“Επιχειρησιακά και όχι διοικητικά είναι τα κριτήρια προσδιορισμού της έδρας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για αυτό την απόφαση παίρνουν τα αρμόδια όργανα Πολιτικής Προστασίας”, ήταν η απάντηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με αφορμή την επερώτηση που εισήγαγε η “Ιόνιος Συμμαχία” και ανέπτυξε ο επικεφαλής κ. Σπύρος Σπύρου κατα την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e:Presence.gov.gr.
Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή:
“Αποτελεί ικανοποίηση το γεγονός ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όχι απέναντι από την Λευκάδα όπως υπήρχε ως ενδεχόμενο στον αρχικό σχεδιασμό. Πρωταρχικός στόχος, τον οποίο υπηρετούμε πιστά με πολλούς τρόπους και μέσα, είναι η συνοχή της Περιφέρειας μας, η αποτελεσματικότητα των δράσεων και αναγκών όπως και η εξυπηρέτηση όλων των νησιών της Περιφέρειας”, δήλωσε η Περιφερειάρχης.
Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο πως η σύσταση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο αποτελεί ένα ενιαίο δίκτυο Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας της χώρας και το ειδικό αυτό θέμα χειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης η οποία αποφασίζει για τον ρόλο και την χρηματοδότησή τους.
Διευκρίνισε πως τα εν λόγω Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας δεν είναι επιλογή και ευθύνη των Περιφερειών της χώρας, αλλά της κεντρικής Κυβέρνησης ως ένα δίκτυο Επιχειρησιακών Κέντρων για τις 13 Περιφέρειες, κάτι που σημαίνει ότι οι επιλογές των τόπων λειτουργίας τους, ο ρόλος τους και η χρηματοδότησή τους γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο και δεν εξαρτώνται από την έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας, ενω οι Περιφερειακοί Διοικητές Πυροσβεστικής και Αστυνομίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην έδρα της Περιφέρειας, συνεχίζοντας το έργο τους με αρμοδιότητες σε διοικητικά και εκτελεστικά θέματα.
Όσον αφορά στην επιλογή της Λευκάδας, όπως διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξασφαλίζει την κεντροβαρική χωροθέτηση της κρίσιμης αυτής επιχειρησιακής υποδομής, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την απρόσκοπτη και διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσω οδικού δικτύου που συνδέει το συγκεκριμένο νησί με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημείωσε, επίσης, ότι η διαρκής και απρόσκοπτη, ανεξαρτήτως συνθηκών, οδική σύνδεση, είναι σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα, καθώς τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, πέρα από τον επιχειρησιακό τους ρόλο θα αποτελούν και τον βασικό χώρο αποθήκευσης υλικών αναγκαίων για την άμεση απόκριση σε περίπτωση διαχείρισης κρίσεων, σε όλα τα νησιά.
Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζεται, επίσης, ότι η Λευκάδα βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Περιφέρειας και έχει εύκολη επικοινωνία λόγω γέφυρας, τόσο με τα Ιωάννινα όπου εδρεύει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων αρμόδιος επιχειρησιακά για την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Λευκάδα, όπως και με την Πάτρα όπου εδρεύει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων αρμόδιος επιχειρησιακά για την Κεφαλληνία, την Ιθάκη και την Ζάκυνθο. Επίσης θα μπορεί να συνεργαστεί με την βάση Εναέριων Μέσων και Έρευνας και διάσωσης που έχουν έδρα το Ακτιο και τον Άραξο.
Μεταφέροντας την πληροφόρηση από την Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειάρχης σημείωσε, επίσης, ότι τα προβλεπόμενα Τοπικά Κέντρα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα δεν θα έχουν απαραίτητα την έδρα τους στην έδρα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας αλλά τον επιλεγμένο τόπο εντός της Περιφερειακής Ενότητας βάσει και πάλι επιχειρησιακών δεδομένων.