Εντάχθηκε στο πρόγραμμα για ενέργεια, απόβλητα και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:
Με επιτυχία στέφθηκαν οι προσπάθειες της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και είναι πλέον γεγονός η ένταξη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Πρόκληση των 100 Ευφυών Πόλεων” που αφορά στην μετάβαση των ενταγμένων πόλεων στην ψηφιακή εποχή μεταξύ αυτών και της Κέρκυρας.
Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες, κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα της Κομισιόν (ICC-100 Intelligent Cities Challenge) στις 29 Μαίου 2020 και η έγκριση της ένταξης έφτασε στο γραφείο της αρμόδιας αντιδημάρχου Παναγιώτας Τζάνε την περασμένη Παρασκευή.
Το ICC, είναι πρόγραμμα το οποίο έχει χρονική διάρκεια 2,5 χρόνια, εκπονείται (εξ ου και η ανάλογη πρόσκληση) από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) και ξεκινά το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους ενώ θα ολοκληρωθεί το 2023.
Η όλη πρωτοβουλία – πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίχθηκε στην επιτυχία ενός προηγούμενου προγράμματος το οποίο υλοποιήθηκε την περίοδο 2017-2019 (DCC).
Όπως επεσήμανε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου σε συνέντευξη την οποία παρεχώρησε μαζί με την αρμόδια αντιδήμαρχο Παναγιώτα Τζάνε παρουσία και του επιστημονικού συνεργάτη του Δήμου κ. Βίκτωρα Δημουλή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τον νεοσύστατο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, σημαντικότατες προκλήσεις για τις οποίες απαιτείται απαραίτητα τεχνογνωσία και βοήθεια από ειδικούς. Η κ. Υδραίου έδωσε θερμά συγχαρητήρια τόσο στην αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Τζάνε όσο και στον επιστημονικό συνεργάτη του Δήμου για το αποτέλεσμα αλλά και για την όλη προσπάθεια. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι “ο Δήμος μας για πρώτη φορά μπαίνει στα σαλόνια της Ε.Ε. πετυχαίνοντας αυτό το άκρως αισιόδοξο και θετικό αποτέλεσμα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Ανοίγει πλέον για το Δήμο της Κέρκυρας αυτή η πόρτα, η ευρωπαϊκή πόρτα των ευρωπαϊκών προκλήσεων. Και καταλαβαίνετε ότι αναβαθμίζουμε το επίπεδο και του Δήμου μας και έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε και το επίπεδο ζωής της πόλης, των κατοίκων μας και των κοινοτήτων μας και να ανέβουμε σε ένα άλλο επίπεδο. ”
Από την πλευρά της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Τζάνε αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η πρόταση της Κέρκυρας, οι οποίοι είναι:
-Διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία (Waste management and circular economy)
-Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών (eGovernment and digitising public services)
-Έξυπνη και πράσινη κινητικότητα και μεταφορές (Smart and green mobility and transport)
-Αναβάθμιση λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης (Scaling up renewable energy solutions and energy-efficiency).
Η αρμόδια αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι στο όλο εγχείρημα συμμετέχουν ως project manager με άμεσο και στενό συνεργάτη τον κ. Βίκτωρα Δημουλή, επιστημονικό συνεργάτη του Δήμου, με τη συμμετοχή στην ομάδα έργου του τμήματος Πληροφορικής του Ι. Πανεπιστημίου με εκπρόσωπο τον κ. Μάκρο Αυλωνίτη και από την πλευρά του παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ τον κ. Γιάννη Μεταλληνό.
Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου και εκπρόσωπος του Δήμου στην ομάδα έργου για το εν λόγω πρόγραμμα κ. Βίκτωρας Δημουλής, επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: “Αποτελούμε το μοναδικό ευρωπαϊκό νησί που πέτυχε την ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αποτελέσουμε από ένα αρνητικό παράδειγμα στην Ευρώπη όλα τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και πηγή έμπνευσης για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νησιά, για να δείξουμε πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η μετάβαση μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια. Το πρόγραμμα θα μπορέσει να βοηθήσει το νησί μας να μπορέσει να υλοποιήσει την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην μετάβαση του στις ευρωπαϊκές πόλεις στην ψηφιακή εποχή. Όλη αυτή η βοήθεια την οποία θα λάβουμε από την Ε.Ε. θα μας δώσει τουλάχιστον τη δυνατότητα με λιγότερο προσωπικό, εξοπλισμό και προβλήματα να φτάσουμε εκεί που θα έπρεπε να έχει φτάσει ο Δήμος της Κέρκυρας εδώ και καιρό.”
Όπως διευκρινίστηκε, το πρόγραμμα δεν προσφέρει χρηματική υποστήριξη, αλλά καθοδήγηση και συμβουλευτική από ειδικούς, γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στο Δήμο να δικτυωθεί και να στηριχθεί από την Ε.Ε.. ¨Ετσι, ο Δήμος θα καταστεί ανταγωνιστικός και ως προς τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με έξυπνες πόλεις, βιώσιμη/πράσινη ανάπτυξη, βελτίωση ποιότητας ζωής και νέες τεχνολογίες.