“Πρόκειται για συνευθύνη της Κυβέρνησης Υδραίου-Νεράντζη”, προσθέτει ο Γ. Καλούδης.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΟΥΔΗ
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1)Η κυβέρνηση της Ν.Δ, με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη και με το άρθρο 93 αυτού, κατάργησε επιλεκτικά για τα Επτάνησα τους Συνδέσμους Διαχείρισης Απορριμμάτων σε κάθε νομό και ίδρυσε έναν Περιφερειακό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιονίων Νήσων με ολιγομελή σύνθεση και χωρίς εκπροσώπηση του κάθε νησιού. Είτε γιατί θεωρούσε ανίκανη τη κ. Δήμαρχο είτε γιατί θεωρούσε ότι υπήρχε διαφθορά στη Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο είτε γιατί ήθελε η ίδια η κυβέρνηση να διαχειρισθεί την ανάθεση των εργολαβιών σε μεγαλοεργολάβους. Καυτηριάσαμε την εξέλιξη αυτή και τη κυβέρνηση για οπισθοδρομική και αναχρονιστική αντίληψη και τακτική. Τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στη Περιφερειακή Ένωση Δήμων αντιδράσαμε έντονα σε αυτό.
2)Όταν ζητήσαμε και ψηφίσαμε στο Συμβούλιο μιάς ημέρας αντίδραση με κλείσιμο των δημοτικών καταστημάτων έγινε πλαστογραφία πρακτικών και η Δήμαρχος κ. Υδραίου προσπάθησε να το αποτρέψει πάση θυσία, επιδεικνύοντας κομματική υποταγή και όχι αυτοδιοικητική και κερκυραική ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση εξέλαβε τη μη αντίδραση της Κέρκυρας ως συμφωνία και έλεγχο του Δήμου Κερκυραίων από αυτήν.
3) Στη ΠΕΔΙΝ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων) ξεκινήσαμε όλοι ομόφωνα και δυνατά με απόλυτη αντίθεση και αντίδραση προς τη κυβέρνηση, πριν ακόμα ψηφισθεί το 93.
Η κυβέρνηση αποφάσισε τη σαλαμοποίηση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων και χρησιμοποίησε ως δούρειους ίππους τα στελέχη της Ν.Δ..
Έτσι η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΙΝ με τον Γ.Γ. Αποβλήτων κ. Γραφάκο μη νόμιμα και αντιθεσμικά κόπηκε για να γίνει μία συνάντηση των 4 Δημάρχων των πρωτευουσών των μεγάλων Νησιών μαζί του. Η Δήμαρχος κ. Υδραίου νομιμοποίησε νομικά και πολιτικά με τη παρουσία της και αυτήν τη διαδικασία της υποταγής.
4)Η κ. Υδραίου αφήνει όλα τα κρίσιμα θέματα και προβλήματα και τα φέρνει στο Συμβούλιο αιφνιδιαστικά προς ψήφιση τελευταία στιγμή για να εκβιάζει πολιτικά αποφάσεις. Έτσι λοιπόν αφού ψηφίστηκε το άρθρο 93 και ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη έπρεπε να ψηφισθεί η εκπροσώπηση του Δήμου Κερκυραίων στη Γενική Συνέλευση-Ιδρυτική Συνέλευση του Περιφερειακού Σύνδεσμου Καθαριότητας Ιονίων Νήσων. Η Συνέλευση είχε προσκληθεί νόμιμα από τη Περιφερειάρχη για ημέρα Δευτέρα πρωί στις 10. Όπως πάντα η Δήμαρχος κ. Υδραίου έφερε το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση τελευταία στιγμή:Κυριακή βράδυ.Το προηγούμενο βράδυ. Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που τελείωσε στις 2 το πρωί Δευτέρας το Συμβούλιο ψήφισε να πάει στη Γενική Συνέλευση η Δήμαρχος και να ζητήσει αναβολή, (και στο μεταξύ να ξεκινήσουμε αγώνα για να ανατρέψουμε ή αναστείλουμε το άρθρο 93). Εάν δεν της έδινε η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα αναβολή τότε αμέσως να αποχωρήσει αφού καταγγείλει τη νομιμότητα και τη πολιτική σκοπιμότητα του Περιφερειακού Σύνδεσμου.
Η κ. Δήμαρχος δεν εκτέλεσε την εντολή του Συμβουλίου πήγε , συμμετείχε, συμμετείχε και στις εκλογές και νομιμοποίησε με τη φυσική παρουσία της νομικά και πολιτικά τον Περιφερειακό-Κρατικό Σύνδεσμο Ιονίων, διευκολύνοντας την ίδρυση και τη λειτουργία του.
5)Η Δήμαρχος κ. Υδραίου είχε δεσμευθεί προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ότι πριν από κάθε συνεδρίαση του Σύνδεσμου Καθαριότητας Κέρκυρας (ΦΟΔΣΑ) θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό θα αποφασίζει τη στάση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Όταν εκλέχτηκαν οι αντιπρόσωποι του Δήμου μας για το ΔΣ του Σύνδεσμου είχαμε πει ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή».
Η Δήμαρχος δεν τήρησε ούτε αυτή τη δέσμευσή της. Και όχι μόνον αυτό αλλά σε επανειλλημμένα αιτήματα των περισσότερων παρατάξεων για γραπτή ενημέρωση δεν το έπραττε Και όχι μόνο αυτό: Από τον τύπο μαθαίναμε σημαντικά θέματα όπως ακυρώσεις δημοπρασιών, απευθείας αναθέσεις, ακύρωση αποφάσεων κ.α.
6)Προεκλογικά (μεταξύ 1ου και 2ου Γύρου) είχαμε προγραμματική σύγκλιση με την κ. Υδραίου σε 5 θέματα και έτσι τη ψηφίσαμε στον 2ο Γύρο: Το πρώτο ήταν η άμεση έναρξης της ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή για να μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών ραγδαία κάθε μήνα και στο τέλος να μην αναγκαίο το εργοστάσιο ή να είναι αναγκαίο ένα πολύ μικρό εργοστάσιο. Αυτό επιτάσσουν η Ευρωπαική Επιτροπή αλλά και ο εθνικός σχεδιασμός, που είναι νόμος του κράτους.
Η Δήμαρχος κ. Μερόπη Υδραίου με τις 100 ημέρες δυνατότητας πλήρους προετοιμασίας του καλοκαιριού 2019 και με 458 ημέρες απόλυτης εξουσίας με τον συγκυβερνήτη της κ. Νεράντζη δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα για ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή και έτσι «είναι …αναγκαίο το μεγάλο εργοστάσιο, οι εργολάβοι και οι εργολαβίες ! ! !»
Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν και θα συμβούν είναι η κυβέρνηση (Ν.Δ.) και οι συγκυβερνώσες παρατάξεις του Δήμου Υδραίου-Νεράντζη !