Ερωτήσεις στα πλαίσια του δημοτικού ελέγχου, για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την παράταξη Νεράντζη.
Αναλυτικά, το κείμενο των ερωτήσεων:
Όλοι συμφωνούμε, ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων, που ταλαιπώρησε τους δημότες. Η αντιμετώπιση όμως δεν αρκεί να είναι άμεση αλλά οφείλει να είναι και οριστική. Να μην χρειαστεί να ξαναβρεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ποτέ στο μέλλον.
Καταρχήν να θυμίσουμε την θέση της παράταξής μας για την μεταφορά, όπως την εκφράσαμε με δελτίο τύπου στις 04.11.2019 :
«Σε ότι αφορά την διερεύνηση της δυνατότητας να μεταφερθεί ένα μέρος των απορριμμάτων μας στην Κοζάνη προκειμένου να δοθεί χρόνος για την οριστική επίλυση του προβλήματος, δεν θα σταθούμε αρνητικά. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πρόκειται για έκτακτη ενέργεια χωρίς προοπτική διάρκειας, που θα οδηγούσε σε εφησυχασμό την κοινωνία χωρίς μακροπρόθεσμη προοπτική. ……»
Κατόπιν της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και τα τεκταινόμενα στην πρόσφατη συνεδρίαση στις 03.01.2020 του ΣΥΔΙΣΑ, τις δηλώσεις της Δημάρχου και προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ , παραμένουν πολλές απορίες τόσο σχετικά με την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη όσο και με την εν γένει πολιτική μας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων .
Χρειάζονται απαντήσεις στα παρακάτω , σημαντικά για εμάς θέματα :
1ο Θέμα
Το Δημοτικό συμβούλιο πότε θα ενημερώνεται για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τις ενέργειες του ΣΥΔΙΣΑ; Ειδικότερα:
• Ποιό το χρονοδιάγραμμα των επιμέρους ενεργειών έως και το 2023 όπου αναμένεται να λειτουργήσει η ΜΕΑ ;
• Ποιος ο κοστολογημένος προγραμματισμός 2020 – 2023 ;
• Ποιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του ΣΥΔΙΣΑ για το 2020;
• Ποια η τιμολογιακή πολιτική του 2020 και των επόμενων ετών ;
• Πότε όλα τα παραπάνω θα έρθουν στα Δημοτικά Συμβούλια για έγκριση, όπως προβλέπεται από το νόμο ;
Οι προτάσεις των υπηρεσιών, που τέθηκαν στην συνεδρίαση του ΣΥΔΙΣΑ καθώς και οι εκτιμήσεις τους για τα γεγονότα δεν θα έπρεπε να έχουν προηγουμένως τεθεί υπ΄οψιν των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων;
Το επιχείρημα ότι « η Ενιαία Αρχή Έγκρισης Δημοσίων Συμβάσεων, ζήτησε με υπηρεσιακό έγγραφο, να στοιχειοθετήσουμε τον έκτακτο χαρακτήρα της μεταφοράς, επισυνάπτοντας δικογραφίες που να αποδεικνύουν το έκρυθμο κλίμα που δημιουργήθηκε στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης.» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό χωρίς συζήτηση. Η Ενιαία Αρχή Συμβάσεων εγκρίνει την διαδικασία ανάθεσης με απευθείας διαπραγμάτευση λόγω εκτάκτων και απρόβλεπτων γεγονότων που δημιούργησαν την κατεπείγουσα ανάγκη. Όπως φαίνεται, η αιτιολογία που χρησιμοποίησε ο ΣΥΔΙΣΑ δεν έπεισε ούτε την Αρχή.
Είναι γνωστό, ότι ο λόγος που μας οδηγεί να επιδιώκουμε την πρόσκαιρη μεταφορά δεν είναι η αντίδραση των συμπολιτών της Λευκίμμης αφού ακόμη και αν δέχονταν να πάρουν τους 2000 τόνους, για τους οποίους υπάρχει αδειοδότηση, δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε με τα υπόλοιπα δέματα των 23.700 τόνων που μας εγκρίθηκε να στείλουμε στην Κοζάνη, αλλά και τα υπόλοιπα μέχρι να φτάσουμε τους 60.000 τόνους που με τα σημερινά δεδομένα καταλήγουν ετησίως στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Η ανάγκη μεταφοράς κατά την δική μας άποψη δεν είναι η αντίδραση των κατοίκων της Λευκίμμης και η θέση του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας Κου Κώστα Λέσση, ούτε η άμβλυνση των συνεπειών από την απαγόρευση της χρησιμοποίησης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για τη μεν Λευκίμμη, υπάρχει αδειοδότηση για την προσωρινή μεταφορά 2000 τόνων δεματοποιημένου υπολείμματος και για το Τεμπλόνι υπάρχει αδειοδότηση έως 18.04.2020 για προσωρινή εναπόθεση δεματοποιημένου υπολείμματος στο οικόπεδο των 53.643,09 μ2 στην θέση Ακροκέφαλος Τεμπλονίου.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τι ζήτησε η Ενιαία αρχή, ποια είναι η δική μας τοποθέτηση για τον έκτακτο χαρακτήρα της μεταφοράς και για την προσφυγή στην διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού;
Με δεδομένο ότι το θέμα της μη αποδοχής λειτουργίας του ΧΥΤΥ από τον λαό της Λευκίμμης ήταν γνωστό από το 2018, δεν βλέπουμε ότι υπάρχει έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός.
Για εμάς οι λόγοι που πρέπει να προβάλλουμε είναι :
1. Ότι οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ Λευκίμμης δεν μπορούν να λειτουργήσουν , αφού απαιτείται εργολαβία αποκατάστασης των φθορών από την τελευταία πυρκαγιά και ότι δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση για την λειτουργία του, από το χρόνο κατασκευής του ;
2. Η δεδομένη πλέον πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να μην ανοίξει ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης , όπως εκφράστηκε με την πρόσφατη υπουργική απόφαση ;
3. Η υπουργική απόφαση, η οποία αποτελεί την αφετηρία έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας από πλευράς ΣΥΔΙΣΑ, που λόγω του υψηλού προϋπολογισμού θα είναι διεθνής και θα απαιτήσει τουλάχιστον 6μηνο για την ολοκλήρωσή του, εκδόθηκε μόλις στις 23/12/2019;
4. Ότι στις 18.04.2020 δεν γνωρίζουμε αν θα δοθεί νέα παράταση στην αδειοδότηση για την εναπόθεση δεμάτων στο οικόπεδο των 53 στρεμμάτων στο Τεμπλόνι και υπάρχει άμεσος κίνδυνος έλλειψης αδειοδοτημένου χώρου εναπόθεσης στο νησί ;
5. Ακόμα και αν δοθεί η παράταση της αδειοδότησης, η προσθήκη δεμάτων τα οποία θα αναμένουν επί διετία την κατασκευή του ΧΥΤΥ για να θαφτούν, είναι επισφαλής, λόγω της περιορισμένης διάρκειας ζωής των δεμάτων. Άρα, μήπως θα πρέπει άμεσα να μειωθεί δραστικά και ο όγκος των παραγόμενων δεμάτων, για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το Τεμπλόνι ;
6. Και βέβαια μέσα σε αυτό τον χρόνο και χρησιμοποιώντας τον ανάλογο χώρο, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μέσα από την Διαλογή στην πηγή, την αντιμετώπιση των Βιοαποβλήτων και χρησιμοποιώντας τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ και υπάρχουν στην ΠΙΝ από το 2018.
Αυτοί , έτσι απλά, θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι. Το πραγματικό γεγονός του ελλείμματος χώρων εναπόθεσης, και τα κατεπείγοντα θέματα της προστασία της δημόσιας υγείας και της ανακούφισης του επιβαρυμένου περιβαλλοντικά Τεμπλονίου . Έκτακτο γεγονός, η πρόσφατη Υ.Α. που έδωσε τη δυνατότητα μεταφοράς .
2ο Θέμα
Αναφέρεται στις δηλώσεις ότι : «δεν είναι σε πλήρη εφαρμογή τα προγράμματα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή»
Πότε θα ενημερωθούμε για τα προγράμματα αυτά ? ήδη έχουν περάσει 7 μήνες από τις εκλογές και δεν έχουμε ακούσει κάτι για το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής «Καθαρή Κέρκυρα». Δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει.
Ας μην ξεχνάμε ότι, σε όλη την διάρκεια του 2019 δεν είχαμε καμία κινητοποίηση κατοίκων της Λευκίμμης ή του Τεμπλονίου, ούτε κανενός άλλου συλλόγου. Επίσης δεν αντιμετωπίσαμε κανένα κλείσιμο των εγκαταστάσεων στο Τεμπλόνι. Συνεπώς η δραματική κατάσταση την οποία ζήσαμε το 2019 δεν ήταν η εναπόθεση αλλά η αποκομιδή, όπου καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να εξασφαλίσει την συναίνεση και τις συνεργασίες που απαιτούνταν . Η αδυναμία να διασφαλίσει την αποκομιδή, να διασφαλίσει και να αυξήσει την ανακύκλωση.
Θα θέλαμε η Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για το σχέδιό της και την πορεία του όσο γίνεται γρηγορότερα γιατί το Πάσχα και η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι πολύ κοντά.
3ο Θέμα
Η μεταφορά που θα ανατεθεί με κατεπείγουσα διαδικασία, σύμφωνα με την πρόταση, θα στοιχίσει 1.374.600 και με ΦΠΑ 1.704.504 € . Για 8 ή 10 μήνες; Για ποια ποσότητα αυτούς τους μήνες ;
Υπάρχει μελέτη για το συνολικό κόστος της μεταφοράς ?
Με ποιές ποσότητες έγινε σήμερα η μελέτη για τους 36 μήνες, όταν το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι , σύμφωνα με το ΦΕΚ, η μεταφορά θα είναι μόνο για το 2020 και μόνο έως 23.700 τόνους ;
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τον σχεδιασμό σας :
• Η μεταφορά θα γίνεται ισόποση και καθημερινή ?
• Για κάποιο διάστημα θα φύγει μεγαλύτερη ποσότητα ?
• Θα γίνεται ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα ?
• Οι υπόλοιποι τόνοι περισυλλογής ανά ημέρα τι θα γίνονται ? Να θυμίσουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες συλλέγονται περίπου 300 τόνοι, άρα θα περισσεύουν 200 τόνοι την ημέρα.
Αν θα στέλνουμε το 2020 τα απορρίμματα αναλογικά και ισόποσα σημαίνει 23700 : 12 = 1975 τόνοι τον μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα 8 μηνών θα στείλουμε 15.800 τόνους. Μήπως η προϋπολογιζόμενη δαπάνη 1.374.600 που αφορά την μεταφορά για διάστημα 8 μηνών αφορά και την ποσότητα των 15.800 τόνων ?
Αν συμβαίνει κάτι ανάλογο, σημαίνει ότι η μεταφορά θα στοιχίσει 1.374.600 : 15.800 = 87,00 + 24% = 107,88 ευρώ ανά τόνο.
Όλες οι παραπάνω ερμηνείες και απορίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν στο έγγραφο του αιτήματος υπήρχε ρητή και σαφής αναφορά στη μελέτη, στις ποσότητες , στην αναλυτική κοστολόγηση, στο τι θα περιληφθεί στην υποχρέωση του αναδόχου ( μεταφορά με πλοίο, οδική μεταφορά, διόδια, δαπάνη μεταφόρτωσης; ) , το χρονικό διάστημα και συνολική ποσότητα μεταφοράς. Επίσης ποσότητα ανά δρομολόγιο και ανά ημέρα.
Με ποιο τρόπο θα γίνεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων στα οχήματα του αναδόχου ? Σε ποια αδειοδοτημένη εγκατάσταση ?
Ποιο είναι τελικά το κόστος για :
· Σταθμούς μεταφόρτωσης,
· Μεταφορά με πλοίο, κόστος οδικής μεταφοράς καθώς διοδίων και τελών,
· Κόστος διαχείρισης από Κοζάνη,
· Κόστος ανακυκλώσιμων ? (σύμφωνα με την εκτίμηση του Κου Γραφάκου) και
· Τέλος ταφής του υπολείμματος? Στην εκτίμηση του ο Κος Γραφάκος δεν αναφέρει κόστος για το υπόλειμμα, ενώ το ΦΕΚ στις 23.12.2019 αναφέρει : Ο ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας οφείλει … β. Να εξασφαλίσει τη μεταφορά του υπολείμματος της επεξεργασίας των ΑΣΑ (Κωδ. ΕΚΑ: 19 12 12) στην υποδεικνυόμενη στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση υποδοχής και να καταβάλλει το τέλος χρήσης.
4ο Θέμα
Στο δελτίο τύπου αναφέρεται : « Δεν θα υπάρξει αύξηση δημοτικών τελών. Το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων θα καλυφθεί από τα υφιστάμενα ανταποδοτικά τέλη.»
Άρα κατά την γνωστή ρήση : Λεφτά υπάρχουν ;
Άρα, αφού υπάρχει οικονομική δυνατότητα , γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή σκόπευε να αυξήσει τα δημοτικά τέλη; Βέβαια δεν θέλουμε να απαντήσετε εσείς, αλλά θεωρούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα και δηλώσεις δεν σκοπεύετε να κάνετε κάτι ανάλογο.
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσα χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα από το αποθεματικό, πόσα προϋπολογίζετε ότι θα εισπραχθούν και θα μπορέσουν να διατεθούν το 2020 από ανταποδοτικά έσοδα ( γιατί τα ανταποδοτικά καλύπτουν κατά περίπου 30 % και τον ηλεκτροφωτισμό), πόσα από άλλα έσοδα του Δήμου μας . Επίσης, να γνωρίζουμε τι χρήματα έχετε σκοπό να επενδύσετε ώστε να ορθοποδήσει η υπηρεσία καθαριότητας.
5ο Θέμα
Ενδιάμεση διαχείριση:
1. Παρόλο που η αρχική σας εκτίμηση ήταν ότι δεν θα χρειαστεί η ενδιάμεση διαχείριση και θα εξοικονομήσουμε τα ανάλογα χρήματα , πιστεύουμε ότι είναι πολύ υψηλό το ρίσκο στο να μην δοθεί παράταση στην σύμβαση της δεματοποίησης, η οποία λήγει χρονικά στις 20.03.2020, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης της υπηρεσίας του ΣΥΔΙΣΑ για την παράτασή της, οι συμβατικές ποσότητες αναμένεται να λήξουν πολύ νωρίτερα.
Αν δεν καταφέρουμε να ξεκινήσει η αποστολή ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της ποσότητας των παραγόμενων απορριμμάτων έως τις 20.03.2020 , αν δεν παραταθεί η σύμβαση δεματοποίησης για όσες ποσότητες απαιτηθεί, έχουμε χώρο εναπόθεσης χύδην απορριμμάτων ; η ΧΥΤΥ ;
Μην ξεχνάμε ότι, έχουμε δυνατότητα προσωρινής εναπόθεσης δεματοποιημένου υπολείμματος στο στον χώρο του Τεμπλονίου τουλάχιστον έως τις 20.04.2020
2. Σήμερα, η διαχείριση με βάση τη σύμβαση δεματοποίησης στοιχίζει 42 ευρώ / τόνο προ ΦΠΑ. Τι ποσοστό από το κόστος μεταφοράς και gate fee θα καλύψει η διακοπή της ενδιάμεσης διαχείρισης ;
3. Τι θα γίνει με τα δέματα που βρίσκονται στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμμη και υφίστανται ήδη πλέον των 2 ετών ; Σε ποια εγκατάσταση θα ταφούν; Θα προλάβει να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΥ , να μελετηθεί και να κατασκευασθεί αυτός, πριν αυτά ¨ανοίξουν¨ και μολύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον;
……………………………………..
Το δίλημμα δεν είναι «ή προχωράμε στην μεταφορά ή θα έχουμε πάλι σκουπίδια στους δρόμους»
αλλά το στοίχημα είναι : ή λύνουμε το πρόβλημα της αποκομιδής εγκαίρως και προχωράμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται από την νομοθεσία για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων ή θα έχουμε πάλι σκουπίδια στους δρόμους!
Η μεταφορά θα είναι το μέσον που θα μας βοηθήσει, δεν είναι όμως το όχημα που θα μας οδηγήσει στην λύση του προβλήματος!
Αυτά είναι για εμάς τα πιο σημαντικά θέματα όσον αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων από τον ΣΥΔΙΣΑ και από τον ΔΗΜΟ. Χρήζουν ξεκάθαρης απάντησης. Για να μην δρούμε υποθέτοντας, αλλά με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό. Για να σταματήσει ο διχασμός, η διαμάχη και να στρατευθούμε όλοι στον ίδιο σκοπό.
Σπύρος Νεράντζης