμίες θα ‘’υποχρεώσουν’’ για ακόμα μία φορά τη δημοτική αρχή να επιλέξει την απ’ ευθείας ανάθεση μέσω διαπραγμάτευσης για περίπου 4.000 τόνους (από τις 10.000 που προβλέπει η προγραματική με το ΧΥΤΑ Παλαίρου), γεγονός που ευνόητα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Η κατάσταση στο συνολικό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο μας είναι ρευστή και εγκυμονεί κινδύνους για πολλές περιπέτειες. Οι απρόβλεπτες δυσχέρειες που πιθανόν θα προκύψουν θα υποχρεώσουν τη δημοτική αρχή σε αλλαγή πορείας και επιλογών, οι οποίες πέραν των άλλων θα επιφέρουν επιπλέον αύξηση κόστους για τους δημότες.