Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία με μόνιμες και βιώσιμες θέσεις ζητεί το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΙΝ:
Με Ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων απαιτεί από την Κυβέρνηση να στηρίξει το έργο του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού εντάσσοντας όλους τους κλάδους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αποκαθιστώντας μια ακραία δυσμενή αδικία και εφαρμογή της ισονομίας.
Για το θέμα της προσέλκυσης ιατρικού προσωπικού στα περιφερειακά νοσοκομεία, στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπερίσχυσε η θέση της ενίσχυσης των μόνιμων θέσεων ιατρών αντί της αύξησης επιδότησης των επικουρικών, μέτρο το οποίο δεν δημιουργεί ασφάλεια επαρκούς ιατρικής κάλυψης των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και δεν επαρκεί ούτε για την προσέλκυση επικουρικών ιατρών.
Στην ανταλλαγή ενημέρωσης και συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συμμετείχαν οι Διοικητές των Νοσοκομείων Κέρκυρας Λεωνίδας Ρουμπάτης, Λευκάδας Ιωάννης Μπάκαβος και Ζακύνθου Γιώργος Ραγκούσης.
Σύμφωνα με το Ψήφισμα:
Η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και η μάχη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αναδεικνύει την τραγική υποστελέχωση των Νοσοκομείων της χώρας, ιδιαίτερα των Περιφερειακών Νοσοκομείων με έμφαση στις νησιωτικές περιοχές, όπως στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Με το παρόν Ψήφισμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο:
• Αναγνωρίζει την ανάγκη σοβαρής αντιμετώπισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος, στην παρούσα φάση αλλά και σε μόνιμη βάση, δηλαδή της στελέχωσης των νοσοκομείων, σε γιατρούς και νοσηλευτές όλων των απαραιτήτων ειδικοτήτων.
• Αναγνωρίζει και επιβραβεύει τον αγώνα των γιατρών και νοσηλευτών στις διαρκείς δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοίου COVID – 19, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.
• Επισημαίνει, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα δεν ήταν αποτελεσματικά για να δημιουργήσουν συνθήκες προσέλκυσης ιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως και σε άλλα Περιφερειακά Νοσοκομεία.
• Αναγνωρίζει την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδίου κινήτρων με αξιοποίηση του επιστημονικού ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας οι δομές και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στην επικράτεια , τα οποία όπως αποδεικνύει η εμπειρία ετών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιοριστούν σε επιδοματικού χαρακτήρα κίνητρα, λόγω της μη επάρκειάς τους.
• Ζητεί, από την Ελληνική Κυβέρνηση, εν οψει των εκτάκτων συνθηκών και προσπαθειών με στόχο την προστασία της Δημοσίας Υγείας την χορήγηση μηνιαίου επιδόματος κατόπιν σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί στις δομές υγείας.
• Ζητεί, ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και του ρόλου του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Συνοχή, ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και Νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων ), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ . Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία δυσμενή διάκριση, συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση και εφαρμογή της ισονομίας και της δικαιοσύνης.
• Ζητεί από την Κυβέρνηση να δοθούν αποτελεσματικά κίνητρα για την εξέλιξη γιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία όπως η μονιμοποίηση και εξέλιξη των επικουρικών γιατρών και η κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ούτως ώστε να ξεπεραστεί η ανασφάλεια των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην ανεπάρκεια του συστήματος των προσωρινών θέσεων και στην έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών για τα Περιφερειακά Νοσοκομεία.
• Τονίζει την σημασία που έχουν οι πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Γενικών Νοσοκομείων για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης στα νησιά μας με κυρίαρχο την διευκόλυνση ανεύρεσης στέγης ή εξασφάλιση στέγης με διάφορες συνεργασίες (αξιοποίηση ακινήτων ή ενοικίαση ακινήτων κ.λ.π.).
• Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλει να συνεχίσει τη συμβολή της στην υποστήριξη προσέλκυσης ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία των νησιών εντός του θεσμικού και νομικού πλαισίου αξιολογώντας την μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφάρμοσε και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης όλων των δομών της υγείας λαμβάνοντας υπ΄όψιν την οικονομική δυνατότητα της Περιφέρειας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.