Υπόμνημα κατέθεσε ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Σε γενικές γραμμές αυτό αναφέρει τα εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου:
1.Καλωσόρισμα του αξιότιμου κου Πρωθυπουργού με θετικές επισημάνσεις όπως:
Α. η Ελλάδα αντιμετώπισε το κύμα του κορωνοϊού με αυτοσυγκράτηση, και υπευθυνότητα και η Πολιτεία κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις κλιμακούμενες εντολές των αρμοδίων με εξαιρετική πειθαρχία στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης.
Β.Η διοικητική διαίρεση στους τρεις Δήμους Κέρκυρας αποδείχθηκε σωτήρια .
Ο κάθε Δήμος χωριστά λειτουργεί με πλήρη αποτελεσματικότητα προς όφελος της κοινωνίας.
Γ. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας ήταν άμεσα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Παραμένει «αγκάθι» το κόστος μεταφοράς τους , για το οποίο υπήρχε δέσμευση κάλυψης αρχικά , αλλά στην πορεία, αθετήθηκε, μ αποτέλεσμα να καθίσταται δυσβάστακτο για το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας .
Θίχθηκε το γεγονός ότι ενώ η Κέρκυρα , οι πολίτες της, επέδειξαν υποδειγματικό αίσθημα ευθύνης στο θέμα της τήρησης των κλιμακουμένων μέτρων της πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων που αφορούσαν στην πρόληψη της πανδημίας, καταγράφηκε εξάντληση της αυστηρότητας τόσο στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριου όσο και στο πρόσωπο της Δημάρχου Κεντρική Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σε περιστατικό την περίοδο του Πάσχα.
2.Ανάλυση της Σκληρής ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ :
ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ :
ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΠΟΥ επανέρχονται.
Τα οικονομικά προβλήματα και την ανεργία που αναμένεται να πάρουν εκρηκτικό χαρακτήρα με στοιχεία φτώχιας και εξαθλίωσης για την κοινωνία. Η κρίση επώδυνη για τους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών και όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων: ξενοδοχειακών μονάδων-καταλυμάτων-μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και με τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλλονται μα μην προσδίδουν στην ανακούφιση των πληττόμενων.
ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
Α.ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΥΔΡΕΥΣΗ:
ανεπάρκεια πόσιμου νερού , ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο,
κακή κατάσταση των υποδομών στο δίκτυο,
έλλειψη αποχετευτικού και γεωτρήσεων
Επί 25 χρόνια το νησί της Κέρκυρας είναι δέσμιο του σχεδιασμού των φραγμάτων.
Το 2016 προτάθηκε η άμεση προώθηση τμήματος του έργου προϋπολογισμού 49.000.000 ευρώ, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει νερό καλής ποιότητας στην πόλη και την περιοχή της Νότιας Κέρκυρας ,στη λογική βεβαίως της συνέχισης του υπολοίπου έργου σε επόμενες προγραμματικές περιόδους.
Επιβάλλεται άμεσα να δρομολογηθεί σχέδιο λύσης και αναλογικής χρηματοδότησης και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας που αριθμεί 20.000 κατοίκους και 30.000 επισκέπτες.
ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ:
Τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου όλης της Κέρκυρας που φτάνει στα όρια της επικινδυνότητας και ιδιαίτερα στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας .
128 χιλιόμετρα Νομαρχιακής –Περιφερειακής οδοποιίας σε τραγική κατάσταση. Σταγόνα στον ωκεανό είναι τα λίγα χιλιόμετρα περιφερειακού οδικού δικτύου που θα δημοπρατηθούν στο επόμενο διάστημα
250 χιλιόμετρα δημοτικό οδικό δίκτυο –ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές-γεμάτο λακκούβες
Αγροτική οδοποιία παντελώς κατεστραμμένη με αποτέλεσμα εγκατάλειψης του πρωτογενή τομέα –της ελαιοκαλλιέργειας.
Άμεση η ανάγκη κατασκευής του οδικού άξονα ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ και η οδική σύνδεση της ενδοχώρας (ψαροκόκαλο ).
3.ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
ελλείψεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις
Αναγκαιότητα για σοβαρές συντηρήσεις στις υφιστάμενες σχολικές μονάδες
Δημιουργία νέων σχολικών μονάδων( ειδικό σχολείο-ΕΠΑΛ-Νηπιαγωγεία)
Αθλητικές εγκαταστάσεις
Χώροι πολιτισμού
4.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ και ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ στα πλαίσια αναπτυξιακής προοπτικής.
5.Επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Στελέχωση των δομών υγείας: Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας, Κέντρα Υγείας, Ιατρεία
Εξοπλισμός τους με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή
6. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ .Καταγράφεται δυσλειτουργία , υποστελέχωση, ανεπαρκής συντήρηση του δικτύου μ αποτέλεσμα συνεχών βλαβών.
Β.ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:
Σωμάτων ασφαλείας
Δομών Υγείας
Κοινωνικών δομών
Σχολικών μονάδων
Παράλληλα με τα ανωτέρω:
Γ..ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ:
Προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες Δήμου-Πολιτικής Προστασίας
μηχανολογικό εξοπλισμό για ανάγκες Δήμου-πολιτικής προστασία
Συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για:
Υποδομές
κοινωνικές δράσεις,
ανακύκλωση ,
Δ.ΣΤΗΡΙΞΗ των εργαζομένων όλων των κλάδων και των δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να σβηστούν από το χάρτη, με την απειλή της κατάσχεσης από τις αμείλικτες τράπεζες συμπαρασύροντας και τον κόσμο τους στην καταστροφή .
Ε. Δημιουργία μηχανισμού για τη διαχείριση κρίσεων στον τουριστικό τομέα. Αναγκαιότητα στρατηγικού σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης με βασικούς πυλώνες το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
ΣΤ. Στήριξη του πρωτογενή τομέα
Τέλος τέθηκε με επιτάσεως το θέμα της φερόμενης επένδυσης του ΕΡΗΜΙΤΗ, «του επίγειου Παράδεισου του τόπου μας, που αποτελεί εθνικό πλούτο και ανήκει διαχρονικά στους κατοίκους του νησιού, που το διαφύλαξαν από γενιά σε γενιά και έλπιζαν σε ένα όραμα για την ανάδειξή του.
Η παράδοση της γης του τόπου μας, η θυσία του μοναδικού σε φυσική ομορφιά και βιοποικιλότητα οικοσυστήματος του Ερημίτη για την αποπληρωμή του απεχθούς εξωτερικού χρέους της πατρίδας μας στους δανειστές , κρίνεται ηθικά απαράδεκτη και κοινωνικά αδιαπραγμάτευτη.
Υπονομεύονται, ξεκάθαρα ,το μέλλον του τόπου μας, το περιβάλλον, η πολιτιστική μας κληρονομιά ,τα ισχυρά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με μηδενικό οικονομικό όφελος για τη χώρα μας. . Η Κέρκυρα, η Ελλάδα μας δε σώζεται με τη φερόμενη επένδυση.
Η λέξη «μπουλντόζα», μας προκαλεί ρίγη. Κάνει ν ανατριχιάζουν τα κόκκαλα των παππούδων μας, που έδωσαν εντολή να διαφυλαχθεί το περιβάλλον από γενιά σε γενιά
Η «θεραπεία» και η απάντηση στα διαχρονικά προβλήματα της Κέρκυρας δεν είναι ο Ερημίτης».