“Μέτρα αποζημίωσης των κατεχόντων λεμονιές,πορτοκαλιές, μανταρινιές, αμπέλια και μέτρα προστασίας τους” ζητά ο Γ. Καλούδης.
Το κείμενο Καλούδη προς την ΠΕΔΙΝ
Κύριε Πρόεδρε,
Στη προσεχή συνεδρίαση της 27ης Οκτώβρη 2020 της ΠΕΔΙΝ προτείνω και ζητώ να εγγραφεί από τα πρώτα στην ΗΜ:
«Μέτρα αποζημίωσης των κατεχόντων λεμονιές,πορτοκαλιές, μανταρινιές, αμπέλια καταστραφέντων από τον «αλευρώδη» και μέτρα προστασίας τους».
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, ο λεμονιώνας και ο πορτοκαλεώνας της Κέρκυρας δέχονται την ασύμετρη επίθεση από το έντομο «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη». Χαρακτηριστική η φωτογραφία.
Καταστράφηκε ο λεμονιώνας, πορτοκαλεώνας,κινδυνεύει άμεσα και ο αμπελώνας της Κέρκυρας.
Απόλυτη αδιαφορία κ απραξία των εκπροσώπων του κράτους για 5η συνεχόμενη χρονιά.
Το έντομο αυτό ήλθε από την Ιταλία , κάθεται στη κάτω πλευρά των φύλλων, τα μαυρίζουν και τα καίνε. Το κάψιμο επεκτείνεται και στον κορμό του δένδρου. Επεκτάθηκε και στα αμπέλια.
Μεγάλη η καταστροφή παραγωγών αλλά και κερκυραίων νοικοκύρηδων που παρά τα πολλά χρήματα που ξόδεψε ο καθένας για κλάδεμα,κόψιμο, περιποίηση, ασβέστωμα του κορμού, συνεχές ράντισμα με διάφορα σκευάσματα (αφού το κράτος απείχε από τη συμβουλή και χορήγηση των κατάλληλων σκευασμάτων ) το αποτέλεσμα μηδέν. Μεγάλη ζημιά για τη Κέρκυρα που αναγκάζεται να εισάγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες λεμονιών και πορτοκαλιών και αυξάνει το κόστος ζωής των Κερκυραίων κ του τουρισμού. Και μάλιστα για λεμόνια βερνικωμένα και χρωματισμένα ! ! ! Μεγάλη και η ζημιά στο περιβάλλον από την εξαφάνιση των λεμονιώνα και του πορτοκαλεώνα της Κέρκυρας.
Εάν αυτό συνέβαινε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας θα είχε μεταβεί επί τόπου ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός γεωργίας και θα είχαν χορηγήσει αποζημιώσεις και θα επιδοτούσαν τα σκευάσματα ραντίσματος και ενδεχόμενα αντικατάστασης του λεμονιώνα-πορτοκαλεώνα.
Την ευθύνη την έχουν όλοι οι συναρμόδιοι και πρωτίστως οι βουλευτές που αποτελούν τη 2η κρατική εξουσία και κυρίως , το τελευταίο 15μηνο, ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Στέφανος Γκίκας.
Απαιτούνται άμεσες δράσεις και λήψη μέτρων:
1)Οι βουλευτές να αναδείξουν το θέμα στη Βουλή με ερωτήσεις και επερωτήσεις. Να κινητοποιηθούν και οι τρείς Δήμαρχοι της Κέρκυρας.
2)Συνεργεία του υπουργείου Γεωργίας να επισκεφθούν άμεσα όλες τις πληγείσες περιοχές της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς και να καταγράψουν όλα τα δένδρα που κατεστράφησαν ή υπέστησαν μεγάλη ζημιά.
3)Να χορηγηθούν επιδοτήσεις-αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες ιδιοκτήτες.
4)Να δοθούν επίσημα κρατικές οδηγίες για τα βιολογικά ή άλλα ραντίσματα που πρέπει να γίνουν και αυτά να επιδοτηθούν από το κράτος.
Το ενδιαφέρον για τη Κέρκυρα και τη πράσινη παραγωγή της (επαγγελματική και οικιακής οικονομίας) πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι προεκλογικές φούσκες.