Τις δικές του θέσεις όπως εξέφρασε μέσα από την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το άρθρο 93 του περιβαλλοντικού νόμου, έδωσε στη δημοσιότητα ο περιφερειακός σύμβουλος της Επτανησιακής Αναγέννησης Παναγιώτης Ποζίδης.
Ο κ. Ποζίδης ζήτησε την απόσυρση του επίμαχου και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διεκδίκησης και αποδοχής των αιτημάτων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκηση στα νησιά για τη ριζική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια. Μάλιστα, κάλεσε την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και το περιφερειακό συμβούλιο, στην περίπτωση που επιμείνει η κυβέρνηση στην ψήφιση αυτού του αυτοδιοικητικού εκτρώματος όπως το χαρακτηρίζει, να εμποδίσει τη συμμετοχή της Π.Ι.Ν στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Οι θέσεις Ποζίδη
Όπως φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της επτανησιακής κοινότητας δεν γνώριζε για τη σύνταξη του άρθρου 93 όπως διαπιστώνεται και από όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες και κανένας δεν είχε σε προηγούμενη φάση το δικαίωμα να καταθέσει άποψη.
Είναι όμως το άρθρο 93 η φυσική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που στοχεύει σε μια απαξιωμένη, υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, με λιγοστές ή ανύπαρκτες αρμοδιότητες με προφανή στόχο τη συγκέντρωση εξουσιών, την ελαχιστοποίηση του ρόλου και της δυναμικής των τοπικών κοινωνιών.
Σκοπός είναι να υποβαθμιστεί παραπέρα η αυτοδιοίκηση, γιατί εκτός από το άρθρο 93 υπάρχει και η διάταξη του άρθρου 84 που αφορά στον Τοπικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και όπου με προσθήκη στο άρθρο 35 του ν. 4042/2012, όπως ισχύει, προστίθεται άρθρο 35Α που ορίζει ότι το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίζεται από τους Δήμους, για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, σύμφωνα με τους στόχους του οικείου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), εγκρίνεται με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλο και πιο χαμηλά οι θεσμοί της αποκέντρωσης, όλο και πιο ελεγχόμενες οι αποφάσεις με εικονικές πλειοψηφίες!
Υπάρχει το άρθρο 94 που τροποποιεί και ενισχύει τις αρμοδιότητες της ελεγχόμενης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, από όπου αποκλείονται αρκετές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεν είναι στάση αντιπολιτευτικής διάθεσης η τοποθέτηση απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι η δεδομένη αγωνία για το πόσο σημαντική για την υγεία των κατοίκων, αλλά και την ανάπτυξη των βασικών οικονομικών δυνατοτήτων των νησιών μας είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις άλλες αρμοδιότητες του νόμου 4555/2018 που αφορούν στη συλλογή και διαχείριση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο της των απορριμμάτων.
Η κυβέρνηση βιάζεται να νομοθετήσει, ακυρώνοντας την συνταγματική πρόβλεψη για την ειδική μέριμνα για το νησιωτικό χαρακτήρα της περιφέρειάς μας.
Κανείς δεν έχει την αφέλεια να πιστεύει ότι αυτή η πολιτική που σχεδιάστηκε πολύ βιαστικά έχει να κάνει με τις εξελίξεις αυτού που ονομάζεται όραμα ανάπτυξης, σχεδιασμός αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Αυτές, όμως, οι πολιτικές που δεν οικοδομούνται στη συναίνεση και στην αποδοχή του πολίτη είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό δείχνει η εμπειρία, αυτό έχει καταγραφεί στον ιστορικό χρόνο.
Το περιφερειακό συμβούλιο εκφράζοντας και τη βούληση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας τη βούληση του επτανησιακού λαού πρέπει σήμερα να αποδείξει ότι με αντικειμενικότητα, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες είναι αντάξιο της αγωνίας του να μπορέσει να αντικρούσει πολιτικές που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του και καταρρακώνουν τον ήδη τραυματισμένο θεσμό της αυτοδιοίκησης.
Το συλλογικό όργανό μας θα πρέπει να ασκήσει την εντονότερη και αποτελεσματικότερη πολιτική παρέμβαση για την απόσυρση του άρθρου 93, για την έναρξη ενός διαλόγου που θα κατευθύνεται στην ανάγκη στήριξης των επιλογών της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά και στην οικονομική στήριξη της αναγκαιότητας της ρύθμισης του προβλήματος σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, σε κάθε νησί. Κανένας λόγος δεν υπάρχει για να γίνει το ενιαίο έκτρωμα στα Ιόνια.
Τελειώνοντας ως επίλογο εκφράζω την άποψη ότι και στις 2 διαστάσεις του και την Περιβαλλοντική και την Αυτοδιοικητική το άρθρο 93 του σχεδίου νόμου είναι απαράδεκτο και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι έντονη και κατηγορηματική.
Η πρότασή μου είναι η απόσυρση του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου, και η διαμόρφωση ενός πλαισίου διεκδίκησης και αποδοχής των αιτημάτων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκηση στα νησιά για τη ριζική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια.
Στην περίπτωση που επιμείνει η κυβέρνηση στην ψήφιση αυτού του αυτοδιοικητικού εκτρώματος το περιφερειακό συμβούλιο, εκφράζοντας την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, να εμποδίσει τη συμμετοχή της Π.Ι.Ν στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού με κάθε πρόσφορο τρόπο.