Με μια 8ωρη συζήτηση, διαξιφισμούς αντιπολίτευσης και περιφερειακής αρχής, αλλά και την τοποθέτηση Δημάρχων και βουλευτών το περιφερειακό συμβούλιο κατέληξε τελικά στην υπερψήφιση της θέσης Κράτσα.
Αυτή η συζήτηση τα είχε όλα. Εντάσεις, αντιπαραθέσεις ανά ζεύγη αλλά και πυρ ομαδόν, εκφράσεις καφενείου και προσπάθειες εξήγησης στάσεων ενός εκάστου μέσω (σε κάποιες περιπτώσεις) μισών αληθειών και τοποθετήσεων που ξεπέρασαν κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο.
Τελικά η πρόταση της περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα υπερψηφίστηκε με 21 ψήφους (υπέρ άπαντες των παρατάξεων Κράτσα, Σπύρου και Αιβατίδη) έναντι 8 που έλαβε η πρόταση της ΑΝΑΣΑ του Θόδωρου Γαλιατσάτου, 6 της ΛΑΣΥ (οι της παράταξης συν ο κ. Σαμοΐλης), 4 του κ. Αλεξάκη (υπέρ και ο κ. Ποζίδης) και 1 της κας. Κορωνάκη.
Η εισήγηση της παράταξης Κράτσα
Η εισήγηση της Περιφερειάρχη που ανέγνωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου έχει εν ολίγοις ως εξής:
Ο περιβαλλοντικός νόμος έχει ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά. Η δημιουργία του νέου φορέα διαχείρισης έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των δομών και των συνεργασιών σε όλα τα νησιά. Το άρθρο 93 στοχεύει και μπορεί να συνεισφέρει στην κατεύθυνση της ουσιαστικής συνεργασίας των Δήμων με την Περιφέρεια. Είναι αληθές ότι δεν δόθηκε επαρκής χρόνος για διαβούλευση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο παρακολουθεί και λαμβάνει υπόψη του τις ενστάσεις που κατατέθηκαν. Ζητά να τηρηθούν οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους της ΠΙΝ καθώς και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων. Ζητά τέλος την ενίσχυση της τεχνογνωσίας στο βαθμό που έχουν τεθεί σε ισχύ σε άλλες περιφέρειες, θεωρεί ότι είναι αναγκαία η ανταλλαγή απόψεων και η ενημέρωση για όλες τις καλές πρακτικές και με αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξίας δηλώνει η ΠΙΝ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους Δήμους στα ιόνια νησιά.
4 ψηφίσματα καταδίκης από την αντιπολίτευση
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχασαν την ευκαιρία να δώσουν μια μάχη από κοινού, αφού αν και είχαν τον ίδιο στόχο, δηλ. την καταδίκη του νόμου Χατζηδάκη και την εξαίρεση των Ιονίων από το άρθρο 93, προτίμησαν να ψηφίσει ο καθένας το δικό του κείμενο. Βέβαια όλα μαζί τα εισηγητικά κείμενα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν 19 ψήφους, έναντι των 21 της εισήγησης της Περιφερειάρχη, αναδεικνύοντας έτσι σε ρυθμιστικό παράγοντα τις ψήφους του κ. Αΐβατίδη που έδωσε την τελική υπεροχή στην πρόταση Κράτσα.
Ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε εν ολίγοις εξάιρεση των Ιονίων από το άρθρο 93, μη συμμετοχή της ΠΙΝ στην μετοχική σύνθεση της υπό δημιουργίας ΑΕ που θα διαχειριστεί τα απορρίμματα και έλαβε τις ψήφους της παράταξής του (8).
Η ΛΑΣΥ καταγγέλει και καταδικάζει το περιβαλλοντικό νόμο που παραδίδει το περιβάλλον στα ιδιωτικά συμφέροντα, φυσικά ζητά εξαίρεση των Ιονίων από το άρθρο 93, απαιτεί διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ζητά αγώνα από τους κατοίκους για την προστασία του περιβάλλοντος. Η εισήγηση της κας. Μπαλού έλαβε τις ψήφους της παράταξής της συν εκείνης του κ. Σαμοΐλη.
Με μικροδιαφορές η εισήγηση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έλαβε την ψήφο της εκπροσώπου της κας. Κορωνάκη.
Την παράταξή του ακολούθησε ο (και εισηγητής του θέματος) κ. Ποζίδης και ψήφισε την πρόταση του κ. Αλεξάκη -περί εξαίρεσης και αυτή των Ιονίων από το άρθρο 93- η οποία συγκέντρωσε 4 ψήφους.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν συζήτησε κανένα άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης λόγω του προχωρημένου της ώρας.