“Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπισή του για την προστασία της ελιάς” δηλώνουν.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΙΝ
Η μελλοντική απειλή για την ελιά (σήμερα εντοπίζεται στην Ιταλία, την Γαλλία, και άλλες χώρες), το βακτήριο Xylella fastidiosa, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης θεσμικής συνάντησης με θέμα “Ο επιβλαβής οργανισμός xyllela fastidiosa στην καλλιέργεια της ελιάς, υπάρχουσα κατάσταση και τρόποι αντιμετώπισης” που διοργανώθηκε στην Πάτρα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αχαίας, μετά από εισήγηση και πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτηρη Κουρή.
Κοινός στόχος είναι για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φυτικού βακτηρίου το οποίο έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και άλλων φυτών στην Ιταλία, Ισπανία, Νότιο Γαλλία, και αλλά κράτη
Διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη του βακτηρίου στην Ελλάδα, η ετοιμότητα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου για την πρόληψη του βακτηρίου. Αναλύθηκε εκ μέρους των ομιλητών επιστημόνων η επικινδυνότητα του βακτηρίου και οι τρόποι αντιμετώπισης του, ενώ ανακοινώθηκε εκ μέρους του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, η εύρεση φυτοπροστατευτικών στοιχείων για την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Επίσης αποφασίστηκε να προταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας η δημιουργία Εθνικου Φορέα Αντιμετώπισης των φυτονοσων και ζωονόσων.
“Στα πλαίσια της θωράκισης της Αγροτικής παραγωγής των νησιών της Περιφερειας μας ξεκίνησαν οι διεργασίες με τις όμορες και ενδιαφερόμενες Περιφέρειες για την από κοινού αντιμετώπιση του βακτηρίου της xyllela fastidiosa. Η ανησυχία μας είναι μεγάλη και η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι επιβεβλημένη. Γι αυτό και εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε σε συνεργασία με όλους τους φορείς να πραγματοποιήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση . Η σωστή αντιμετώπιση της χώρας μας στην πανδημία του covid-19, μας δίνει την πεποίθηση και της σωστής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καταστροφικής xyllela fastidiosa”, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτηρης Κουρής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειαρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Περιφερειας Πελοποννήσου Νίκων Τζινιέρης, ο Αντιπεριφερειαρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολιδος Ιωάννης Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειαρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Περιφερειας Δυτικής Ελλάδος Φωκίων Ζαίμης και στελέχη από όλες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειών.
Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστήμονες από το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και Καθηγητές από διαφορά Ελληνικά Πανεπιστήμια.