Σε τροχιά υλοποίησης βάζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής στη Σπηλιά, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΙΝ:
Στη συνάντηση που είχε σήμερα η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) Σπύρο Ζερβόπουλο συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα αλλά και ο τρόπος συνεργασίας για την υλοποίηση μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο ήτοι στις 31/12/2022.
«Ένα έργο σημαντικό για την Κέρκυρα , το οποίο αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή και θα ενισχύσει την τουριστική και αισθητική ταυτότητα του νησιού προς όφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα», δήλωσε η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεσή του ανέρχεται στα 9.700.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 9.006.944,30 ευρώ (από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020») και η ιδιωτική συμμετοχή (OΛΚΕ ΑΕ) στα 693.055,70 ευρώ. Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας και συντήρησης είναι ο ΟΛΚΕ Α.Ε. , ο οποίος και επωμίζεται και την οικονομική συμμετοχή του με 693.055,70 ευρώ. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Το έργο «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΠΗΛΙΑ -ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ- ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», εντάχθηκε τον περασμένο Μάιο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» (προϋπολογισμός 9.006.944,30 ευρώ) με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
Στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ Α.Ε) ενέκρινε τη συμμετοχή στη δαπάνη των υπολειπομένων εργασιών ύψους 693.055,70 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες αναδεικνύοντας και προστατεύοντας παράλληλα τα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία αποτελούν μέρος της ιστορίας του χώρου.
Τα λιμενικά έργα περιλαμβάνουν την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 160 μ., ώστε να προφυλάσσεται η λιμενολεκάνη από όλους τους συνδυασμούς ανέμων και να δημιουργούνται ασφαλείς και άνετες συνθήκες ελλιμενισμού.
Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών προβλητών για την προσέγγιση των σκαφών, υδραυλικά έργα, οικοδομικά έργα για την ανακαίνιση των παλαιών εκδοτηρίων ώστε να καταστούν λειτουργικά και να αποδοθούν σε χρήση, προκειμένου να στεγαστούν οι υποστηρικτικές λειτουργίες του καταφυγίου.
Τέλος, προβλέπονται Ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τα δίκτυα εξυπηρέτησης των σκαφών (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος νερού και τηλεφωνίας) τα δίκτυα πυρόσβεσης, κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2012 υλοποιήθηκε η Α’ φάση του έργου που περιλάμβανε τα λιμενικά έργα και Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
«Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί μία πλήρης και σύγχρονη τουριστική λιμενική υποδομή (μαρίνα) 80 θέσεων ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση σκαφών και πληρωμάτων με εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης», δήλωσε ο κ.Ζερβόπουλος.