Ανακοίνωση της παράταξης του Σωκράτη Τρύφωνα για το θέμα του πρώην Club Med.
Aναλυτικά:
Στις 16/11 η παράταξη που διοικεί τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, μαζί με την παράταξη που του κ. Νεράνζη και την παράταξη του κ. Τρεπεκλή, επέλεξαν να ξεπουλήσουν ένα κομμάτι της Δασιάς, έναντι πινακίου φακής στην εταιρεία που θα διαιωνίσει την παρά φύσιν ανάπτυξη της Κερκυραϊκής φύσης.
Η δημοτική αρχή κάλεσε σε μια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ. Σ. (γιατί;) με ελλιπή ενημέρωση τόσο του σώματος όσο και του Κερκυραϊκού λαού, δεν έλαβαν υπ’ όψη τη θέση του Τοπικού Συμβουλίου της Κ. Κορακιάνας, ούτε τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Η εταιρία, η οποία από τις εργασίες στα πρώην ξενοδοχεία Χανδρή γέμισε με τόνους μπάζα το Τεμπλόνι, η οποία έχει καταλάβει το Βίδο και το διαφημίζει ως private island, στην οποία παραχωρήθηκε ανώτατη υπέρβαση δόμησης από 4000τμ σε 38000τμ!!! στο οικόπεδο των 250 στρεμμάτων του club med, δεν αρκείται σε όλα αυτά αλλά προτιμάει να μην αποδώσει τα 70 στρ. εισφορά γης ως οφείλει, αλλά να τα εξαργυρώσει. Σημειωτέον ότι η εισφορά γης, παρ όλο που μπορεί να εξαγορασθεί, είναι μια υποχρέωση των επενδυτών ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα της υπέρβασης δόμησης που τους παραχωρείται.
Τη στιγμή που το νησί της Κέρκυρας έχει φτάσει στον κορεσμό της οικοδομικής τουριστικής δραστηριότητας και προσφοράς, δεν γίνεται καμία συζήτηση για ένα στρατηγικό μοντέλο αναδιάρθρωσης της τουριστικής βιομηχανίας με οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους, συνεχίζει μια αποικιοκρατικής μορφής αποδοχή των «επενδυτών» που λειτουργούν ως προαγωγοί του φυσικού περιβάλλοντος και της κακοπληρωμένης εργατικής δύναμης. Διαφημίζεται ένας κατ επίφαση ποιοτικός τουρισμός, ο οποίος αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να εκτοπίζει σιγά σιγά τους μικρομεσαίους συντελεστές της τοπικής τουριστικής οικονομίας δίνοντας ζωτικό χώρο στις μεγάλες εταιρείες. Η περιοχή της Δασιάς γίνεται πλέον μια κατ εξοχήν ζώνη τέτοιου φαινομένου με την κυριαρχία του IKOS εκεί.
Ποιοτικός τουρισμός είναι αυτός που σέβεται και εκτιμάει τον τόπο και τους ανθρώπους που τον φιλοξενούν ως έχουν και δεν απαιτεί την προσαρμογή στα μέτρα του με τρόπο που προσβάλει το περιβάλλον και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε δουλικό προσωπικό.
Στο νησί που επαίρεται ως ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαχρονικά, δεν δικαιολογείται να έχει έλλειψη πόρων και να επαιτεί την ανάγκη τιμημάτων για την κάλυψη των πάγιων αναγκών ενάντια στη θέληση των κατοίκων. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει ένας παραπάνω λόγος σοβαρός λόγος επαναπροσδιορισμού του μοντέλου της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και τη θέσης και σχέσης της ΤΑ με αυτό.
Η Πορεία προς το Βοριά συντάσσεται με το αίτημα του Τ.Σ και των κατοίκων της Κ. Κορακιάνας και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Κ. Κέρκυρας για την ανάκληση της δουλοπρεπούς απόφασης ενάντια στη θέληση των Δημοτών.