Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ξεναγών Κέρκυρας πραγματοποίησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, Aλ. Αλεξάκης. Την Ένωση Ξεναγών εκπροσώπησαν οι Μάγδα Κουσουνή, Άννα Βασιλάκη και Ανδρέας Γραμμένος.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη:
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκεται και ο κλάδος των ξεναγών εξαιτίας της εξαιρετικά μειωμένης τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας. Οι επαγγελματίες ξεναγοί βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια και τονίζουν πως πρέπει να υπάρξει υποστήριξη από την πολιτεία, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
Πιο συγκεκριμένα ζητούν:
Δημιουργία προγράμματος απασχόλησης των Ξεναγών, με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, για οκτώ μήνες, μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.
Απασχόληση των Ξεναγών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με μικρή επισκεψιμότητα, για λογαριασμό Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ., με ευέλικτο μειωμένο ωράριο.
Υποστήριξη από την πλευρά της ΠΙΝ για την συμμετοχή ξεναγών σε πρόγραμμα επιμόρφωσης μέσω της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Ξεναγών (WFTGA) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Ξεναγών (FEG).
Στην συνέχεια της συζήτησης ο κος Αλεξάκης ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις πρωτοβουλίες που έχουν προωθηθεί μέσω της ΠΙΝ, καθώς αντέδρασε άμεσα στον αποκλεισμό των ξεναγών από τα μέτρα ενίσχυσης όσων πλήττονται από την πανδημία. Επιπλέον οι εκπρόσωπου της Ένωσης δήλωσαν την ικανοποίηση τους για την υλοποίηση του Ταχύρυθμου Προγράμματος Επιμόρφωσης για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέσω του οποίου έλαβαν Πιστοποίηση Επιμόρφωσης πολλοί συνάδελφοι. Στα θετικά κατατάσσεται και η έναρξη λειτουργίας της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας καθώς όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή της Ένωσης Ξεναγών:
Αποτελεί επένδυση για την τουριστική ανάπτυξη, καθώς θα παραγάγει περισσότερους ξεναγούς με υψηλή και σύγχρονη κατάρτιση, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος, αλλά και της πολιτικής μάρκετινγκ της Κέρκυρας, ενισχύοντας το brand name και το γόητρό της.
Προσδίδει στην Κέρκυρα καίριο ρόλο στην τουριστική εκπαιδευτική πολιτική της χώρας, άρα και στην ελληνική τουριστική αναπτυξιακή στρατηγική. Ως πυλώνας της τουριστικής εκπαίδευσης, η Σχολή Ξεναγών της Κέρκυρας, και μαζί της οι τοπικοί θεσμοί που την στηρίζουν, θα έχουν επιρροή στη χάραξη της πολιτικής αυτής.
Οι Σχολές Ξεναγών χαρακτηρίζονται από την επιστημονική συγκρότηση του προγράμματος σπουδών, αλλά και των διδασκόντων τους. Στο πλαίσιο αυτό θα ευνοηθούν οι συνεργασίες με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο μπορεί να επεκτείνει τον προσανατολισμό του στην βαριά βιομηχανία της Κέρκυρας, προς όφελος όλων.