Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στην νησίδα Βίδο, οι εκδηλώσεις μνήμης των Σέρβων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις φετινές εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Θεμάτων Βετεράνων Ζόραν Τζόρτζεβιτς.
Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή φέτος ήταν περιορισμένη, από την Σερβική πλευρά, εξ αιτίας της πανδημίας.
Η ομιλία της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου:
Αγαπητοί φίλοι
Παρά τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η πανδημία, η οποία δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη, βρισκόμαστε και και φέτος όπως και κάθε χρόνο εδώ μπροστά από το μαυσωλείο-οστεοφυλάκιο, για να τιμήσουμε την μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής, του Σερβικού Στρατού στην Κέρκυρα, την περίοδο 1916 – 1918
Σ ΄αυτόν τον τόπο δομήθηκαν ανθρώπινες σχέσεις και άρρηκτοι δεσμοί. Οι πρόγονοί σας, ενσωματώθηκαν στην ζωή του νησιού μας. Έκαναν την Κέρκυρα δεύτερη πατρίδα τους, κρατώντας με τον τρόπο τους, ζωντανή τη φλόγα της μνήμης και οι Κερκυραίοι, από τη δική τους πλευρά, στάθηκαν στο πλάι τους, τους στήριξαν και τους έδωσαν την ανάσα που χρειάζονταν μέχρι να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα.
Σ’ αυτήν την ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης, ξαναζωντάνεψε, το σερβικό κράτος, με τη λειτουργία σχολείων, αθλητικών συλλόγων, καταστημάτων και την έκδοση χαρτονομίσματος και εφημερίδας .
Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε ένα κομμάτι της δικής σας ιστορία,
Χιλιάδες τάφοι βρίσκονται σπαρμένοι σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα, αδιάψευστοι μάρτυρες της τραγικής δοκιμασίας ενός ολόκληρου Λαού και της υπέρτατης θυσίας στον αγώνα για την επιβίωση, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
Αυτή η μεγάλη προσφορά του λαού μας, εκείνη την περίοδο αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της φιλίας και της συνεργασία μεταξύ των δυο λαών τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι τις μέρες μας.
Σε εποχές δύσκολες που δοκιμάστηκε ο Σέρβικος Λαός, οι Κερκυραίοι τάχθηκαν στο πλάι του, συνεχίζοντας να στηρίζουν τους παραδοσιακούς τους φίλους.
Το 2016 στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια, υπογράψαμε την πρώτη φάση αδελφοποίησης με το Νόβισαντ , που προστέθηκε σε σειρά άλλων πόλεων με τις οποίες είμαστε αδελφοποιημένοι, όπως είναι το Βελιγράδι, το Κρούσεβατς, το Αλεξάντροβατς, το Ζέμουν, και την Τσαγέτινα. Σήμερα, με κάθε ευκαιρία, αντιπροσωπεία του Δήμου μας επισκέπτεται την πατρίδα σας. Σέρβοι μαθητές έρχονται εδώ κάθε χρόνο για να γνωρίσουν ένα κομμάτι της ιστορίας τους.
Ο Δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις επαφές και μ’ άλλες πόλεις της Σερβίας, συμβάλλοντας έτσι, στη διατήρηση αυτής της μακρόχρονης και σταθερής σχέσης.
Μοιραζόμαστε πολλά κοινά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ουδέποτε πολεμήσαμε μεταξύ μας. Πάντα βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά.
Οι σχέσεις των δυο κρατών μας είναι φιλικές, αδελφικές, δεν είναι μόνο σχέσεις καλής γειτονίας ή ιστορικών παραδόσεων. Πιστεύουμε πως η συνεργασία μας τώρα, για να επιτευχθεί η είσοδος της Σερβίας στην Ε.Ε. στηρίζεται ακριβώς από αυτή την κοινή θέληση. Να μπορέσει και η χώρα σας να σταθεί όρθια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, που περάσατε .
Οραματιζόμαστε την μελλοντική Ευρώπη πολιτικά ισχυρότερη και γεωγραφικά διευρυμένη. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη ανοιχτή σε εκείνους τους Λαούς που προσβλέπουν σε αυτήν για ένα καλύτερο μέλλον.
Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της γειτονιάς μας
Ας αντλήσουμε δύναμη και διδάγματα από εκείνη την περίοδο για ένα καλύτερο μέλλον. Με οδηγό τη μνήμη, τη γνώση της ιστορίας και τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
Από αυτόν εδώ τον τόπο, να στείλουμε ένα μήνυμα. Για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των Λαών, μπορεί να κάνει έναν κόσμο καλύτερο.
Σας ευχαριστώ